Silverkupp i Halmstad

En man i en vit skåpbil lyckades vid 08-tiden på onsdagsmorgonen ta sig förbi vakterna på glasjätten Pilkingtons område i utkanten av Halmstad.

Väl inne fick tjuven hjälp att lasta in 1,2 ton industrisilver i lastbilen – och försvann därefter spårlöst från platsen.

– Någon har tagit sig in på området på ett legalt sätt och har sedan vilselett personalen att lämna ifrån sig en stor mängd silver, säger förundersökningsledare Mikael Lind till Sveriges Radio Halland.

Företaget väntade transport

Först sju timmar senare upptäcktes stölden. Enligt polisen väntade Pilkington en transport som skulle ta med sig silver från området – och gärningsmannen använde en liknande lastbil som transportföretaget.

– Man visste om att det skulle komma en lastbil för att hämta silver, och de brukar tydligen likna den här lastbilen, säger Mikael Lind.

Silverstölder ovanliga

När stölden upptäcktes spärrades Pilkingtons område av och polisen efterlyste en vit Mercedes Vito.

– Polisen i södra Sverige är underrättade om stölden och att vi letar efter den här vita skåpbilen, säger Tommy Nyman på Hallandspolisen till Hallandsposten.

Det stulna silvret har använts i Pilkingtons framställning av industriglas och stölden är mycket ovanlig, enligt polisen.

–Det är ju svårare att avyttra, man kan inte gå till en vanlig skrothandlare, säger Tommy Nyman.

Västsvensk polis blåste kollegor på en halv miljon

Sedan mitten av 50-talet har poliser i den västsvenska staden drivit en gemensam spar- och lånekassa för personer anställda inom myndigheten.

Poliserna har betalat in en viss summa varje månad och många polismän har använt kassan som ett privat pensionssparande.

– Alla som varit med har varit anställda av polisen, säger en källa med insyn till Aftonbladet.

Betalade ut andras pengar – till sig själv

2007 beslutade kassan att avveckla sparandet – och polismännen började ta ut sina pengar.

Målet var att alla pengar skulle vara utbetalda 2012, men när medlemmarna hade årsmöte i fjol upptäckte de att kassan var tom.

Blickarna riktades snabbt mot en då pensionerad polis i 75-årsåldern som varit kassör sedan mitten av 90-talet.

– Det visade sig att han skrivit ut medlemmar flera gånger och att deras pengar gått direkt till honom, säger en poliskälla.

– Det saknas runt en halv miljon. Många av de som blivit av med pengar är pensionerade kollegor, säger en annan person med insyn.

Har erkänt delar av stölden

Mannen polisanmäldes under våren 2012 och en förundersökning inleddes.

Under tio månader togs vittnesmål från drabbade poliser in, bokföringen granskades och den misstänkta polismannen förhördes.

I förhören ska den 75-åriga polismannen ha gjort vissa medgivanden och utredningen kunde till slut bevisa att mannen förskingrat pengar.

Ändå lades förundersökningen ner för två veckor sedan.

– De belopp, runt 80 000, som jag kunde påvisa låg mellan fem och tio år tillbaka i tiden. Det är brott av normalgraden och var preskriberat, säger åklagaren Johan Udén.

Totalt är 33 polismän drabbade och har enligt den nedlagda förundersökningen blivit av med 504 815 kronor. De lurade poliserna överväger nu enskilt åtal och har kontaktat en advokat.

– Vi är blåsta, helt enkelt, säger en av polismännen.

”Har inget mer att säga”

I ett brev till sina före detta kollegor skriver polismannen att han beklagar att han svikit deras förtroende och berättar att “spiralen har fortsatt år för år”.

Men vart pengarna har tagit vägen är ett mysterium för de lurade kollegorna.

– Han har inte levt något utsvävande liv, har aldrig druckit och kör inga dyra bilar, säger en vän.

När Aftonbladet når polismannen väljer han att inte kommentera anklagelserna.

– Förundersökningen är nedlagt och jag har inget mer att säga.

Fyra våldtäktsförsök på flickor i Sandviken

Två 14-åriga flickor anmälde inom ett dygn att en man förföljt och attackerat dem.

