Bröstcancer kopplas till blodtrycksmedicin

Blodtrycksmedicin tillhör de allra vanligaste läkemedlen i Sverige. Bland kvinnor i åldersgruppen 55-74 år använder 140 000 personer läkemedel med kalciumantagonister.

Läkemedlet både sänker blodtrycket och förbättrar hjärtats funktion.

Nu visar ny forskning att bröstcancer är 2,4 gånger vanligare bland kvinnor i åldern 55-74, som har tagit kalciumantagonister, rapporterar SVT.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Jama i dag. Bakom står en grupp forskare ledda av Christopher Li vid Fred Hutchinson Cancer research center i Seattle USA. Forskargruppen räknas som en av USA:s mest kända.

Oklart vad sambandet beror på

2 700 kvinnor har följts och hypotesen att långtidsanvändning av medicin medför vissa risker har väckt stort intresse i forskarvärlden.

– Studien är liten men av mycket hög kvalitet och därför ändå intressant, säger Per Hall, professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, till SVT.

Forskarna har inte hittat någon förhöjd cancerrisk för någon annan blodtrycksmedicin. Man vet inte heller varför just  kalciumantagonister skulle ge cancer.

Forskarna efterlyser nu mer forskning i ämnet. Fram till att man rett ut vad sambandet beror på avråder läkare starkt från att avstå från medicinen, skriver SVT.

"Det har blivit fel"

Sjukgymnasten och tidigare moderatpolitikern i Värmland, Annétthe Zettergren, anklagas för att ha hittat på en mängd besök från patienter som antingen aldrig besökt henne eller själva hävdar att de endast besökt henne en bråkdel av det antal gånger hon tagit pengar från landstinget för.

Under rättegången säger Annétthe Zettergren att hon inte minns så mycket av det där, och hävdar att hon kan ha blandat ihop patienterna och att “det blivit fel”.

Slår tillbaka

Åklagaren menar att det är grovt bedrägeri, men Annétthe Zettergren och hennes advokat Richard Schönmeyr står på sig: Allt är slarv, okunskap om datorer, en mystisk kvinna som skrivit hennes journaler – och angrepp från medier och politiska rivaler.

– Jag är kvinna, jag är en utböling från Uppland, och så företräder jag ett blått parti. Jag är känd för att driva frågorna jag trodde på. Sist men inte minst hade jag en personlig registreringsskylt. Det har gjort att jag fått fiender, i politiken. För till sist är det jantelagen som regerar, sa Zettergren i sitt inledande anförande i Karlstads tingsrätt vid 13-tiden på måndagen.

14 besök blev 186

Gång på gång. Patient efter patient. Åklagare Barbro Brännlund räknade upp en mängd personer som Annétthe Zettergren fakturerat landstinget för. Men antalet gånger patienterna själva anser sig vara säkra på att de besökt Zettergren och antalet gånger hon tagit betalt går inte jämnt ut.

Patient: Minns tolv besök – landstinget fakturerades för 85 stycken under 2008.

Patient: Minns ett besök på 1990-talet – landstinget fakturerades för 30 besök 2011.

Patient: Minns ett besök – landstinget fakturerades för 71 besök.

– Jag blandade ihop henne med någon annan, säger Annétte Zettergren till åklagaren.

Varför det hänt om och om igen under flera års tid kan hon inte förklara, men Zettergren erkänner att det inte gått rätt till:

– Jag har varit oerhört slarvig.

Försvar 1: Minns inte

Mycket under rättegången handlar om Annétthe Zettergrens minne. Själv säger hon sig inte minnas hur det ligger till med en god portion av de bevis som åklagaren fört fram. Hon minns inte när journaler skrivits, om de skrivits på papper eller i datorn, på vilken dator de kan ha skrivits eller ens vem som skrivit dem. 

Åklagaren är skeptisk till Zettergrens fläckvisa minne, där hon minns patienterna vid namn – men ska ha skrivit upp onormalt många besök.

– Sådant minne finns inte, säger Barbro Brännlund.

