Arbetslösa gratis arbetskraft i privat företag

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

USA spionerar på svenska ministrar

Under flera års tid ska USA:s säkerhetsorganisation NSA ha övervakat och spionerat på EU.

Tyska tidningen Der Spiegel säger sig ha tagit del av interna NSA-dokument från numera världsberömda läckan Edward Snowden.

Dokumenten ska visa hur NSA buggat EU-representanters kontor i Washington DC, avlyssnat miljontals telefonsamtal, sms och e-postmeddelanden och genomfört IT-attacker mot EU-ministrarnas kontor i Bryssel där flera av Sveriges ministrar arbetat till och från under många år.

Der Spiegel har utlovat mer information under nästa vecka, men redan nu ställs USA mot väggen av europeiska toppolitiker.

“Kräver full klarhet”

Under söndagen gick EU-parlamentets president Martin Schulz till hårt angrepp mot USA i The Guardian:

– På Europaparlamentets vägnar kräver jag full klarhet och ytterligare information från amerikanska myndigheter om de här anklagelserna, snarast. Jag är djupt oroad och chockad om anklagelserna att amerikanska myndigheter spionerar på EU-kontoren.

Hackade EU-nätverk

NSA ska ha installerat buggar på EU:s kontor i Washington DC och sedan hackat kontorets datornätverk och därifrån kommit åt interna diskussioner, e-post och dokument på datorerna.

Men intrången ska inte vara isolerade innanför USA:s gränser. Redan för fem år sedan ska NSA ha angripit Europeiska rådets datorer i Bryssel, där Europas högst uppsatta politiker arbetar till och från.

EU upptäckte intrång

Angreppet gjordes genom försök att ansluta till en fjärrstyrd underhållsdator i det europeiska nätverket, flera kontakter gjordes med datorn i den stora Justus Lipsius-byggnaden och när EU:s säkerhetsexperter upptäckte anslutningen spårade de den först till NATO:s högkvarter i Brysselförorten Evere och sedan vidare till en separat byggnad bredvid högkvarteret. Byggnaden är den som använts av NSA:s kontor i Bryssel i Belgien vars utrikesminister reagerat med ilska:

– USA skulle få ut mer av att övervaka sina hemliga underrättelseorganisationer än sina allierade. Vi måste få en garanti på högsta nivå på att det här slutar omedelbart, säger Jean Asselborn till Der Spiegel.

Bildt: Sverige angripet

På det svenska kontoret i den attackerade byggnaden sitter både tjänstemän och ministrar, däribland Carl Bildt:

“Vi utgår från att det finns andra länder som försöker övervaka oss. Rutin att skydda sekret information”, skriver han till Aftonbladet via Twitter och utvecklar i intervju med TT:

– Vi vet ingenting om vad som ligger bakom de här uppgifterna. Men vi utgår till exempel inom utrikesförvaltningen hela tiden ifrån att vi är föremål för avlyssning från åtskilliga håll. I den meningen är detta en bekräftelse p den värld som vi vet att vi lever i.

Dessutom pekar Bildt ut tidigare angrepp riktade mot Sverige:

– Vi har upptäckt andra länder, inte USA, som plötsligt suttit på interna papper långt innan vi har sett dem själva.

Än så länge är det oklart vad angreppen i Bryssel ledde till eller hur EU:s säkerhetspersonal agerade efter upptäckten. Men utöver övervakningen av europeiska representanter ska USA ha samlat på sig information om EU-medborgare från över en halv miljard samtal, sms och e-post – i månaden.

Övervakar Tyskland som Kina

“Vi kan attackera signalerna från de flesta utländska tredje-klassade partners och vi gör det med”, ska Der Spiegel citera hemliga dokument från NSA i en kommande artikel, enligt nyhetsbyrån Reuters som menar att endast Kanada, Australien, Storbritannien och Nya Zealand är undantagna från massövervakningen.

Enligt NSA:s egna dokument ska organisationen ha spionerat lika hårt på sin NATO-allierade Tyskland som på Kina.

Nu återstår det att se om anklagelserna stämmer och hur USA bemöter dem.

Der Spiegel har utlovat en längre artikel på måndag.

Strategiskt – men spretigt, Hägglund

Kristdemokraterna ligger riktigt illa till i opinionen. Senast partiet låg över den avgörande 4-procentsspärren i Statistiska centralbyråns stora väljarbarometer var i november 2010, bara några månader efter förra valet.

