Bjuder in Hitler-fantast

Under SvP:s sommarläger Nordisk Vision kommer flera ledande personer ur partiledningen att tala.

Den ende utländske talaren är tysken Klaus Menzel, som tidigare representerat det högerextrema partiet NPD i Sachsens delstatsparlament.

– Menzel är en av dem som pratar om Adolf Hitler som en stor politiker. Han har i intervjuer med mig hävdat att Hitler varit Tysklands bäste ledare genom tiderna, säger journalisten Christoph Andersson, som i flera år bevakat den europeiska högerextremismen åt Sveriges Radio.

”Yttersta högerkanten”

Han har träffat Menzel flera gånger och beskriver Menzels politiska åsikter som “en väldigt lång bit ut på yttersta högerkanten”.

– Att man bjuder in Menzel visar att Svenskarnas parti fortfarande är Nationalsocialistisk front, det är samma ideologi som det alltid har varit. Det här bekräftar att det inte har skett någon förändring över huvud taget.

Svenskarnas parti har länge haft ett nära samarbete med NPD.

Så tidigt som 2010 var representanter från SvP på besök i NPD:s starkaste fäste Schwerin, huvudstad i den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

“Vid de diskussioner som fördes var representanterna för NPD och SvP helt eniga om att det viktigaste för en organisation är att grunden för politiken är det biologiska arvet”, skrev Svenskarnas parti på sin hemsida efter mötet.

I april i år var NPD:s vice ordförande Udo Pastörs i Sverige för en internationell konferens för högerextrema arrangerad av SvP i Södertälje.

Helgens besök är inte heller Klaus Menzels första i Sverige.

Kallade judar för demoner

Han talar flytande svenska och deltog 2005 i en högerextrem festival i Häradshammars bygdegård på Vikbolandet.

Under sitt tal pekade han ut judar som demoner.

Menzel fick efter flera hyllningar av Adolf Hitler slutligen lämna partiet.

– Jag tar inte ställning till vad människor har gjort tidigare, det får stå för den enskilda personen, säger SvP:s partiledare Stefan Jacobson angående Menzels tidigare uttalanden.

Han fortsätter:

– Vi för ett politiskt arbete för Sverige i dag, under 2000-talet. Vi är inte en historieförening som tar ställning till historiska frågor.

Nazister bokade "familjefest" – bydgegården rasar

SVENSKARNAS PARTI

2008 gick den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front i graven efter 14 år.

I stället bildades partiet Folkfronten, där NSF:s tidigare medlemmar erbjöds medlemskap.

Efter att en socialistisk lokalförening i Jönköping registrerat namnet bytte Folkfronten 2009 namn till Svenskarnas parti.

Efter namnbytet kallar sig partiet inte längre nationalsocialistiskt, utan enbart nationalistiskt.

NSF:s krav på undervisning i rasbiologi i skolorna har också rensats bort från partiprogrammet.

 

Källa: Säkerhetspolisen, EXPO

 

PARTILEDNINGEN

I SvP:s ledning sitter personer som under många år varit engagerade i vit makt-miljön.

Flera är dömda för grova brott.

 

Stefan Jacobsson, partiledare:

Var tidigare en av frontfigurerna i den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Han var ansvarig utgivare för SMR:s tidning Nationellt Motstånd.

Efterträdde Daniel Höglund som partiledare för SvP i början av 2013.

Är dömd för våldsamt upplopp, misshandel och flera fall av brott mot knivlagen.

 

Anders Ärleskog, vice partiledare:

Har tidigare kandiderat för Nationalsocialistisk front i kommunalvalet i Karlskrona 2002 och 2006.

Suttit i NSF:s riksledning.

Är bland annat dömd för skadegörelse och hets mot folkgrupp.

 

Daniel Höglund, partistrateg:

Var engagerad i Nationalsocialistisk front mellan 1996 och 2008 då organisationen upplöstes. 

Ställde upp för NSF i kommunalvalet i Karlskrona 2002.

2006 kandiderade han för NSF i Trollhättan.

När NSF avvecklades 2008 blev Daniel Höglund ordförande i det nystartade partiet Folkfronten, som ett år senare blev Svenskarnas parti.

Kandiderade till kommunfullmäktige i Grästorp i valet 2010. Han kom in, men tvingades lämna sin post när det uppdagades att han inte varit folkbokförd i kommunen tillräckligt lång tid.

Lämnade ordförandeposten i SvP i början av året och är i dag partistrateg.

 

Jonas Andersson, partisekreterare:

Var tidigare länsledare för Nationalsocialistisk front i Östergötland.

