Ny mätning: M växer – för första gången på ett halvår

DN/Ipsos oktobermätning

M: 27,4 % (+2,7)

KD: 3,2 % (-1,3)

FP: 5,3 % (-0,8)

C: 4,0 % (+0,5)

 

S: 34,0 % (-0,4)

V: 6,3 % (-0,7)

MP: 9,6 % (-0,7)

 

SD: 8,5 % (+- 0)

 

Övriga: 1,8 % (+0,7)

 

Alliansen: 39,9 %

Rödgröna: 49,9 %

 

Källa: DN/Ipsos oktobermätning som baseras på 2 200 telefonintervjuer mellan 10 och 29 oktober 2013 som fått svara på frågan vilket parti de skulle rösta på om det var riksdagsval i dag. 17,1 procent av de tillfrågade uppger att de är osäkra, inte skulle rösta, skulle rösta blankt eller inte vill svara på frågan.

Skyttens lapp kan avslöja motivet

Klockan 17:30 svensk tid klev Paul Ciancia, 23, från New Jersey in på terminal 3 på Los Angeles internationella flygplats, LAX. Vid en säkerhetskontroll tog han fram sitt halvautomatiska gevär ur väskan och började skjuta vilt omkring sig.

Ville döda säkerhetsanställda

Enligt ögonvittnen ska Ciancia ha frågat förbipasserande om de jobbade för den amerikanska transportsäkerhetsstyrelsen TSA. Sa de nej gick han vidare utan att skjuta, skriver CNN och hänvisar till en poliskälla.

Skottlossningen orsakade panik, kaos och tumult på terminalen.

En anställd säkerhetsvakt på TSA dog och sju andra personer skadades innan Ciancia sköts och greps av polisen.

I Paul Ciancias väska hittades en handskriven lapp på vilken det stod att han ville “döda säkerhetsanställda och grisar”, skriver nyhetsbyrån AP. Brevet ska ha slutat med bokstäverna NWO, vilket tros stå för “New World Order”, Den nya världsordningen, uppger ABC News. Begreppet används av konspirationsteoretiker som menar att ett hemligt sällskap planerar en världsregering. FBI utreder nu motivet till dådet. Utredare ska ha hittat information där den misstänkte flygplansskytten uttrycker hat mot det politiska etablissemanget och TSA, skriver CNN.

Skickade dramatiskt sms

Under fredagen hade Ciancia skickat ett sms till sin bror där det stod att han funderade att ta sitt eget liv. Ciancias pappa ringde då Los Angeles-polisen som skickade en patrull till sonens lägenhet. Det är okänt om patrullen var där innan eller efter flygplatsskjutningen.

Paul Ciancia har ingen historik hos polisen i hemstaden Pennsville, New Jersey. NBC4:s sociala medier-expert Mekahlo Medina säger att Ciancia heller inte lämnat några digitala spår efter sig på internet.

Carl Bildt slår tillbaka mot anklagelserna

Enligt nya uppgifter från NSA-läckan Edward Snowden har Sverige bedrivit ett intensivt samarbete med den brittiska säkerhetsmyndigheten GCHQ vad det gäller avlyssningar, skriver The Guardian.

“Föga sensationellt”

Tidningen skriver även att svenska regeringen, till skillnad från andra europeiska regeringar, reagerat med tystnad på avslöjandena om NSA:s övervakning.

Efter avslöjandet tog utrikesminister Carl Bildt bladet från munnen och twittrade till höger och vänster.

“Föga sensationer i detta, om än felaktig beskrivning av process för godkännande av inriktning av inhämtning i FRA-lagen.” skriver han i en diskussion med TT:s reporter Owe Nilsson.

“Självklart finns samarbete”

Guardians påpekande om att svenska regeringen är tyst i frågan bemöter Bildt med: “Vi uttalar oss om det vi vet. Inte om annat. Rätt bra regel. I längden.”

Han erkänner däremot att det finns ett samarbete länderna emellan: “Vår verksamhet sker med svensk utgångspunkt, i vårt intresse och efter svensk lag. Men självfallet finns samarbete.”

För att illustrera hur han ser på avlyssningar drar han en liknelse: “Om polis ser på all trafik på en väg för att kunna ingripa mot brottslingar som de har rätt att spana efter – är det fel?”

Sverige pekas ut i nytt Snowden-avslöjande

De tyska, franska, spanska och svenska underrättelsetjänsterna har de senaste åren utvecklat metoder för massövervakning av telefon- och internettrafik. Övervakningen har skett i ett nära samarbete med Storbritanniens säkerhetsmyndighet GCHQ, skriver Guardian och hänvisar till ett dokument från visselblåsaren Edward Snowden.