Enligt senaste Aftonbladet/United minds uppgick stödet bara till 3,8 procent av väljarna.

Det krävs alltså en rejäl uppryckning för att partiet ska klara sig kvar i riksdagen i valet nästa år. KD behöver både slå vakt om de väljare de har – och locka till sig nya.

Det är möjligt att KD-ledaren Göran Hägglund inledde jobbet igår när han som förste man talade under årets politikervecka i Almedalen i Visby.

Det var i alla händelser ett strategiskt tal där Hägglund riktade sig till sina mest stabila väljargrupper. Och samtidigt vände sig till nya.

Kristdemokraterna har den klart äldsta väljarkåren av riksdagspartierna. Medelåldern är enligt valforskarna Henrik Oscarsson och Sören Holmberg 51,7 år. Vad får de av Hägglund om han får bestämma? Jo, ett nytt pensionärsavdrag.

Om ekonomin tillåter det vill Kristdemokraterna att skatten sänks för pensionärerna redan nästa år. Det blir i så fall den femte skattesänkningen för dem under alliansens regeringsinnehav.

Bland de unga KD-väljarna finns en tydlig övervikt av kvinnor. Hur tänker Göran Hägglund förgylla deras tillvaro?

Jo, han vill satsa sammanlagt 1,4 miljarder kronor på mindre barngrupper i förskolan, framför allt i de yngsta åldrarna. I dag är det i genomsnitt 17 barn per grupp.

En del av pengarna ska föräldrarna själva hosta upp med genom att maxtaxan höjs med 100 kronor i månaden för det äldsta barn, 67 för det andra och 33 för ett eventuellt tredje.

Samma kvinnliga väljargrupp kan vara starkt emot kvotering. Det tycks i alla fall Göran Hägglund tro. Vid ett flertal tillfällen igår tog han starkt avstånd från det, både i föräldraförsäkringen och bolagsstyrelser.

Kristdemokraternas väljare är också mer utbildade än genomsnittet. 35 procent har universitetsexamen.

Sannolikt var det till dem han riktade sig med kravet på en kanon i skolan. Alltså en lista på böcker som eleverna ska läsa, filmer de ska se och musik de ska lyssna till för att ta del av kulturarvet och få gemensamma referenser.

En fjärde egenhet bland KD:s väljare är att de går i kyrkan betydligt oftare än andra. Men dem hoppade Hägglund igår. Möjligen vet han att de inte ser andra politiska alternativ.

I stället vände han sig alltså till nya grupper, exempelvis den växande skara som är skeptiska till EU. För tre år sedan var knappt 20 procent emot det svenska EU-medlemskapet, i dag är det 27.

Enligt Hägglund har centraliseringen av EU nu gått för långt. De lägger sig i för mycket, som snuset och statsstödet till de små flygplatserna. Och Sverige ska absolut inte gå över till euro.

Med krav på ett femte jobbskatteavdrag fikade Hägglund efter M-väljare. Och med löftet om en rejäl utredning om fördelar och nackdelar av ett medlemskap i Nato vände han sig mot Folkpartiets sympatisörer.

Ett spretigt budskap, kan tyckas. Men också ett bevis för att Göran Hägglund inte ger sig utan blod, svett och tårar. Om drygt ett år vet vi om han lyckats.

Norrman körde in i folkmassa

Norrmannen skulle med sin gula Koenigsegg med 1 000 hästkrafter vara huvudattraktionen under Grand Turismo Motorshow i staden Poznan i västra Polen på söndagen.

I stället blev det en mardröm.

200 meter efter starten gick något fel – och bilen rände rakt in bland åskådarna.

– Bilen gav full gas redan vid startlinjen. Jag såg att det var allt för mycket eftersom dessa bilar i de här bilarna kan man inte trycka pedalen i botten, säger Jerzy Dziewulski, tidigare säkerhetschef åt Polens förre president Aleksander Kwasniewski och även erfaren mc-förare.

”Körde slalom”

Han deltog själv i motorshowen och stod bara några meter ifrån kraschen, berättar han.

