”Marinen är på väg att läggas ner"

Försvarsmakten står i höst inför nya stora utmaningar.

Regeringen har krävt att överbefälhavare Sverker Göranson skär rejält i personalkostnaderna för att klara budgetramarna.

Till följd av kraven kan Försvarsmakten tvingas göra sig av med 1 800 anställda fram till 2019, rapporterar SR Ekot i dag.

I hemliga delar av det budgetförslaget som nu lagts fram till regeringen finns också ett mer omfattande hot mot en viss specifik vapengren, uppger en central källa inom Försvarsmakten för Aftonbladet.

Källan uppger att ÖB tagit ett beslut som han tidigare bara hotat med.

Flera miljarder har försvunnit

I juni 2012 meddelade Sverker Göranson att Sverige kan tvingas lägga ner en hel vapengren för att klara budgeten – ett uttalande som då väckte ramaskri.

– Nu har ÖB gått från ord till handling. I sitt budgetförslag för kommande år har han strypt merparten av marinens utvecklingsprogram över tid. Det handlar om flera miljarder som försvunnit.

En längre tids uppehåll i materialutvecklingen skulle enligt källan få systemkollapsande effekter.

– Ett år kanske man kan klara sig, men en verksamhet behöver ständigt utvecklas för att överleva. Skulle regeringen gå med på det här förslaget så innebär det att vi inte kommer att ha en marin om tio år, säger källan.

“En minimalistisk flotta”

I nuläget har regeringen gett klartecken för byggandet av två nya ubåtar.

– Därefter finns inga mer pengar. Vi kan exempelvis inte bygga nya minröjningsfartyg eller köpa nya robotar.

Källan menar att flottan redan i dag lider brist på fartyg och skulle ha svårt att klara sin uppgift att försvara Sverige i en konfliktsituation.

– Vi ska försvara 270 kustmil med sju korvetter. Det är en minimalistisk flotta som vid ett anfall bara skulle kunna kraftsamla vid en enda plats.

Har det inte investerats stora summor i att utveckla korvetter de senaste åren?

– Jo, absolut. Korvetterna i Visbyklassen är i dag “state of the art”, men även de kommer att behöva uppgraderas om ett antal år.

Hoppas på mer pengar

Försvarsmakten vill inte kommentera uppgifterna.

Försvarsdepartementet vill inte nu tala om möjliga nedskärningar.

I stället hoppas man på ökade budgetanslag.

– Försvarsministern och även Statsministern har varit tydliga med att man arbetar för att höja försvarsanslaget redan nu i höst, säger Henrik Hedberg, pressekreterare hos Karin Enström.

Ung svensk hittad död på Cypern

Den unge svensken hittades död vid 06.30 på lördagsmorgonen, lokal tid, enligt Cyprus Mail.

Mannen hittades på ett hotells parkeringsplats och enligt den preliminära undersökningen dog han efter ett fall.

– Det verkar som att den unga mannens död har orsakats av ett fall på cirka 2,5 meter, ungefär samma höjd som mellan ett hotells parkeringsplats och en annan parkeringsplats, säger rättsläkaren Sophoclis Sophocleous till Cyprus Mail.

Var på en fest

21-åringen uppges ha varit på semester med sina vänner och ska ha anlänt under fredagen.

Enligt Cyprus Mail ska mannen på fredagskvällen ha lämnat sitt sällskap för att gå hem och lägga sig tidigare än de andra i sällskapet.

– Vi kan bekräfta att en svensk man i 20-årsåldern omkommit på Cypern. Anhöriga är underrättade, säger Victoria Bell vid UD:s pressjour.

Den officiella dödsorsaken ska fastställas vid en rättsmedicinsk undersökning som ska utföras under söndagen.

Tog en genväg

En bekant till familjen berättar för Aftonbladet att mannen var hemmahörande i Gällivare och 21 år gammal. Han vill att folk ska sluta spekulera kring vad som hänt.

– Det är mycket tragiskt det som skett. Men vad jag har förstått så gick han hem tidigt från en fest. Han tog en genväg till sitt hotell och föll olyckligt, säger han.

Ovärderlig ring hittades på finsk åker

Skattletaren 
Antti Hirvinen stod på en åker i finländska Esbo när metalldetektorn började pipa.

Och han tänkte att det var som vanligt – bara en kapsyl.

Men han kunde inte ha haft mer fel.

Under metalldetektorn låg en guldring på 10,3 gram som sannolikt kommer från 1300-talet.

Och enligt experterna är den – håll i er nu antikrundanfantaster – fullständigt ovärderlig!

Ursprunget oklart

– Det var nog en ganska stor överraskning, säger skattletaren till tidningen Länsiväylä.

På Esbo Stadsmuseum kunde de knappt tro sina ögon när Antti Hirvinen lämnade in smycket.

– En sådan ring har aldrig tidigare hittats i Finland, säger Anna Wessman, museilektor på Esbo Stadsmuseum, till Aftonbladet.