Men Zettergrens advokat Richard Schönmeyr menar att hennes minne tagit skada av det senaste årets turbulens där hon granskats, bevakats och jagats av rättsväsendet, landstinget och medier.

– Hon har varit utsatt för en ganska hård press, hon har haft en hjärtsvikt som hon får medicin för och det var därför hon tog timeouten. Jag tror man förtränger bland annat, säger advokaten.

Försvar 2: Mystisk kvinna

Då och då under rättegången nämns en kvinna. Enligt Zettergren är det hon som skrivit en stor del av hennes patientjournaler, hjälpt till att skriva över dem från papper till dator och så vidare. Nu saknas en stor del av journalerna – men Zettergren vill inte berätta vem kvinnan är, det enda hon avslöjar om den mystiska journalskriverskan är att hon dog i cancer i november förra året. Orsaken till att hon inte vill avslöja hennes identitet uppger Zettergren är att hon inte vill utsätta hennes familj för ett mediedrev.

– Vi vet ingenting mer än det hon säger. Jag tror inte att hon skrivit journaler. Vi vet ju vad den tekniska undersökningen visar, det är fakta, säger åklagare Barbro Brännnlund som försökte uppmana Zettergen att avslöja kvinnans identitet, för sin egen skull och för alla hennes patienters, vars journaler är ute på vift om kvinnan haft dem vid sin död.

Försvar 3: Slarv

I slutändan erkänner Annétthe Zettergren att så mycket blivit fel, att för mycket fakturerats, att namn blandats ihop och att patientkontakterna inte dokumenterats på rätt sätt.

– Det är naturligtvis otroligt omdömeslöst av mig att göra såhär. Jag hade gärna haft det här ogjort men tyvärr kan jag inte göra det i dag, sa hon när hon fick tala fritt inför rätten och 30-talet åhörare.

Men hon anser sig inte vara en bedragare.

– Hon har gjort sig skyldig till grovt bedrägeri, säger åklagare Barbro Brännlund till Aftonbladet.

I morgon, tisdag, fortsätter förhören med Annétthe Zettergren då samtliga patienter som minns sina besök ska räknas upp och Zettergren ska kommentera varför patienterna och hennes versioner går isär.

Rättegången är planerad att pågå augusti ut och den 25 augusti ska Zettergrens före detta sambo Olle Sandersson vittna i tingsrätten.

Annétthe Zettergren misstänks ha plundrat den tidigare sambons företagskonto på 965 000 kronor dagen innan hon flydde till Thailand i september förra året.

Pytonorm rymde från affär – ströp två barn

Tragedin inträffade i den lilla staden Campbellon i kanadensiska New Brunswick tidigt på måndagsmorgonen, lokal tid.

Två barn, fem och sju år, hittades döda i en lägenhet belägen ovanför djuraffären Reptile Ocean.

– Vi tror att de två pojkarna strypts av ormen, säger kommissarie Julie Roger-Marsh, till CBC News.

Rymde via ventilationen

Pytonormen tros ha rymt från djuraffären under natten. Förmodligen har den tagit sig ut genom ventilationssystemet och in i bostaden ovanför affären.

Pojkarna hittades av djuraffärens ägare, Jean-Claude Savoie. Han berättar för Global News att pojkarna var barn till hans bästa vän och ofta brukade sova över i hans lägenhet.

– Jag är i chocktillstånd. Jag kan inte tänka. De är som mina egna barn, säger han till tidningen.

Staden i chock

Han hittade barnen i vardagsrummet.

– Jag trodde att de sov, sedan såg jag hålet i taket. Jag tände lyset och såg det fruktansvärda, säger han till tidningen.

Ormen befann sig fortfarande i lägenheten och är nu överlämnad till polisen. Det är ännu oklart hur den lyckats rymma.

Pojkarna kommer att obduceras under tisdagen.

– Det är en tragedi. Staden är i chock, säger vice borgmästare Ian Comeau till CBC News.

Advokat vill rentvå Jesus

Den kenyanska advokaten Dola Indidis vill att internationella domstolen i Haag ska ogilla Jesu dödsdom.