Den ena flickan berättade för polisen att en man följt efter henne vid 13-tiden i tisdags. Hon försökte springa ifrån honom, men han hann ikapp henne. Hon lyckades fly och larmade anhöriga.

Samma dag, strax efter midnatt stod en annan 14-åring vid en port och skulle just öppna dörren när en man drog omkull henne. 

– Han tryckte ner mig på marken och försökte få av mig kläderna. Jag skrek på hjälp och försökte komma loss, säger hon till gd.se.

Hon lyckades slita sig loss, sprang från platsen och larmade en vän. Enligt arbetarbladet.se uppgav hon att mannen var i 40-50 årsåldern och skäggig.

Letar efter röd Volvo

Ytterligare två flickor har anmält att en man attackerat dem i Sandviken, enligt uppgifter i lokala tidningar är den ena 16 år och den andra 11 eller 12 år gammal.

Ett namngivet vittne berättade i gd.se hur han räddade en flicka i 11-årsåldern från att bli indragen i en bil på en parkeringsplats vid Parkbadet i Sandviken. Vittnet uppgav att han knuffade gärningsmannen till marken så flickan kunde fly.

Tre timmar senare blev en 16-årig flicka överfallen vid Årsundavägen, skriver gd.se.

– Det handlar om händelser med unga flickor som blivit utsatta för någon form av överfall. Det har rubricerats som försök till våldtäkt eller ofredande, säger Fredrik Nilsson vid polisen i Gävleborgs län.

Överfallen har skapat stor oro i Sandviken och ett ett dussintal privatpersoner har letat efter den röda Volvon som gärningmannen uppges ha kört.

På sin hemsida efterlyser polisen vittnen som kan ha gjort iakttagelser.

Palmeexpert: Lisbet hade fel i vittnesmålet

Lisbet Palme stod bredvid sin make när han sköts – i tingsrätten pekade hon ut Christer Pettersson som mördaren.

Men efter att Pettersson fällts i tingsrätten i juli 1989 friades han av hovrätten i november samma år.

Den prisbelönte författaren och journalisten Gunnar Wall har skrivit två böcker om mordet på Olof Palme. För en månad sedan kunde han i Aftonbladet presentera ett sensationellt nytt vittne i Palmeutredningen – polisen Johan som tillfrågats att utföra mordet.

Tog skydd i en port

I sin bok ”Mordgåtan Olof Palme” för han fram teorin att Lisbet Palme blandat ihop vittnen med den misstänkte gärningsmannen.

Strax efter skotten ska hon ha sett en man bara ­meter bort – och mött hans blick.

Gunnar Walls slutsats är att mannen var vittnet ­Anders B som efter skottlossningen tagit skydd i en port bara tio meter bort.

– Den första åklagaren KG Svensson och Hans Holmér är inbördes osams om i stort sett allting. De är bara överens om en sak, att observationen var Anders B och ­inte mördaren. Det finns starka skäl att tro att observationen hon gjort handlade om honom, säger ­Gunnar Wall och fortsätter:

– Det betyder i så fall att hon inte har några åtkomliga minnesbilder av mördarens ansikte över huvud ­taget. Det kan antingen ­betyda att hon aldrig såg mördarens ansikte eller att hon drabbats av den chock som ofta händer när folk ­råkar ut för traumatiska händelser.

’Skandaliserat henne’

Även kriminologen Leif GW Persson ser svagheter i Lisbets utpekande.

– Vissa av vittnena påstår att det varit någon form av kontakt med gärningsmannen och Lisbet och Olof. De säger att de stått och pratat en kort stund. Om det är sant har hon inte sagt ett pip. Det är det ena som är konstigt. Det andra är att hon inte har något som helst bidrag till signalementet av gärningsmannen. Plötsligt när hon 2,5 år senare får ­titta på videon med Chrille kan hon peka ut honom.

Både Leif GW Persson och Gunnar Wall anser att vittneskonfrontationen där Pettersson pekas ut inte gått rätt till.

