Häktade 21-åringen iakttog polisens arbete med perrongmordet i timmar

Det var halv sju på morgonen den 20 juli som den 22-åriga kvinnan segnade ner på perrongen på centralstationen i Umeå – skjuten till döds.

I lördags häktades 21-åringen på sannolika skäl misstänkt för mordet på kvinnan.

När polis kom till mordplatsen spärrades ett stort område av, bland annat gatan där den nu häktade 21-åringen bor – bara ett stenkast från mordplatsen.

Tittade i över två timmar

Enligt en granne satt mannen och iakttog mordplatsen och polisens arbete i över två timmar, precis efter mordet.

– Jag reagerade på och undrade varför han bara satt där. Jag vet inte om polisen pratade med honom då, men jag tycker att det är märkligt om de inte gjorde det, säger grannen till VK.

“Visste inte vem han var”

Grannen frågade 21-åringen om han visste vad som hade hänt.

21-åringen svarade att han kommit hem från krogen vid fyratiden på natten och sedan suttit och spelat dataspel, innan han hört en smäll vid halvsjutiden, enligt VK.

– Jag hade inte träffat honom förut. Jag visste inte alls att han bodde i närheten, och undrade vem killen var. Några dagar senare pratade jag med de andra grannarna, och de sa att han bodde i huset, säger grannen till VK.

Jättemängder radioaktivitet läcker i havet

Situationen med det läckande vattnet har klassats som nödsituation. Japanska myndigheter kräver en lösning på problemet så snart det är möjligt, rapporterar CNN.

– Det för närvarande verklighet att radioaktivt vatten läcker ut vid kusten utan att vi kan kontrollera det, säger Masayuki Ono till CNN.

Enligt Reuters läcker 300 ton radioaktivt vatten ut i havet varje dag. Enligt japanska myndigheternas uträkning kommer det att ta över 40 år och kosta över 72 miljarder kronor att få stopp på läckan.

Varnat i ett år

Tre av Fukushimas reaktorer drabbades av härdsmältan 2011 som skapade den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986. Och i ett års tid har forskare larmat om att kärnkraftverket tycks läcka radioaktivt vatten, kusten utanför kärnkraftverket har förhöjda strålningsnivåer.

Kraftbolaget medgav, för första gången, i juli att radioaktivt vatten läckt ut i havet. Deras egna mätningar har funnit höga halter av radioaktiva reaktorbiprodukterna tritium, cesium-137 och strontium-90 i testbrunnar och i hamnen utanför Fukushima. Vid mätningar i en brunn har det konstaterats en strålning på 500 000 bequerel per liter vatten. Den för Japan tillåtna nivån för radioaktivitet i vatten ligger på 300 bequerel per liter.

Bolaget har byggt en underjordisk barriär för att förhindra att radioaktivt grundvatten läcker ut i havet, men problemet bedöms vara svårlöst.

– Vi tror att vi i stort sett har isolerat förflyttningen av det kontaminerade vattnet, men det finns en risk för att överflödigt vatten kommer att kunna ta sig runt barriären, säger Masayuki Ono.

Tusentals ton

Ända sedan tsunamin slog till mot Fukushima har kraftbolaget bekämpat stora mängder av radioaktivt vatten som dränkte kärnkraftverket. Det nuvarande problemet handlar om vad som ska göras med det grundvatten som sipprar in genom den förstörda grunden på reaktorsbyggnaderna. Och sedan rinner ut igen kontaminerade med radioaktiva ämnen. Att laga grunden är omöjligt på grund av strålningsnivåerna. I stället pumpas tusentals ton radioaktivt vatten pumpas upp varje dag, skriver BBC.

– Resultatet är att bolaget måste förvara det radioaktiva vattnet i stora tankar som byggts runt om kärnkraftverket. Det är en nödlösning, men det funkar inte på lång sikt, säger Michael Friedlander, en före detta kärnkraftsoperatör och ingenjör till CNN.

Pojkarna kvävdes till döds av pytonormen

Tragedin inträffade i den lilla staden Campbellton i kanadensiska New Brunswick i måndags.

Noah Barthe, 4 och hans bror Connor Barthe, 6, låg och sov i en lägenhet över en djuraffär när ormen gick till attack och dödade dem.

Enligt de första uppgifterna rymde ormen från affären och tog sig in i lägenheten ovanför där bröderna sov.