När Jesus dog fick han inte möjlighet att göra sin röst hörd.

– Jag ansöker om detta som en vän, säger säger Dola Indidis till the Nairobian.

Han menar att åtalet mot Guds son är kantat av byråkratiska tjänstefel, missbruk av myndighetsställning, partiskhet och fördomar.

”Vill skipa rättvisa”

Advokatens försök att rentvå Jesus är en utmaning. Hans ansökan vänder sig till dåtida ledande myndighetspersoner och religiösa ledare som judeiske ledaren Pontius Pilatus, kung Herodes, romerske kejsaren Tiberius såväl som den judiska översteprästen, samhällets äldre och deras uttolkare av lagen, skriver the Times.

Enligt The Times vill advokaten även rikta sin ansökan mot nuvarande regeringarna i Italien och Israel, med hänvisning att de ärvt lagar från det romerska riket.

– Jag ansökte för att det är min uppgift att bevara Jesus värdighet och jag har vänt mig till internationella domstolen i Haag för att skipa rättvisa för mannen från Nasaret.

”Kan vinna tillsammans”

Men hans ansträngningar för Jesus tros dock inte bära. Sedan tidigare har Dola Indidis vänt sig till kenyanska Högsta Domstolen som har avslagit hans begäran om att pröva Jesu dödsdom. Och för två år sedan vände han sig till domstolen i Haag för första gången. Men möjligheten att internationella domstolen i Haag ska pröva Jesus fall är liten. 

Domstolen kan endast pröva och avgöra fall mellan två stater. Och en professor i juridik som The Times har pratat med menar att Jesus dödsdom inte är ett solklart fall av brott mot folkrätten.

Trots det hoppas Dola Indidis på framgång. På sin facebooksida har han postat bilder på sin advokatlicens och ett brev daterat december 2011 när han vände sig till internationella domstolen första gången. Brevet avslutar han med:

– Tillsammans kan vi vinna. Ja, vi kan.

Modeprofil lämnade barnbarn i stekhet bil

Molnfri himmel och 28 grader varmt. En flicka i treårsåldern sitter i passagerarsätet på en bil som står parkerad i solen på Kungsgatan, enligt vittnen sedan minst en halvtimme.

Efter tips från allmänheten kallas flera polispatruller och ambulans till platsen. Först på plats är polisassistent Ema Stävberg och hennes kollega.

– Jag bankar på rutan och skriker men kan inte få kontakt med henne och kan inte se att hon andas. Jag är rädd att hon har avlidit eller är medvetslös och inser att vi måste ta oss in så fort som möjligt, säger hon.

Svettig och medtagen

De krossar rutan där bak, utan att flickan vaknar och utan att få upp dörren. Ema krossar då i stället framrutan och tar sig in i den mycket varma bilen.

– Flickan vaknar till lite grann när hon får glassplitter på sig. Hon är jättesvettig, jätteröd i ansiktet och jag upplever henne som medtagen av värmen, säger Ema Stävberg.

Flickan förs till den svala polisbussen och hennes mormor, en känd modedrottning och vimmelprinsessa, kommer till platsen.

”Överdrivet”

– Där och då hade vi inte samma syn på huruvida det är lämpligt att lämna en treåring i en bil i gassande sol. Hon tyckte det var överdrivet och mest synd om barnet att hon fick glassplitter på sig, säger Ema Stävberg.

Efter att ambulanspersonal undersökt flickan konstaterades att hon var frisk nog att lämna platsen tillsammans med sin mormor. En förundersökning om brott har inletts och mormodern är nu misstänkt för framkallande av fara för annan.

Aftonbladet har försökt nå den nu brottsmisstänkta mormodern, men hon ville i går inte ge några kommentarer.

Turnébussen stoppades av polis

Växjöbandet Bullet lämnade Sverige på morgonen och körde de dryga 70 milen till spelningen på Heavy metalfestivalen i Wacken i norra Tyskland.

När de hade ungefär 300 meter kvar till backstageområdet stoppades bussen av tysk polis.