– Jag såg direkt att föraren inte hade någon kontroll alls över bilen som körde slalom från vänster till höger på en rak sträcka på 200 meter och plötsligt började dansa utan någon slags kontroll. Till slut träffade han vägkanten och körde rätt in i folket … i full fart. Det måste ha varit en mycket kraftig krock eftersom jag såg människor som flög högt i luften. Föraren såg ut som om han var galen över sina hästkrafter i sin bil och ville visa hur kraftig bilen var för publiken. det var galenskap, säger han, uppenbart förskräckt, till en polsk tv-kanal.

Polska medier skriver om en blodig och tragisk söndag, som egentligen skulle ha varit en folkfest.

Bland åskådarna mitt i centrala Poznan stod hela familjer med små barn.

Återupplivades på stället

Många av dem klagade på dålig säkerhet.

En person berättar att de inte visste hur de fick stå eller inte fick stå för att titta på uppvisningen.

Olyckan skedde strax efter klockan 16 och räddningsaktionen pågick i tre timmar.

– Ambulanserna kom med en gång och flera personer blev återupplivade på stället. Det såg mycket allvarligt ut, säger Jerzy Dziewulski.

19 personer skadades, fyra av dem allvarligt, uppger Poznans vice katastrofkoordinator Waldemar Paternoga.

– Bland dem är två barn, sex och sju år gamla, med brutna ben och inre skador, säger han.

Polisen gjorde alkotest på den norske föraren, men det uppges ha visat negativt resultat.

Norsk förare

Inspektör Andrzej Borowiak på polisen i Poznan säger i polsk tv:

– Föraren är norsk medborgare. Han fick inga skador men ska förhöras för misstanke om grovt oaktsam körning.

Chefsåklagare Arkadiusz Dzikowski meddelar att trafikolyckan på grund av personskadorna ska utredas utifrån en katastrofparagraf.

– Den har en straffskala på upp till åtta års fängelse, säger han.

Han understryker att det inte bara är den norske föraren som ska utredas utan också arrangörerna som har huvudansvaret för säkerheten.

Arrangörerna hävdar att säkerheten under uppvisningen var god.

– Efter min kunskap var arrangemanget korrekt arrangerat. Våra tankar är med dem som blev skadade, säger Peter Ternström, en av arrangörerna, under en pressträff.

Han kommenterar också föraren av olycksbilen:

– Den norske ägaren är en erfaren chaufför och har kört sportbilar i många år.

Grand Turismo Motor Show Polonia arrangerades i helgen för nionde gången.

Misstänkt mord i Trollhättan

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Lärarförbundets känga mot Hägglund

Tidigare i dag presenterade KD-ledaren Göran Hägglund nyheten om att partiet vill se mindre barngrupper i den svenska förskolan. Nyheten togs även upp i det tal som han höll under kvällen på scenen i Almedalen. KD vill minska gruppernas storlek med minst ett barn per grupp. Det hela ska betalas via höjd maxtaxa i de kommuner där förslaget genomförs. Dessutom vill man att staten och kommunerna skjuter in extra pengar.

Facket är kritiska

Även Lärarförbundet vill se att dagisgrupperna blir mindre. Men ordförande Eva-Lis Sirén är ändå allt annat än nöjd efter dagens KD-utspel.

– Vi tycker det är oerhört bra av många olika skäl att man vill minska barngruppernas storlek. Men man måste fråga sig var man ska hitta förskollärarna. Vi vet att förskolan är en oerhört populär och uppskattad verksamhet i Sverige. Vi vet också att vi har en nationell lärarkris och där går larmet först, kraftigast och tydligast på förskolans område i storstäderna, säger hon.

Stor brist på lärare

I veckan kom en ny rapport från Arbetsförmedlingen som pekade på att just förskollärarna är en av de yrkeskategorier där det kommer att råda akut brist de kommande åren.

– I dagens utspel saknade jag helt medvetenheten om att förskollärare är det lägst betalda akademikeryrket. Att kunna minska barngruppernas storlek förutsätter att det finns förskollärare. För att kunna åstadkomma det Hägglund vill göra så förutsätter det att man satsar på yrket, säger Sirén.

Facket har länge krävt stora satsningar på att få upp lärarlönerna.

– Om vi frågar förskollärarna om de har övervägt att lämna yrket och vad som skulle kunna få dem att återvända säger de lönen, lönen och lönen. Sedan säger de barngruppernas storlek. De stora barngrupperna är en utmaning både för förskollärarna och för föräldrar och barn, säger Sirén.

