Fort Hood-mördaren inför rätta

Den tidigare armépsykiatrikern Nidal Hasan har erkänt massakern och ska själv sköta sitt försvar efter att ha sparkat sina advokater.

Han är åtalad för mord på 13 personer och mordförsök på 32. Åklagarsidan hävdar att han som troende muslim har genomgått en radikalisering och sökt information på internet om bland annat jihad, heligt krig, skriver TT. Hasan ska ha sett det som “en plikt enligt jihad att döda så många soldater som möjligt”, hävdade åklagaren Steve Henricks i sitt öppningsanförande.

Förlamad från midjan

Hasan själv, som är förlamad från midjan och neråt efter att ha skjutits av polis i samband med massakern, sa från sin rullstol att han sköt för att “skydda” talibaner i Afghanistan eftersom han ansåg att USA förde ett orättfärdigt krig där.

– Bevisningen kommer tydligt att visa att jag är skytten. Bevisningen kommer också att visa att jag var på fel sida. Sedan bytte jag sida, sa Hasan.

Riskerar dödsstraff

Fler än 250 vittnen ska vittna mot Hasan, skriver AFP. I egenskap av sin egen försvarare kommer han själv att få fråga ut dem – inklusive de som skadats svårt efter att ha skjutits av honom. Rättegången skulle ha inletts i mars 2012 men har försenats av procedurfrågor, skriver TT. Bland annat har Hasan insisterat på att få ha kvar sitt tjocka skägg under rättegången. Något som bryter mot militärens etikettsregler, men en strid som Hasan till slut vann, skriver AFP.

Hasan, som är född i USA men har palestinskt ursprung, riskerar dödsstraff.

Vårdkapitalister i ännu en skandal

Direkt efter den socialdemokratiska partikongressen kände Börje Ekholm, chef för Wallenbergs maktbolag Investor, ingen oro över skärpta krav på privata vårdbolag.

– Problemet är för dem som är mindre ansvarsfulla, sa han i april.

Frågan är vad Ekholm säger i dag, efter avslöjandet om hur en autistisk 72-årig man hållits inlåst i en skrubb på Wallenbergs vårdhem Vårbacka Plaza i Huddinge?

Enligt ett vittne som framträdde i gårdagens Aftonbladet saknade rummet fönster och ordentlig ventilation.

Fågan är också vad Peter Wallenberg Jr säger? När han i somras besökte Almedalen förklarade han i alla fall att han tycker det pratas för mycket om privat och offentligt i svensk vård­debatt.

Granskning inledd

Den debatten lär inte bli mindre sedan polisen fritagit den äldre mannen från Vårbacka Plaza, kallat på ambulans för att föra honom till sjukhus och startat en förundersökning.

Peter Wallenberg sitter i styrelsen för Aleris, det bolag som driver vårdhemmet.

Inspektionen för vård och omsorg inledde i går en granskning.

– Har det begåtts några felaktigheter ska vi självklart rätta till det, lovar kommunikationsdirektören frejdigt.

Fattas bara annat.

Vinsterna fortsatt ifrågasatta

I dag kan naturligtvis ingen veta om inlåsningen av mannen i Huddinge hänger samman med kraven att Vårbacka Plaza ska gå med vinst. Vi vet inte om vården haft tillräckligt med resurser eller personal.

Men vi vet att vinsterna i privata vårdbolag som Aleris hämtas ur de skattepengar som skulle ha gått till en värdig tillvaro för patienterna på Vårgårda Plaza. Och vi vet att polisen inte ska behöva befria äldre som blivit inlåsta i skubbar.

Därför ifrågasätts vårdkapitalisternas vinster, vad Peter Wallenberg Jr än tycker om saken.

Bilolycka i centrala Stockholm

Olyckan inträffade vid Sveavägen 68 mitt i Stockholm.

När Aftonbladet når Stockholmspolisens länskommunikationscentral klockan 22.50 är uppgifterna om vad som har hänt ännu få.

– Vi vet inte så mycket än. Tre bilar i krock, flera skadade, det är allt vi har, säger befälet Johan Jönsén.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska de inblandade bilarna ha varit en utländskregistrerad Porsche, en Volvo-taxi och en Honda.

– Vi sitter på en bar här och hör plötsligt en kraftig smäll och ser en taxibil som flyger upp på trottoaren, i princip hela vägen in mot väggen. När vi går ut och kollar ser vi en Porsche med kvaddad front. Det ser ut att vara Hondan och Porschen som har kört in i taxibilen, säger en anonym uppgiftslämnare.

Enligt honom verkar ingen ha ådragit sig några allvarliga personskador.

Världens mest kända radiostyrda bil firar

26 november 2011 började den 334 ton tunga Atlas-raketen spruta eld över Cape Canaveral i USA. Sekunder senare var den på ut mot det stora okända.

5 augusti året efter slog Curiosity ner i den 155 kilometer breda Galekratern på Mars.

Röda planeten grå inuti

Strax därefter började Curiosity spränga gränserna för mänsklighetens utforskning av rymden. Bland annat kom de första högupplösta bilderna från planetens yta som ser ut som att de är tagna i en stenöken på jorden.