– Hon får innan konfrontationen veta att mannen är missbrukare och utpekandet består ju av att hon ­säger ”Ja, man ser ju vem som är alkoholist”. Dessutom är Pettersson klart avvikande till sitt sätt och klädsel, ­säger Leif GW Persson.

Han tror att den traumatiska händelsen kan ha ­påverkat Lisbet Palme.

Men Tommy Lindström, chef för rikskriminalen och del av Palmegruppen efter mordet, försvarar vittnesmålet.

– Jag tycker man skandaliserat henne felaktigt om att hon inte skulle minnas. Man behöver inte ha ett sämre minne för att man upplevt en väldigt stressad eller pressad situation, ­säger Lindström.

Han får medhåll av dåvarande chefsåklagare Anders Helin, som menar att Lisbet är ett tillförlitligt vittne.

Organiseras om

Dag Andersson blev ny­ligen ny spaningsledare för Palmegruppen och har ­ännu inte kunnat granska detaljerna kring Lisbet P­almes utpekande.

– Jag har inte hunnit gå igenom och titta på alla ­fakta som finns med i det ärendet och kan inte heller gå in och kommentera ­enskilda uppslag, säger han till Aftonbladet.

En viss omorganisation är på gång inom Palmegruppen, men inga detaljer är ­ännu klara.

– Vi har ingen misstänkt, men det har vi aldrig gjort någon hemlighet av. Vi ­arbetar på precis som ­vanligt, säger Vice riksåklagare Kerstin Skarp, för­undersökningsledare för Palmeutredningen.

Sonen Mårten Palme ­berättar att det var länge ­sedan familjen fick någon uppdatering kring mordet på hans far.

– Det var många år sedan nu som vi träffade några ­utredare. Jag tror säkert också att vi inte har ­informerat oss tillräckligt. Jag tror säkert att de skulle ­ställa upp och berätta om vi hörde av oss, säger Mårten Palme till Aftonbladet.

Lisbet Palme har inte kunnat nås för en kommentar kring hennes ut­pekande av Christer Pettersson.

Våldsam frontalkrock utanför Kalmar

Olyckan inträffade vid Nybroutfarten på riksväg 31 i norrgående riktning strax före klockan 18.

– Det är en frontalkrock. Exakt hur olyckan har gått till vet vi dock inte, säger Percy Nilsson, vakthavande vid Kalmarpolisen.

– De hade kört rakt in i varandra, det var bildelar spridda runtomkring, säger ett vittne som var på plats. 

En död, två skadade

En person ska ha avlidit i olyckan och två personer, en man och en kvinna i 20-årsåldern, är förda till Kalmar sjukhus med allvarliga skador.

– Vi håller på och söker anhöriga till den avlidna, säger Percy Nilsson.

Det var tidvis stopp i trafiken och långa köer på platsen, men trafiken ska nu flyta på normalt.

MP vill låta föräldrar med äldre barn ta ledigt

Inför Miljöpartiets kongress i maj har partistyrelsen tagit fram ett förslag till en ny arbetsmarknadsproposition som man vill att ombuden ska rösta för. Målet är att bredda partiets arbetsmarknadspolitik. Nyligen presenterade man att man vill återinföra “friåret”, en omtalad och kritiserad reform som infördes 2005 men som avskaffades av alliansregeringen efter att de vunnit valet 2006.

Ledigt med äldre barn

Men dessutom vill partistyrelsen under kommande mandatperiod göra det möjligt för föräldrar med barn mellan 8-15 år att ta ut extra ledighet. I dag har föräldrar rätt att ta ut extra ledighet fram tills det att barnen fyller åtta år. En tanke MP har är att justera föräldraförsäkringen.

– När vi är ute och pratar med föräldrar märker vi av att många har stora problem att få ihop det. Det är ett bekymmer att det finns väldigt höga krav på föräldrarna även när barnen är lite större. Det är mycket man måste fixa med som förälder, det kan dels vara aktiviteter i skolan där de förväntas vara med, utvecklingssamtal är ett exempel som inte går att säga nej till, säger Helene Öberg, sammankallande i MP:s partistyrelse.

”Ensamstående har det svårt”

Hon har tidigare varit generalsekreterare i Makalösa föräldrar, ett nätverk för ensamstående föräldrar. 