Hägglund: Kan lockas tillbaka

Efter sitt tal utvecklade Hägglund sina tankar om lärarkrisen inom bland annat förskolan.

– Det handlar om två olika saker. Dels så behöver ju fler utbildas men det är också så att många har lämnat yrket för att gå till andra verksamheter. Det finns många förskollärare och barnskötare som jobbar inom andra verksamheter som borde kunna lockas tillbaka om vi har rätt förhållanden. Där är det naturligtvis så att barngruppernas storlek spelar roll, säger han.

Situationen med de låga lönerna tror Hägglund kommer att förbättras.

– Det är ju inte regeringen som sätter lönerna utan det är upp till arbetsmarknadens parter. Men jag tror att med tanke på att det kommer vara en dragkamp om dagens arbetskraft så kommer lönerna att gå upp i den här sektorn. Man kan lugnt säg att det finns en skev lönebild när det är väldigt mycket mer lönsamt att ta hand om maskiner än att ta hand om våra barn som vi i andra sammanhang säger är det viktigaste vi har.

Hägglund skojade bort oppositionen

Sedan tidigare hade Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund presenterat nyheten i sitt tal – förslaget om minskade barngrupper i förskolan.

Det var först när han frångick det utskrivna talet som de största applåderna kom.

– Ja, almedalsvänner. Jag hoppas att det finns göteborgare i publiken.

”De andra får spader”

KD-ledaren radade sedan upp skämt efter skämt. Hans agenda – ifrågasatta oppositionens ställningstagande i regeringsfrågan.

– Men nu ligger oppositionen själva i startgroparna för att skapa laganda. Dom behöver lära känna varandra, har de upptäckt. De försöker med att träffas för att spela sällskapsspel. Om de bara kunde komma överens om vilket… Kortspel funkar inte. Löfven låtsas som att hela leken består av s.

Sedan tog Hägglund en paus och frågade publiken om de gillade vad det hörde – för det kommer mer.

Sågningen av S-ledaren Stefan Löfven fortsatte.

– Han vägrar konsekvent att visa korten, vägrar att låta sig synas. Det leder till att de andra får spader.

Skämten tog på talet

Göran Hägglund har varit känd för sin humor och att han har lätt till skratt. Under talet betade även av Jonas Sjöstedt (V) och Miljöpartiets språkrör.

– Mina vänner. Det enda de till slut kan enas om är: Rappakalja.

Hägglund avbryter sedan skrattfesten ute i publiken:

– Ni skrattar, men det här är faktiskt allvar. För regeringsfrågan är i grunden en mycket allvarlig fråga.

Vidare i talet frågar han sig hur oppositionens regeringsalternativ ser ut. Hittills har Löfven skjutit upp frågan.

Talet var så pass påfrestande för partiledaren att han blir hes och fick tillägga “host host i flera delar av talet för att dricka vatten.

Helikopter med svenska turister nödlandade

Det var vid lunchtid lokal tid som helikoptern tvingades nödlanda på floden i New York. Enligt brandkårschefen Thomas McKavanagh hade helikoptern varit uppe i luften i 12 minuter när piloten upptäckte att motorn havererat.

Trots det lyckades han genomföra en kontrollerad nödlandning på helikopterpontoner på floden. Piloten och passagerarna, som uppges vara två vuxna och två barn från Sverige, kunde föras i säkerhet.

“Fantastiskt jobb”

– Piloten gjorde ett fantastiskt jobb med tanke på att han förlorade motorkapaciteten och landade den här helikoptern säkert, säger McKavanagh till tv-kanalen NY1.

– När jag pratade med turisterna sa de att landningen kändes som nedslaget vid ett tiometershopp.

Piloten och passagerarna lyckades aktivera livbåtar som fanns ombord och ta sig ombord på dem. Flera vittnen tog sig fram till helikoptern i mindre båtar och jetskis och hjälpte familjen i land.

“Gigantiskt plask”

– Den lilla helikoptern visade sig precis ovanför oss, vi förstod att den var på väg ner, säger vittnet William Parra, 35, som satt och åt brunch i närheten, till New York Post.

– Och den bara störtade. Det var ett gigantiskt plask.

Brandkårschefen Thomas McKavanagh beskriver nödlandningen som “miraklet på Hudsonfloden, del två” och syftar på när ett amerikanskt flygplan spektakulärt nödlandade på samma flod 2009. Då överlevde samtliga 155 passagerare.