Stoppades av polisen i Linköping 2005 i en bil tillsammans med tre andra nazister. Bilen var fylld med molotovcocktails, knivar, slagträn, knogjärn och rånarluvor.

Häktades för förberedelse till mordbrand och grov misshandel. Dömdes för det senare brottet till sex månaders fängelse.

Har även dömts för misshandel, våld mot tjänsteman och vapenbrott.

 

Dan Eriksson, internationell sekreterare:

Var tidigare vice ordförande för Nationaldemokraternas ungdomsförbund.

Har stått nära den nazistiska sajten Info 14.

 

Källa: EXPO, Aftonbladet, TTELA, Östgöta Correspondenten

Föräldrarnas yrke: prins och prinsessa av Storbritannien

Det räcker inte att visa upp sin nyfödde son för den samlade världspressen – en lite bebis måste ha en officiell födelseattest.

Även om mamma och pappa är Prins William och hertiginnan Kate.

Och under fredagen var det dags för pappersgörat. Men i stället för att infinna sig på registratorns kontor – som alla andra föräldrar – fick prinsen av Cambridges päron hembesök på Kensington Palace.

– Det här cementerar relationen mellan Westministers stadsfullmäktige och kungliga födslar som sträcker sig långt bakåt i tiden. Vi registrerade drottningens, prins Charles, prins Williams och Harrys födslar här, det är fantastiskt att traditionen lever vidare, säger Alison Cathcart, registrator för Westminister, enligt Daily Mail.

Utöver den kungliga servicen är Hans Kungliga Höghet George Louis Alexander av Cambridges födelseattest unik på fler sätt.

Få nyfödda har föräldrar som kan uppge att de har yrket ”prins och prinsessa av Storbritannien”.

Hittade mumie hos farmor

Alexander Kettler, 10, rotade runt på farmors vind i tyska Diepholz, enligt BBC.

I ett hörn hittade han en sarkofag och när han öppnade locket – en mumie.

I nuläget är det oklart om den bandagerade upptäckten verkligen härstammar från det forntida Egypten. Alexanders far Lutz ska ta med fyndet till experter i Berlin.

Efter en egen besiktning dock pappa Lutz ganska övertygad om att både sarkofagen och porträttmasken som låg över mumiens ansikte är sentida kopior, enligt BBC.

Mumien däremot tror han är äkta.

– Min far reste i Nordafrika under 1950-talet och då pågick fortfarande handel med äkta mumier, säger Lutz Kettler till tidningen Die Kreiszeitung.

Som också delade med sig av informationen att mumien inte luktade illa och att den legat orörd i över 40 år på vinden.

Sätter in likhundar på nya fyndplatsen

Fyndplatsen som polisen genomsökte i torsdags är högst intressant för polisutredningen om den försvunna tvåbarnsmamman i Trollhättan.

På den brända marken fanns rester av uppbrända kläder och halvbrända sidor ur en bok. Bara meter därifrån låg ett blått örngott på marken.

Fler likhundar

Under fredagen genomsökte likhundar platsen och under nästa vecka kommer sökningarna intensifieras.

– Vi kommer att få tillgång till fyra kriminalsökshundar och vi kommer att ha dem hela veckan, säger Thord Haraldsson vid länskriminalen i Trollhättan.

Polisen kommer att få låna in två likhundar från Uppsala som kommer att hjälpa till att söka och området kring den nya fyndplatsen är en prioritet för polisen i nuläget.

Det är ännu oklart vilket värde fynden har för utredningen då de fortfarande undersöks av polisens tekniker.

Fyndplatsen ligger knappt 500 meter söder om hemmet till den 35-årige man som sitter häktad misstänkt för skyddande av brottsling. Även en 31-årig man är häktad med samma rubricering och en omhäktning för de båda ska göras nästa vecka.

Vill ha fler tips

Fyndet gjordes av en privatperson som sedan larmade polisen och Thord Haraldsson uppmanar personer som hittar saker i naturen att fortsätta höra av sig med tips.

– Det är ju oerhört viktigt att vi får hjälp. Det är väldigt viktigt att vi hittar offret och vi får inte spara på något krut där, säger han till Aftonbladet.

I går beslutade även polsk domstol att den 36-årige man som inställde sig vid svenska ambassaden i Warszawa ska lämnas ut till Sverige. Han har varit häktad i sin frånvaro misstänkt för mord på den 23-åriga kvinnan, men har i intervjuer med Aftonbladet nekat till att han haft något med hennes försvinnande att göra.