Nu försöker forskarna ta reda på varifrån ringen kommer. En av teorierna är att den burits av någon i det svenska hovet.

– Finland var en del av Sverige på 1300-talet så kungens ämbetsmän kan säkert ha haft sina vägar via Esbo, säger Anna Wessman.

Hon är övertygad om att det i alla fall inte är någon fattiglapp som tappat ringen.

 

Den är utsmyckad med liljeblommor som använts som en viktig symbol i både kungahus och religiösa sammanhang. I närheten av fyndplatsen gick dessutom Kungsvägen mellan Åbo och Viborg. Där färdades från 1300-talet och framåt både kungligheter, biskopar och arméer.

Och nu kan Antti Hirvinen säga upp sig och leva på pengarna från smycket resten av livet, eller?

Nej, precis som i Sverige måste fornfynd lämnas in till staten. Enligt lagtexten får han i stället en ersättning motsvarande metallvärdet förhöjt med 25 procent. Med dagens guldvärde får han i runda slängar knappt 4 000 kronor.

Expert: Obama är under stark press

Barack Obama var i sitt tal tydlig med att han bestämt sig för att regimen i Syrien måste straffas. Samtidigt meddelade presidenten att han vill att kongressen säger sitt om ett eventuellt militärt ingripande.

”Oerhörda påtryckningar”

Björn Ottosson förklarar paradoxen med att Obama befinner sig under stark press.

– Det har varit oerhörda påtryckningar om att Obama ska informera kongressen. Samtidigt har han tidigare kritiserat Bushadministrationen för att man har gjort den här typen av aktioner utan att söka stöd, säger han.

En ytterligare försvårande omständighet för Barack Obama är att ett eventuellt anfall saknar folkligt stöd i USA.

– Det här är det minst populära kriget på flera decennier. Nu vill han legitimera ett eventuellt angrepp, säger Björn Ottosson.

Omfattande debatt

Den amerikanska kongressen är schemalagd att sammanträda den 9 september efter sommaruppehållet. Enligt Björn Ottosson är det inte omöjligt att kongressen sammankallas i förtid på grund av krisen i Syrien.

– Men det kommer att ta ett tag att lösa det rent logistiskt. Och vid en debatt kommer man inte bara att behandla om man ska göra något, utan också vad man ska göra och hur mycket man är villigt att betala rent ekonomiskt. Det kommer att bli en jättedebatt, säger Björn Ottosson.

Tvingas följa beslutet

Som militär överbefälhavare kan Barack Obama gå till angrepp mot mål i Syrien med eller utan kongressens godkännande. Men efter kvällens tal är den amerikanske presidenten mer eller mindre tvungen att följa kongressens beslut, enligt Björn Ottosson.

– Han har målat in sig i ett hörn. Det kommer att bli en kamp och en tuff uppgift att få kongressen bakom sig. Den här frågan kommer att klyva över partigränserna, säger Björn Ottosson.

Ville rädda ekorre – kraschade buss i träd

Tjugo i åtta på lördagskvällen fick räddningstjänsten i Västra Götaland ett larm om att en stadsbuss i Göteborg hade kört av vägen. Ett stort räddningspådrag sattes igång med uttryckning av brandbilar, ambulanser och polis. Bussen, med nummer 40, var på väg från Angered till Hjalmar Brantingsplatsen och hade kört i diket vid Transportgatan. När räddningstjänsten kommit till platsen stod det klart att hela bussen, med ett fyrtiotal passagerare, hade försvunnit ned i ett skogsparti och kraschat mot en björk.

Ville rädda ekorre

Orsaken till avåkningen var en ekorre. Enligt polisen verkar busschauffören ha varit en sann djurvän.

– Han ska ha kört i tillåten hastighet men väjde för en ekorre, säger Henrik Sterner, biträdande vakthavandebefäl, polisen i Västragötaland.

Hade änglavakt

Det verkar som om busschauffören och passagerarna hade änglavakt. Några fick lindriga skador och flera chockades, men ingen ska ha blivit allvarligt skadad.

– Sex stycken är förda till sjukhus med lindriga skador, säger Johnny Melander, pressjouren på Keolis.

Johnny Melander uppger att busschauffören klarade sig utan fysiska skador men chockades. Han fick hjälp under kvällen genom stödsamtal.

Det är ännu oklart om busschaufförens manöver räddade livet på ekorren.

 

Husbåt har kantrat i Malmö – flera människor i vattnet

20.20 larmades polisen till kanalen. Då hade en husbåt, som enligt uppgift till Aftonbladet hade cirka 50 personer ombord, kantrat.

– Husbåten har kantrat och den ska ha haft många människor ombord och många var i vattnet när vi kom fram, säger Mats Streer.

– Det är en husbåt i tre våningar där man har haft en större fest.

Han berättar att många människor har tagits upp på land, oskadda men nerkylda.