Därefter borrade roboten i Mars yta – som visade sig vara grå precis under det röda toppskiktet. Därefter visade borrproverna att Mars haft flytande vatten och liknat Jorden betydligt mer för miljoner år sedan.

Twitterkändis

Under året som gått har Curiosity blivit världsberömd, inte bara för att ha landat på Mars utan för robotens profil på Twitter där bilder och små kommentarer förmedlas från robotens arbete på Mars. Kommentarerna skrivs i första person och nu har Curiosity 1 374 000 följare på Twitter.

Spelade “Happy birthday”

Och på årsdagen för Curiositys landning på Mars gjorde rovern något extra:

Florence Tan som styr “SAM” – Sample Analysis on Mars, som är Curiositys mobila laboratorium såg till att laboratoriemodulen började vibrera fram musik.

– Om någon lyssnar på Mars hör de detta: [Spelar “Happy Birthday”], sa Tan via NASAs Youtube-kanal.

Skjuter laser

Men Curiosity skickades inte till Mars för att spela musik och twittra. Under sitt år på den röda planeten har rovern…

… samlat in 190 gigabit data.

… avfyrat 75 000 laserskott på 2 000 mål.

… levererat 36 700 bilder.

… kört strax 1,6 kilometer.

Målet är att ta reda på Mars historia och utveckling, om den har eller fortfarande stödjer liv i någon form och

Efter sex månaders arbete på en plats körde Curiosity 700 meter, nästan halva totala sträckan den tillryggalagt sedan landningen förra året, mot Mount Sharp, där den ska undersöka det 4 500 meter höga bergets sluttningar.

Människa på Mars

Curiositys uppdrag är planerat att vara i 697 dagar.

Snart anländer “Maven” – en farkost som ska cirkulera Mars för att studera ytan uppifrån. Men 2020 skickas Curiositys yngre syskon till Mars. Ett av målen är att forska på hur människor ska kunna utforska planeten i framtiden – ett mål som NASA säger sig uppfylla till 2030.

Bland annat ska den nya rovern klara att ta med fysiska prover från Mars tillbaka till jorden – istället för att testa dem själv och skicka tillbaka resultaten trådlöst.

– Det kommer förändra allt, det kan berätta för oss om liv finns på Mars och i vårt solsystem.

Svensk fotograf hittad död i London

Polisen larmades sent på söndagskvällen om att fotografen Sussie Ahlburg, 50, var försvunnen i Hampstead Heath, i nordvästra London.

En sökinsats inleddes och på måndagen hittades hon död av dykare.

– Vi vet inte hur hon har dött. Dödsorsaken är fortfarande oklar, säger Eddie Townsend, talesperson på Scotland Yard.

Polisen vill nu komma i kontakt med någon som kan ha information om händelsen.

– Den som har information eller befann sig i området vid tidpunkten kan vända sig till polisen, säger polisen i ett pressmeddelande.

Inväntar svar från obduktion

Sussie Ahlburg ska ha cyklat till dammen under söndagen. När hon inte kom hem på kvällen blev anhöriga oroliga och larmade polisen. Helikoptrar sökte efter henne innan sjöpolisen tog över ärendet.

Sussie Ahlburg föddes i Stockholm och har studerat fotografi i London. Enligt hennes hemsida har hon publicerat bilder i brittiska tidningar som Guardian, Times och Time Magazine.

Polisen har inlett en utredning.

– Vi inväntar svar från obduktion som ska genomföras i morgon, säger Eddie Townsend.

Sussie Alburgs anhöriga är underrättade om dödsfallet.

Han bjuder in till sin egen djurpark

Aftonbladet skrev tidigare i dag om treåriga Milla från Göteborg. När hon skulle besöka Ölands djurpark tog det stopp i entrén. Anledningen: Hon var två centimeter för lång.

Föräldrarna skulle vara tvungna att betala för en vuxenbiljett – 350 kronor som de inte hade.

”Pengar styr livet”

Bo Karlsson bor själv bara 5-6 kilometer från Ölands djurpark. När han hörde talas om att Millas föräldrar inte hade råd att betala vuxenbiljett till henne blev han berörd.

– Jag har varit hårt drabbad ekonomiskt som lantbrukare så jag vet hur det är. Pengar styr livet, säger han.

Nu vill han försöka hjälpa till på något sätt. Med sina 200 mjölkkor har han möjlighet att erbjuda familjen på en annorlunda djurpark.

– Det är ju inte samma slags djur, men det kanske ändå är lite glädje för dem, säger han.

Många mejl

Många läsare har hört av sig till Aftonbladet och erbjudit sig att betala familjens inträde. En läsare ville bjuda dem på inträdet till Liseberg. Berättelsen har berört.

– Det är jäkligt tragiskt. Om de är kvar på Öland får de gärna komma hit, säger Bo Karlsson.

Aftonbladet har vidarebefordrat Bo Karlssons erbjudande till Millas föräldrar Jenny Hellqvist och Jimmy Knuuti.

Kvinna påkörd av bilist – allvarligt skadad