Här slår polisen in ruta – räddar flicka

Vid 17-tiden på Kungsgatan i centrala Stockholm värmde solen rejält då temperaturen i skuggan var 25 grader.

I en het bil satt samtidigt en ung flicka, som vittnen bedömer var i tre- till fyraårsåldern.

Smällde två rutor

Då larmade oroliga förbipasserande polisen.

– Helt plötsligt ser vi att det blir ett jäkla pådrag och polisen kommer och knackar bakrutan, men de når henne inte. Då går de runt och smäller rutan på förarsidan och kan få ut henne, säger vittnet Emanuel Martell.

Han och hans vänner satt på ett café tio meter längre bort och hade inte märkt att det fanns någon i bilen. I minst en halvtimme hade de sett bilen utan att någon vuxen visat sig.

Flickan togs om hand av polis och fick dricka vatten.

– Hon såg omtöcknad ut och var antagligen uttorkad. Det var ju in i väldigt varmt.

Anmälan upprättad

När polisen slagit in rutan kom bilägaren till slut till platsen.

Polisen kommer att upprätta en anmälan gällande framkallande av fara för annan.

– Man bedömde ju att situationen inte var helt ofarlig för det här barnet och bilen stod ju i solen och då kan det bli väldigt varmt, säger Ulf Lindgren, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Protester mot LSS-boenden vanliga

Planerna på ett LSS-boende i Södertälje har startat ett uppror bland grannarna, som protesterat i brev och mejl till kommunen. Och situationen är inte unik. Det ser likadant ut på många ställen i landet.

I Varberg har flera av de boende i området Träslöv protesterat sen november förra året. De har överklagat bygglovet – först till länsstyrelsen där de fick avslag – nu vänder de sig till mark- och miljödomstolen. Argumenten är till stor del likadana som de i Södertälje.

Barnens säkerhet

“Hur blir livs- och boendekvalitén för oss som bor här?”

“Ska man helt ta bort känslan av att bo i ett villaområde?”

“Vi ifrågasätter starkt huruvida denna typ av boende är lämplig med hänsyn tagen till de kringboendes och övrigas (framförallt barnen i områdets) hälsa och säkerhet”, skriver de i sin överklagan.

Aftonbladet har pratat med några i området. Trots två informationsmöten känner de sig inte lugnade.

– Vad händer om de som bor där blir aggressiva, om de inte har tagit sin medicin till exempel? Det är ju ett öppet boende där de kan röra sig som de vill, säger en av de som protesterar.

Även trafiksituationen oroar.

– Det är redan en väldigt trafikerad väg här och det kommer att förvärras, säger en man i området.

Förstör områdets prägel

Från kommunens håll försäkrar man att det inte finns någon anledning till oro. Men alla frågor från grannarna har inte kunnat besvarats.

– De har velat veta exakt vilka som ska bo där och exakt vilka problem och diagnoser dessa människor har. Det är omöjligt för oss att svara på och dessutom integritetskränkande, säger Lena Andersson, ordförande i socialnämnden i Varbergs kommun.

Vanligt med överklaganden

LSS-boendet har varit planerat under en längre tid.

– Behovet finns och vi har börjat planera för det här boendet i god tid eftersom vi vet att det ofta blir överklaganden. Det får man nästan räkna med i dag, säger Lena Andersson.

Grannarna i området värnar också om boendemiljön och tycker att det räcker med att det ligger ett korttidsboende i området. En till byggnad skulle förstöra områdets prägel menar de.

– Det är ju inte så att jag vill bo i ett industriområde eller nära ett sjukhus till exempel, utan jag har valt att bosätta mig i ett villaområde, säger en kvinna.

Men var ska de psykiskt funktionshindrade då bo?

– Lite mer avsides kanske vore bra. Till exempel nära havet där man kan finna ro eller nån annanstans där det är lite lugnare.

Jimmie Trevett är förbundsordförande i Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH. Han blir upprörd när han hör reaktionerna.

Ledsna och kränkta

– Det är oerhört tråkigt att det blir såhär. De här rädslorna är inte relevanta när det gäller ett LSS-boende. Man har läst och hört om händelser med svårt psykiskt sjuka som inte har med de här människorna att göra. Psykisk ohälsa finns bland oss alla, det kan lika gärna handla om människor i vanliga bostadsområden, säger han.

Thomas Jansson, förbundsordförande i FUB, För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, berättar att medlemmarna i förbundet tar väldigt illa vid sig.

– De känner sig kränkta av sådana här händelser och blir förstås jätteledsna av att andra människor upplever dem som hot, säger han.