– Det finns i dag inget utrymme i lagstiftningen som säger att man har rätt att vara ledig för de här sakerna. I princip kan arbetsgivaren neka en sådan förfrågan. Framför allt ensamstående föräldrar har svårt att ta så stort föräldraransvar som det finns förväntan på dem att göra. Jag tror att barn mår bättre med föräldrarna som kan tillbringa tid med dom, säger hon.

Finansieringen ej klar

Enligt MP-föslaget så ska ledigheten fördelas lika mellan båda föräldrarna, medan ensamstående själva ska få hela tiden.

– Jämför man med hur föräldraförsäkringen är utformad i dag så är den väldigt bra då man kan vara ledig en kvarts dag, halvdag eller heldag. Den flexibiliteten är bra för det är ju inte säkert att det är en hel dag man behöver vara ledig. Den möjligheten borde finnas även här, säger Helene Öberg.

Kombineras med jobbsatsningar

Hur partistyrelsens förslag ska genomföras och finansieras vill man arbeta fram i en dialog med arbetsmarknadens parter. Enligt Öberg blir även arbetsgivarna vinnare.

– Det finns ett regelverk i föräldraförsäkringen om hur lång tid i förväg man måste förvarna sin arbetsgivare. Reglerar man det nationellt så kommer arbetsgivaren veta att den här typen av dagar kan komma, även för de med barn mellan 8-15 år, säger han.

Att förslaget innebär att folk kommer att jobba mindre ser inte MP-ledningen som ett problem.

– I vår arbetsmarknadsproposition kombinerar vi ambitionen att fler människor ska få arbete med att de som faktiskt arbetar också måste hinna med andra saker, och då tror jag tid med barnen kommer väldigt högt.

”Intressant, men kostar pengar”

Malin Wollin är krönikör och mamma till fyra barn, varav de äldsta är 8 och 10 år. Hon tycker förslaget är intressant och bra, men ställer sig frågande till hur det ska betalas.

– Det är lätt att säga att det en jättebra idé. Men det kostar ju så klart pengar. Men barn i den ålderskategorin har precis lika mycket behov som små barn, som ju väldigt omhuldade av samhället i stort. Dessutom har barn mellan 8-15 år mycket större utmaningar. Men tar man pengarna från rätt ställe så är det en jättebra satsning.  

Miljöpartiets kongress arrangeras 24-26 maj i Västerås.

Man dog efter att ha släpats efter polisbil

I ett videoklipp kan man se hur en man, som fått sina händer och fötter bakbundna, har surrats fast i bakänden av en polisbil. När bilen kör iväg släpas mannen efter trottoaren medan en grupp människor ser på och skriker ut sin avsky.

Senare hittades mannen död i en poliscell, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Innehållet i den magstarka videon blir än mer upprörande när det framgår att det är uniformerade poliser som genomför den hemska misshandeln. Den sydafrikanska tidningen The Daily Sun publicerade videon på sin sajt idag och inte långt efter det fortsatte videon att spridas i andra sydafrikanska medier och på nätet.

”Vad har han gjort?”

Flera av dem som bevittnade misshandeln kan ses skrika varningar till polisen om att händelsen filmas.

– Vi kommer att filma det här, skriker de.

– Vad har den här mannen gjort? skriker en annan åskådare, enligt AP.

Men polisen verkar inte bry sig när de binder fast sitt offer, den 27-årige taxichauffören Mido Macia från grannlanden Mocambique, bakom bilen.

Till en början ses Macia stapplande springa efter bilen när den kör i låg hastighet. Senare stannar bilen och två polismän kliver ur och puttar omkull Macia. Sedan gasar bilen iväg medan offret släpas efter bilen.

Åtminstone tre polismän ska ha deltagit i den dödande misshandeln, skriver AP.

Blockerade trafiken

Myndigheterna i Sydafrika uppger idag att man inlett en förundersökning om mord efter att Macia avled i sin cell. Dödsorsaken ska bland annat vara våld mot huvudet och interna blödningar.

Händelsen utspelade sig vid sjutiden på morgonen i tisdags, i en stadsdel i östra Johannesburg.

