Graham, 33, reste jorden runt – utan att flyga

Första januari 2009 lämnade Graham Hughes Liverpool för att ge sig ut på sitt livs äventyr. 1 426 dagar senare kom han hem. Då hade han besökt 201 länder och rest över 257 000 kilometer.

Budgeten: 650 kronor i veckan

Helt utan att flyga.

– Jag reser på en liten budget och försöker hålla nere min påverkan på miljön, sa Graham till Fiji Times i december 2011.

Då hade han bara 18 länder kvar att resa till genom att gå och lifta – med allt från bilar till lyxkryssare, enligt Daily Mail. Resan gjordes på en veckobudget på cirka 650 kronor.

Sista stoppet var i Sydsudan – en stat som inte ens fanns när han påbörjade sin resa. Då korkade han upp champagnen. Och han var värd att fira sin bedrift.

Under resan greps han av polis i bland annat Ryssland, Filippinerna och Kongo – där han anklagades för att vara spion.

”Alltid fått hjälp”

I varje nytt land filmade han sig själv för att bevisa att han varit där och nu har han klippt ihop sitt stora äventyr till en på riktigt kort film. På fyra minuter – ett land varje sekund i princip – kan du följa i 33-åringens fotspår på hans nästan fyra år långa resa. På hans sajt går det också går att läsa mer om äventyret.

– Att resa jorden runt har verkligen bekräftat min tro på mänskligheten. Oavsett var jag har varit, oavsett hur rik eller fattig, hur varm eller kall, upptagen eller avslappnad människorna har varit så har någon alltid varit villig att hjälpa en trasig främling att hitta rätt, säger Graham Hughes till Fiji Times.

73-åringen slogs ihjäl med hammare

Tidigt i torsdags morse larmades polisen till ett villaområde utanför Örebro.

Där hittades en 73-årig man död i sitt hem.

Patrullen som var först på plats fattade omedelbart misstankar om att mannen dödats.

Något de bekräftade bara timmar senare – trots att kroppen då inte obducerats fanns inga tvivel om saken.

Polisen är förtegen

Enligt uppgifter till Aftonbladet slogs 73-åringen ihjäl med en hammare.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om mordvapnet. Det enda man gått ut med offentligt är att mannen dött av “trubbigt våld”.

Redan på torsdagen anhölls en ung man i sin frånvaro misstänkt för mordet. Under gårdagen uppgav polisen att det rör sig om en nära anhörig till den döde mannen.

Ska ha bråkat

En uppgiftslämnare säger till Aftonbladet att 73-åringen och den yngre nära anhörige hamnade i bråk på onsdagskvällen. De två ska också tidigare ha haft konflikter.

Den unge mannen var på lördagseftermiddagen fortfarande på fri fot – trots att det gått ut ett rikslarm efter honom.

– Det gör att vi har hjälp av polis i hela landet och om han till exempel skulle försöka resa ut ur landet och använder sitt pass så ser man att han söks, sa Mats Nylén, kommunikationschef på Örebropolisen, till Aftonbladet i går.

Enligt uppgift till Aftonbladet kan den misstänkte redan ha flytt utomlands, men Örebropolisen kunde på lördagen inte uppge om mannen är efterlyst internationellt.

”Snäll och trevlig”

En person som är bekant med den efterlyste mannen säger till Aftonbladet att han är en glad och trevlig kille och att det är svårt att förstå att han nu misstänks för mord. De träffades senast för ett par veckor sedan.

– Då verkade allt vara som vanligt.

Den efterlyste anhörige är skäligen misstänkt för dådet, den lägre misstankegraden.

– Vi vill hemskt gärna höra honom om detta. Men vi jobbar brett och man kan inte utesluta att det är en annan person eller personer som har gjort det här, sa åklagaren Sarah Hajslund Hansen till Aftonbladet i går.

Varken hon eller polisen har velat uppge om villan i Sköllersta i Hallsbergs kommun där 73-åringen hittades också är brottsplatsen.

Altin, 9, ska utvisas med sin sjuka pappa

Sedan Altin Kerrnaja, 9, kom som flykting till Sverige med sin pappa för fyra år sedan har han bott hos sin syster Nafie Halvarson i ­Tibro. I november 2011 privat­placerades han till slut hos Nafie av socialen.

– Jag vill vara med min syster, hon är som min mamma, säger Altin, vars biologiska mamma är död.