Senare visade det sig att ormen befunnit sig i ett terrarium inne i lägenheten, som ägs av ägaren till djuraffären, Jean-Claude Savoie.

“Tragisk händelse”

Under onsdagen blev det preliminära obduktionsresultatet klart. Det visar att pojkarna kvävdes till döds. Fler tester ska däremot genomföras innan utredarna kan fastställa den exakta dödsorsaken.

– Våra utredare tittar på alla aspekter av den här tragiska händelsen och det kommer att ta tid, säger en av utredarna till amerikanska nyhetssajten CBC.

Brukade städa terrariet

Pojkarna brukade ofta sova över hos ägaren till djuraffären, som är bästa kompis med deras pappa. De brukade även hjälpa till att städa terrariet där pytonormen fanns. Utredarna misstänker att ormen tog sig ur terrariet, vidare genom en ventilationslucka. Den ramlade sedan ner genom ett hål i taket, rakt på sängen där pojkarna sov, uppger New York Daily News.

Pojkarna hittades senare av ägaren Jean-Claude Savoie.

Ormen har avlivats av polisen.

Googles miss visar alla dina lösenord

Facebook, Twitter, mejlkonton, nätbutiker, diskussionsforum – i dagens digitaliserade värld kan det vara svårt att hålla reda på alla lösenord.

De flesta moderna webbläsare erbjuder därför användarna att spara sina lösenord så att man slipper ange dem gång på gång.

Men bekvämligheten har ett pris – i Google Chrome kan den med tillgång till din dator enkelt få upp en lista över alla sparade uppgifter.

Så gör du

Så länge datorn är igång går det snabbt att få upp listan. För att se lösenorden klickar man Inställningar och skrollar sedan ner till Visa avancerade inställningar.

Under Lösenord och formulär finns en länk som heter Hantera sparade lösenord som leder direkt till hemligheterna.

Lösenorden visas först anonymt, men det är bara att klicka på dem för att se vilka bokstavskombinationer prickarna egentligen döljer.

Internets grundare besviken

Justin Schuh – chefen för Googles utvecklarteam – säger att företaget känner till säkerhetsbristen, men att det inte har några planer på att förändra inställningar, enligt The Guardian.

Detta har bland annat fått internets grundare Tim Berners-Lee att reagera. I ett inlägg på Twitter skriver han “Så får du tag på din storasysters alla lösenord” och kallar Googles inställning “nedslående”.

Andra webbläsare som Firefox, Internet Explorer och Safari har tidigare haft liknande kryphål. Dessa ska dock vara åtgärdade.

Efter Facebookbilden – Lindex tar bort måttbandsskärp

Jenni Larsson var inne på Lindex tillsammans med sin dotter Tima, 16.

Bland sortimentet på barnavdelningen hittade Tima ett skärp, utformat som ett måttband.

Hon visade skärpet för sin mamma.

– Jag tänkte att det var hemskt. Det sänder helt fel signaler. Barn ska inte uppmärksammas på sådant. Jag tycker att skärpet tydligt visar att ”vi ska mäta din midja”, där tjejer ofta tycker att man kanske är lite tjock, säger Jenni Larsson till Aftonbladet.

”Tar genast bort skärpet”

Till en början tänkte Jenni och Tima att de kanske överreagerade.

– Därför lade jag upp en bild på skärpet på Facebook. Vi förstod rätt snabbt att det inte bara var vi som tyckte att det var obehagligt.

Inlägget har delats över tusen gånger och flera upprörda föräldrar har skrivit till Lindex på företagets Facebooksida.

”Barnkläder borde uppmana till lek och låta barn vara just barn, inte påminna dem om det exakta omfånget deras höfter har”, skriver en Facebookanvändare.

”Hur kan ni vara så obotligt korkade i tider med sorglig vikthysteri bland våra små att ni säljer bälte i form av måttband?”, skriver en annan.

– Jag tänkte att vi skulle kontakta Lindex. Sedan har telefonen gått varm hela dagen och jag har inte hunnit ringa till dem, säger Jenni.

Men hon behövde aldrig ringa till Lindex – klädjätten valde att ta bort skärpet.

”Vi håller med om att utformandet av skärpet kan ses som problematiskt och vi vill absolut inte uppmuntra barn till att mäta sig. Vi kommer genast att ta bort skärpet från alla våra butiker där produkten kan finnas”, skriver Lindex på sin Facebooksida.