Enligt ett uttalande från polisen stoppades Macia av poliserna då han blockerade trafiken med sin taxi. Macia ska då ha slagit en av poliserna och tagit ett vapen, innan han övermannades av polismännen.

Dåligt rykte

Polischefen i Sydafrika, Riah Phiyega, säger i ett uttalande att han tar starkt avstånd från det som hänt och att han uppmanar invånare att fortsätta att rapportera alla brott, oavsett vem som är inblandad.

Phiyega säger också att han kommer att arbeta för att stärka den sydafrikanska polisens rykte.

Efter den våldsamma händelsen har protester utbrutit i landet. Under senare år har det rapporterats att det förekommer brutalitet, korruption och andra missförhållanden inom den sydafrikanska poliskåren. Flera poliser har åtalats för våldtäkt och mord, skriver AP.

Cyklist skadad i smitningsolycka

Smitningsolyckan skedde strax efter klockan 16 på Igeldammsgatan på Kungsholmen i Stockholm. En av de första på plats efter olyckan var Tea Domanik som körde förbi tillsammans med en vän.

Plötsligt såg hon hur den skadade cyklisten kom gåendes längs gatan.

– Jag sprang ut ur bilen för att hjälpa honom, man ska ju inte gå omkring när man har varit med om en sådan där olycka, säger hon.

Tea Domanik studerar till undersköterska och var på väg hem från Karolinska där hon hade varit på traumautbildning.

– Jag stabiliserade hans nacke och höll tryckförband för hans öra som hade slitits av. Och så ringde jag så klart till ambulansen, säger hon.

”Fortsatte bara att åka”

Den skadade cyklisten ska vara en man i 30-årsåldern. Tea Domaniks vän såg hur bilen smet från platsen direkt efter olyckan.

– Bilen bara fortsatte att åka. Men vi tog registreringsnumret, säger hon.

Polisen bekräftar att det rör sig om en smitningsolycka.

– Föraren stannade inte på plasten som man är skyldig att göra efter en sådan här olycka. Cyklisten har förts till Sankt Görans sjukhus men jag vet inte hur allvarliga skador det rör sig om, säger Ulf Lindgren, informatör vi polisens länskommunikationscentral i Stockholm.

Nu letar polisen efter den bil som smet från olycksplatsen.

– Vi jobbar på att försöka få fram en identitet på den här bilen och vi har letat med patruller i området. Hur pass mycket vi har fått fram om vad det är för bil vet jag inte, säger Ulf Lindgren.

Påven lämnar sitt ämbete

Påven meddelade oväntat sin avgång den 11 februari.

Klockan 20.00 i kväll lämnar han formellt ämbetet som överhuvud för den katolska kyrkan.

Lämnade i helikopter

Klockan 17.00 lämnade Benedictus XVI Vatikanen i en helikopter – som flög honom till Castel Gandolfo, 24 kilometer bort. Där ska han tillbringa de kommande veckorna. Samtidigt som kyrkklockor klämtade tittade tusentals människor i Rom upp mot skyn för att få en sista glimt av Benedictus XVI, rapporterarde CNN.

Kort innan helikoptern lyfte skickades en sista tweet ut från påvens officiella twitter-konto. Det korta meddelandet lydde: “Tack för er kärlek och ert stöd. Må ni för alltid känna glädjen som kommer av att sätta Jesus i centrum av era liv”.

Träffade kardinaler

Under dagen har påven träffat kardinalerna i Vatikanen en sista gång. Han lovade att lyda den som väljs att efterträda honom.

Kardinalerna är de biskopar som efter Bendictus kommer att samlas i konklaven och välja en ny påve. Och troligtvis kommer näste påve att bli en av de 115 kardinalerna.

Lovar att lyda

– Bland er finns den framtida påven, till vem jag lovar ovillkorlig lydnad och vördnad, sa påven i sitt avskedstal.

Han lovade att be med kardinalerna under konklaven – och uppmanade den romersk-katolska kyrkan att stå enad bakom vem som än väljs att efterträda honom.

 

Texten uppdateras

Coops köttbullar dras tillbaka