Dagens dramatiska händelse kommer att utredas av den statliga flygmyndigheten.

SSU lyfter kontroversiell fråga i en ny kampanj

Efter att Stefan Löfven tillträdde som S-ledare i januari 2012 visade det sig snabbt att en intern fråga skulle bli svår att lösa. Hela vägen fram till partiets kongress i våras så var debatten om vinstuttag i den skattefinansierade välfärden intensiv. Till slut lyckas partiets olika falanger komma överens om ett förslag där vinsterna inte ska förbjudas, men väl begränsas.

Men trots detta så är frågan långt i från död. Aftonbladet kan i dag avslöja att SSU nu lanserar en ny kampanj, som fokuserar just på välfärdsvinsterna och att skattepengar försvinner till skatteparadis utomlands. På sajten Caymankollen kan besökarna få reda på hur mycket av deras pengar som skickats ut i världen.

– Vi tycker att det är viktigt att fortsätta att granska framför allt Moderaternas välfärdspolitik. Sedan 2006 har ett antal hundratals miljoner kronor försvunnit till skatteparadis i stället för att gå till välfärden. Det handlar om att göra människor medvetna om att det här är pengar som man själv har betalat i skatt som sedan gått vidare till skatteparadis. Det här är ingenting abstrakt, utan det är våra pengar som borde gått till vård, skola och omsorg, säger SSU:s Gabriel Wikström.

Trots att frågan är känslig i partiet så menar han att det är fullt rimligt att lyfta frågan återigen.

– Bara för att S satt ned foten och sagt att vi nu måste reglera och begränsa möjligheterna att plocka ut oskäliga vinster, så betyder inte det att frågan är löst. Vi tycker det var bra, men vi har en borgerlig regering som uppenbarligen inte vill göra något åt problemet. Vi vill visa att problemet inte är löst, människor måste vara medvetna om vart pengar går för att nästa år kunna göra ett upplyst val 2014.

I budgeten i höstas signalerade regeringen att man ville täppa till de möjligheter som funnits att via avanceras skatteplanering med hjälp av ränteutgifter skicka vinster hamnar till skatteparadis – de så kallade räntesnurrorna. Socialminister Göran Hägglund (KD) har också tillsatt ett arbete med att ta fram en etisk plattform för privata företag i välfärdsbranscherna.

– Men jag tycker inte de gör tillräckligt, de försöker släcka bränder i efterhand i stället för att förebygga och våga gå in i diskussionen om hur välfärden borde organiseras och utföras. Där kan man väl se att de gör det under galgen. De tror ju på en vinstdriven välfärd och har inga problem med att stora pengar flyttas ut. De har mycket kvar att bevisa, säger Wikström.

Hägglund: ”Förfärlig skandal”

NSA hackade EU:s nätverk och fick åtkomst till e-post och interna dokument via EU:s kontor i Washington. Dessutom ska NSA:s kontor i Bryssel ha genomfört en IT-attack på Justus Lipsius-byggnaden där Svenska EU-företrädare, däribland ministrar, sitter.

Socialminister Göran Hägglund (KD) har arbetat i byggnaden flera gånger de senaste åren och kallar händelsen en “förfärlig skandal”

Hur reagerade du på nya avslöjandet?

– Här måste EU eller andra relevanta organ avkräva amerikanerna en förklaring. Är det på det här viset så är det självklart så att det är oacceptabelt och USA måste lämna en väldigt bra förklaring till att man gjort det här.

Hur kan svenska ministrar skyddas från det här?

– Det är så att det är väldigt svårt att skydda sig mot det här. Med modern teknik så går det att klara nästan allting i avlyssningsväg. Vi tänker dagligen  på hur vi kommunicerar och i vilka sammanhang som vi är.

Hur känner du själv?

– Jag känner för min egen del ingen större oro. Jag vill inte ha ett samhälle där människor är rädda för att tala öppet med varandra eller att tala i telefon. Det är en skrämmande utveckling.

Har du själv varit i byggnaden?

– Ja, det tror jag definitivt att jag varit. Jag vet inte hur många gånger. Vi finns ju i de här byggnaderna och gör våra dagsverken där så att säga. Det skulle vara ytterst bekymmersamt om det visade sig vara sant.