”Känns skönt”

Lindex uppger för Nyheter24 att skärpet är riktat till småpojkar.

– Det måste ha legat i någon realåda nu och om det finns någon butik som har kvar det så ska det plockas bort, säger Ann-Christine Bergstrand, inköpschef och designer på Lindex barnavdelning, till Nyheter24.

Och för Jenni innebär det en lättnad.

– Det känns jättebra, både för mig och min dotter som hittade det. Det är skönt att man kan göra skillnad, säger Jenni Larsson.

Aftonbladet har sökt Lindex presstjänst.

Påkörd av regionbuss – förd till sjukhus

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Fredrik Palmqvist

Chefredaktör och vd: Jan Helin

T f ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Dagens bilder den 7 augusti

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Fredrik Palmqvist

Chefredaktör och vd: Jan Helin

T f ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Anställda: Två dog av vanvården

I lördags besökte Heba Elkhabiry sin 82-åriga mor på privata äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge.

Inne i en liten skrubb upptäckte hon en äldre man som låg utslagen på golvet.

– Jag blev ju chockad. Jag trodde han var död, säger hon.

Heba Elkhabiry ringde polisen som såg till att 72-åringen fördes till sjukhus.

Det är oklart vad som faktiskt hände i skrubben. När Aftonbladet besöker äldreboendet får vi inte se rummet där den autistiske mannen satt inlåst.

Redan en månad tidigare hade Heba Elkhabiry slagit larm om att mannen hölls inlåst i skrubben.

– Det var ingen som reagerade när jag anmälde första gången. Först när han låg där som ett lik blev det allvarligt.

”Ångestframkallande”

Vårbacka Plaza ägs av det privata vårdbolaget Aleris och tar emot patienter från flera kommuner.

Efter att missförhållandena avslöjats har polisen inlett en förundersökning gällande olaga frihets­berövande, framkallande av fara för annan, vållande till kroppsskada och tjänste­fel.

Tidigare anställda på det kritiserade boendet vittnar nu om upprepade vård­skandaler.

En av dem är Anna. Hon klarade bara av att arbeta i ett par månader på boendet, säger hon.

- Det kändes inte som att vi bedrev vård. Det var ångestframkallande. Man var hela tiden orolig för vad som skulle hända.

Inte hjälp vid fraktur

Det är speciellt två händelser från i våras som har etsat sig fast i hennes minne.

– När jag kom tillbaka till jobbet efter en helg hittade jag en man som låg på golvet. Han hade ramlat flera gånger och fått en fraktur i nacken, säger Anna.

Eftersom det inte finns någon sjuksköterska på plats under helgerna hade den äldre mannen enligt henne inte fått den hjälp och vård han var i behov av.

Mannen fördes till sjukhus – där han dog.

Den andra händelsen resulterade också i att en person miste livet, enligt Anna.

– En man på äldreboendet hade bunkrat mediciner på sitt rum. En dag när jag kom dit hade han samlat ihop alla mediciner och tagit livet av sig.

Anna säger att hon hade försökt påtala för sina chefer flera gånger att de inte borde tillåta mannen att ta sina mediciner själv.

– Men cheferna lyssnade inte.

Kort därefter bestämde sig Anna för att sluta.

”Blev nonchalerad”

Sjuksköterskan Helen Salle, 55, är även hon före detta anställd. Hon klarade av att arbeta på boendet i sex månader, säger hon.

– Det hände saker som var farliga för patienterna. Jag försökte prata med cheferna men kände mig nonchalerad.

Helen Salle kan inte gå in på detaljer eftersom hon har skrivit under tystnadsplikt. Men säger att det inträffade flera incidenter som till slut fick henne att säga upp sig.

– Jag kände att jag riskerade min legitimation. Det var därför jag slutade.

IVO utreder

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska nu utreda vad som egentligen hänt på Vårbacka Plaza.

– Utifrån de uppgifter som framkommit har vi beslutat oss för att inleda en utredning på eget initi­ativ, säger Agneta Krantz, enhets­chef på IVO.

Myndigheten har sedan tidigare mottagit åtta lex Sarah-anmälningar mot Aleris äldreomsorg och tio mot deras verksamhet inom hemtjänsten.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.