– De kunde mycket begränsad engelska, men han sa typ ”Alles ist kaputt” och frågade vem det var som kommit på den dumma idén att ta ut bussen på vägen, säger Hampus Klang.

Fick betala för mekanikern

Bandet har haft Volvobussen från 1964 i runt åtta år. Varje år tar de den till bilbesiktningen som godkänt den. Men tyska polisen tyckte att den skulle bromsa in för evigt.

– Bussen ser skruttig ut, men den är i bra skick och är besiktigad i Sverige och den är laglig. Men det tyckte inte de, utan för dem var den för gammal. 

En mekaniker tillkallades som undersökte bussen. Mekanikern testade bromsarna, vilket innebar att han gasade och sedan bromsade. Polisens bedömning var att de var dåliga och krävde 500 euro, 4300 kronor, från bandet för betalning av mekanikern.

Bussen fick körförbud och dess registreringsskyltar plockades av.

Instrumenten och all övrig utrustning fick bandet köra in i skytteltrafik med en av festivalens minibussar.

”Finns skillnader”

Dagen efter när de skulle tillbaka till Sverige för en spelning i Finnspång fick bussen slussas vidare på egen hand.

– Vi fick bärga bussen till Danmark till gränsen och själva åka i minibuss. Och sedan fick vi köra från Danmark till Sverige. Där var allt som vanligt, det var inga problem, säger Hampus Klang.

För bärgningen fick bandet betala 2000 euro, över 17 000 kronor.

Generellt sett ska svenska fordon som godkänts som körbara i bilbesiktningen i Sverige även vara det i övriga EU.

– Det finns i grundläggande gemensamma regler, men sen finns det nationella skillnader och det är jättesvårt att säga vad det kan ha varit i det här fallet, säger Eva Rosman, ställföreträdande presschef vid Transportstyrelsen.

Ung man påkörd av tunnelbanetåg

Mannen ska enligt polisen ha fått en stöt av strömskenan och sedan släpats med tåget en bra bit.

Mannen har förts till Karolinska Universitetssjukhuset.

– Det är en olycka och vi vet inte hur det gick till. Han är svårt skadad, men var kontaktbar klockan 21.06, säger Björn Svensson, befäl på ledningscentralen.

Polisen har ännu inte hittat några vittnen till olyckan som inträffade vid 20.20.

– Trafiken mellan Kungsträdgården och Fridhemsplan stängdes medan räddningsinsatsen pågick, men är nu igång, säger Jesper Pettersson, presstalesman på SL.

 

Texten uppdateras.

Marockos kung ångrar benådning av pedofil

Den spanska pedofilen Daniel Galvan Vina dömdes i september 2011 till 30 års fängelse i Marocko. Hans offer var mellan fyra och femton år gamla.

Men fängelsevistelsen blev betydligt kortare. Förra veckan benådade Marockos kung Mohammed VI honom tillsammans med 47 andra spanska fångar.

Beslutet väckte stora protester runtom i landet och kungen drog i helgen tillbaka benådningen.

”Föraktliga brott”

I ett uttalande skriver kungahuset att Mohammed VI “inte har blivit informerad om allvaret i de föraktliga brott som den här personen har begått”.

Men tvärvändningen räckte inte. En planerad demonstration i Kenitra, staden där våldtäkterna ägde rum, genomfördes som planerat på söndagkvällen. Nya protester väntas i flera marockanska städer under veckan.

– Han levde här i total straffrihet från 2003 till 2011, säger juristen Hamid Krairi som företrädde offren i åtalet, till nyhetsbyrån AFP.

Han säger att folk vill veta varför den dömda pedofilen benådades från första början.

Kan vara i Spanien

Flera medier rapporterar att Daniel Galvan Vina nu befinner sig i Spanien, men uppgifterna är inte bekräftade.

Enligt CNN har Marockos kung beordrat justitiedepartementet att ta kontakt med det spanska kungahuset och diskutera hur man ska hantera situationen.

AFP rapporterar att kungen i Marocko har avskedat den högsta ansvariga för landets fängelser.