– Just nu undersöker vi båten för att se till att ingen är kvar, vi har dykare i vattnet, säger Mats Streer.

Ett stort räddningspådrag är på platsen. Vid 21-tiden hade räddningstjänsten fortfarande sina dykar i den kantrade husbåten.

– Vi är inne i båten tills att vi kan säkerställa att ingen är kvar i båten eller i anslutning till den, säger Mats Streer.

 

Texten uppdateras.

SMHI varnar för regnkaos

Under kvällen och natten väntas stora mängder regn i södra Norrland.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Hälsingland, Medelpad, Härjedalen och Jämtland.

– Lokalt kan det komma upp till 50 millimeter, så nu är det bara att vänta och se, säger Emelie Hörnqvist.

Under dagen har det regnat rejält på flera håll i Sverige.

De senaste 24 timmarna har Stockholm till exempel fått 22 millimeter regn och Linköping 29 millimeter.

Men det ska inte vara någonting jämnfört med de regn som väntas i södra Norrland.

– Just nu ligger lågtrycket från Jämtlands län ner till Kalmar. Men det har sitt centrum i södra Norrland och det är här som det är som mest intensivt, säger Emelie Hörnqvist.

Regnovädret kommer till skillnad från ett lågtryck inte att röra sig.

– Det är därför det blir så stora mängder regn, säger Emelie Hörnqvist.

Obama: Jag är beredd att ge ordern

Barack Obama slog än en gång fast att den syriska regimen ligger bakom giftgasattacken mot civila utanför Damaskus i förra veckan.

Som straff för det bör USA nu att gå till militär handling, sa den amerikanske presidenten under presskonferensen.

– Vi är beredda att slå till närhelst vi väljer att göra så, säger Barack Obama.

– Vi har positionerat vår militär i området.

Söker stöd i kongressen

Beslutet om attacken ska bli av eller inte lämnade presidenten över till den amerikanska kongressen.

– Min fråga till kongressen och alla i världssamfundet är: Ska en diktator kunna gasa ihjäl hundratals barn utan att betala för det? sa Obama.

Efter talet kastade en reporter ut en fråga till Barack Obama: Kommer Ni gå vidare även utan stöd i kongressen?

Frågan lämnades obesvarad av presidenten.

Enligt planen ska kongressen samlas efter sommaruppehållet den 9 september.

Släppte rapport

Vita huset har under de senaste dagarna aviserat att en “begränsad” militär attack mot Bashar al-Assad kan vara nära förestående. Bakgrunden till det är att USA under fredagen släppte en underrättelserapport som slår fast att det var regimen i Syrien som låg bakom den kemiska attack i Damaskus förorter förra veckan som skakade omvärlden.

Tidigare under lördagen meddelades att medlemmar av representanthuset i USA:s kongress kommer att få ta del av sekretessbelagd information av Vita huset, men det ska ske under söndagskvällen, rapporterar Reuters.

 

Texten uppdateras

Obama talar om Syrien

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Abdi bröt handleden under polisjakt

Butiksägaren Delgash Ramadahn har fortfarande inte kunnat smälta det som utspelade sig i hennes livsmedelsbutik Kronolivs i Växjö i går förmiddag.

– Jag har själv tagit det här väldigt personligt. Jag känner mig väldigt kränkt, säger hon.

Incidenten inträffade efter att en polispatrull stoppat en bil som enligt Smålandsposten belagts med brukandeförbud. En av männen som befann sig i bilen sprang då från fordonet och en polisman tog upp jakten efter honom. Den okände mannen flydde in till Kronolivs och fortsatte in i köket bakom butiken där Abdi Jama och hans kollega satt och fikade.

Bröt handleden

– En annan man springer efter honom. Jag får senare reda på att det är en polis, för han legitimerar sig inte. Han hade batong i ena handen och pepparsprej i den andra, säger Delgash Ramadahn.

Den jagade mannen lyckades fly i tumultet som utbröt i köket. De båda butiksbiträden som plötsligt och oförberett hamnat i en polisjakt gick det sämre för.

– Polisen springer in i köket, sprejar dem rakt i ögonen och slår med batong, säger Delgash Ramadahn.

Abdi Jama går nu med högerarmen gipsad efter att ha brutit handleden i tumultet. Han hävdar att det var polisens batongslag som orsakade skadan.

– Den första tanken som slog mig när polisen sprang in var att det var en brand i huset, så jag försökte ta mig ut. När jag tar i dörrhandtaget slår polisen mig på handen med batong, säger Abdi Jama.

Polisen utreds

Delgash Ramadahn berättar att Abdi Jamas kollega har ont i ögonen efter att polisen ska ha sprejat pepparsprej på honom.

Polisen kunde under lördagseftermiddagen inte lämna någon information om vad som hände i butiken. Abdi Jama och Delgash Ramadahn har anmält polisens agerande. Enligt Växjöpolisens pressinformatör Robert Loeffel har ärendet skickats till polisens internutredningsenhet i Skåne.