GCHQ har tidigare pekats ut som NSA:s största samarbetspartner.

Hemliga samarbeten med telebolag

Enligt uppgifter till tidningen har länderna utbytt information med varandra och även utvecklat hemliga samarbeten med telekommunikationsföretag. GCHQ ska ha haft en ledande roll och gett råd till de andra länderna hur det går att komma runt nationella lagstiftningar för att göra övervakningen möjlig.

Bland annat har man hjälpt Tyskland med att ändra lagstiftningen så att det ska bli lättare att använda avancerad övervakningsutrustning.

Sverige har reagerat med tystnad

Frankrike, Tyskland och Spanien har reagerat kraftigt på uppgifterna att amerikanska NSA avlyssnat världsledare och tiotals miljoner medborgare. USA har å andra sidan menat att länderna själva har överlämnat information för att göra övervakningen möjlig. The Guardian skriver samtidigt att svenska politiker har varit relativt fåordiga och inte stämt in i kritiken.

The Guardian skriver vidare att GCHQ hyllade Sverige när FRA-lagen röstades igenom 2008. Man ansåg även att det delvis var GCHQ:s förtjänst att lagen blev möjlig.

The Guardian-journalisten Glenn Greenwald, som tidigare samarbetat med Snowden, har i en intervju med SR:s “Medierna” sagt att man kommer publicera uppgifter om hur FRA samarbetar med NSA innan jul.

Två dömda för brutala rån mot äldre

Fyra äldre kvinnor rånades med stor hänsynslöshet under juli månad i olika trapphus på Södermalm i Stockholm samt i Farsta. En av kvinnorna ska ha misshandlats så svårt att hon fick käken avslagen, enligt uppgift till Aftonbladet.

Nu har två personer, en 30-årig man och en 19-årig kvinna, dömts för överfallen. Mannen dömdes till åtta års fängelse och livstids utvisning och kvinnan till sex års fängelse och livstids utvisning.

Övervakningsfilmer

De brutala omständigheterna vid rånen gjorde att de utsatta kvinnorna inte kunde peka ut några personer och det fanns få vittnen.

Polisen kom i stället rånarna på spåret med hjälp av en övervakningsfilm från tunnelbanan i Farsta. Samma personer kunde senare identifieras på en övervakningsfilm i närheten av Swedenborgsgatan och Hornsgatan på Södermalm under de tider som rånen begicks där.

Utredarna kunde sedan knyta de bägge gärningsmännen till brottsplatserna genom analyser av deras mobiltelefoner och fynd av stöldgods.

Tredje person häktad

Både mannen och kvinnan dömdes mot sitt nekande. Båda två ändrade sina historier i tingsrätten jämfört med vad som framkommit i polisens förhör. Utöver det hävdade båda rånarna under tingsrättens förhandlingar att de inte kunde svara på några frågor på grund av minnesbrist.

Ytterligare en man är häktad i sin frånvaro, misstänkt för delaktighet i de grova rånen.

Polisen misstänker att mannen har lämnat Sverige.

Kommunerna tar över elevintagningen

Såväl S-ledaren Stefan Löfven som Sverigedemokraternas talesperson i utbildningsfrågor Carina Herrstedt föreslog på fredagen att friskolorna fråntas rätten att sköta antagningen. I stället bör kommunerna sköta antagningen till såväl kommunala skolor som friskolor.

Och utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker att det är en bra idé.

– Jag är helt öppen för det, jag tror att det kan vara en god idé. Och det bör nog då vara på kommunal nivå. Jag kommer nu sätta i gång departementets jurister på detta, säger han till TT.

Ökad öppenhet

– Det skulle ge ökad öppenhet och transparens, men det skulle inte lösa alla problem. Det Uppdrag granskning pekade på var delvis ett annat problem, när föräldrar ringer till en skola och frågar om det finns plats och får nej. Då gör man sig nog inte besväret att fylla i en ansökan, säger Björklund.

Även friskolorna själva tycker att det kan vara en bra idé.

– Men man ska komma ihåg att det i sig inte gör att man kommer åt det problem som visades i Uppdrag granskning. Där handlade det ju om bemötandet och dialogen innan man lämnar in en ansökan, säger Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund, till TT.

Helst frivilligt

Men frågan är om det innebär ett slags omyndigförklarande av friskolorna, om de inte får sköta antagningen.

– Det får man ju fråga dem som kommit med förslaget, men det är klart att det innehåller en viss grad av kritik. Vi har en läxa att göra, men det kan också innebära en avlastning för friskolorna, säger Nyberg.

Moderaternas utbildningspolitiske talesman Tomas Tobé anser också att det vore en bra lösning, men vill helst se en frivillig överenskommelse i stället för lagstiftning.