Syskonen, som nu är myndiga, har under åren fått uppehållstillstånd i Sverige. För Altin ser det värre ut.

Får inte umgås

I januari förra året beslutade migrationsdomstolen att avslå Altins och hans pappas ansökan om uppehållstillstånd. På tisdag ­väntas planet lyfta till Albanien. Ett land Altin enligt systern inte har någon relation eller anknytning till.

– Det känns fruktansvärt. Alla syskon är här i Sverige. Min pappa är väldigt sjuk. Altin kan inte åka, ingen kan ta hand om honom där. Han kommer bli ett barn som står på vägen utan ­någonting, säger Nafie Halvarson.

Altins pappa anses enligt socialtjänsten i Tibro ha så stora psykiatriska problem att han ”inte över huvud taget kan fungera som förälder”. Det har även funnits restriktioner om att Altin inte får umgås själv med pappan på grund av hans ­labila status.

Beslutet kan ändras

– Altin är väldigt rädd och mår inte bra, säger Nafie Halvarson.

Altins juridiska ombud skickade i veckan in intyg från socialtjänsten till Migrationsverket om pappans olämplighet som förälder.

Gunilla Rosengren, tillförordnad chef på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet i Göteborg, säger att man förbereder en verkställighet till tisdag. Samtidigt har de handlingar som kommit in till myndigheten gjort att ärendet fortfarande är öppet och kan ändras.

– Vi kommer att titta på de handlingar som finns och gå igenom dem. Sen kommer vi göra en bedömning ­utifrån hur lagstiftningen ser ut och utifrån vad som framkommer i handlingarna. Det är ju ofta väldigt komplexa ärenden med ­placerade barn och vi kommer naturligtvis beakta de svårigheterna.

Altin själv är orolig för att åka tillbaka till Albanien.

– Jag vill inte åka dit. Jag är rädd för att bo där, säger han.

Carl Bildt i nytt twitterbråk – om syrisk artist

Just nu pågår festivalen Music and arts på Skeppsholmen i centrala Stockholm.

Ikväll skulle den syriske artisten Omar Souleyman uppträda.

Men i torsdags nekades han visum eftersom svenska myndigheter är rädda för att syriska medborgare ska hoppa av i Sverige.

Krävde svar av Bildt

“Det är hårresande att Omar Souleyman inte beviljats visum för att komma till Sverige. Om vi förbjuder kulturutövare som lever i diktaturer och krig att komma till Sverige är det ett attentat mot kulturens roll för demokrati och fred”, kommenterade Stockholms kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt i ett pressmeddelande och krävde svar av utrikesminister Carl Bild.

Bild, flitig twittrare, var inte sen att svara – på just Twitter.

“Du borde veta att det inte är UD som beslutar saker som detta”, skrev utrikesministern.

“Du gömmer dig bakom formaliteter. Vad anser du i sakfrågan? Handlar ju om svenska internationella relationer och hur vi förhåller oss till Syrien”, fortsatte Sjöstedt och fick genast mothugg.

“Nej, det handlar faktiskt inte alls om detta. Jag ser att han är bosatt i Turkiet.”, avslutade Bildt. 

Bråk med Egyptens ambassadör

Att utrikesministern ger sig in i disskusioner på det sociala mediet är inget nytt.

Förra lördagen hamnade Carl Bildt i bråk med Egyptens ambassadör i Stockholm, Osama Elmagdoub.

Då gällde det våldsamheterna i Egypten.

Bildt uttryckte bestörtning över det stora dödstalet under demonstrationerna i landet.

Ambassadören svarade att demonstranterna bestod av en “beväpnad mobb”, vilket fick Bildt att syrligt svara:

“Så de skjuter alla sig själva? Försök med något annat…”

“Ren och skär idioti”

Vad gäller beslutet att neka Omar Souleyman visum är Bildt inte den enda som reagerat.

Niklas Herrström, bandbokare på festivalarrangören Luger, fick beskedet i torsdags och kommenterade beslutet i Sveriges Radios program Kulturnytt

– Det är minst sagt väldigt beklagligt. Och helt galet samtidigt just eftersom han är en världsberömd artist som turnerar världen om hela året och har besökt Sverige tidigare. Senast jag tittade hade han tio spelningar inbokade efter Sverige så huvudskälet de anger, att risken är för stor att han skulle ansöka om uppehållstillstånd i Sverige, ja – det är ren och skär idioti, sa han.