Bilderna från dödsdramat

Den 69-årige mannen sköts ihjäl med ett skott i huvudet på cirka en meters håll.

Chefsåklagare Eva Finné som lett den interna utredningen mot polismannen kom fram till att inget brott begåtts. Skottet hade avlossats i nödvärn.

Aftonbladet har tagit del av den nedlagda förundersökningen och där berättar polismannen, som arbetat ett halvår vid piketen, hur han upplevde att en av dem skulle dö. Mannen med kniven eller han själv.

Tidigare på kvällen den, 13 maj, hade mannen och hans hustru varit på en pub i Husby. Han hade druckit öl och hon en Fanta.

När de gick hemåt kände sig mannen provocerad av fyra yngre män utanför. Han tog en kniv och gick ner och “visade” den.

Efteråt kom han tillbaka, skattade och sa enligt hustrun:

– Jag är starkast!

När en väktare anlände hotade han och sa enligt anmälan:

– Jag ska döda dig, jag ska skära halsen av dig!

Väktaren uppgav att mannen var beväpnad med en “Rambo-kniv.”

Detta var bakgrunden till att polisen kallades till platsen.

Beslut om husrannsakan

Först påbörjade förhandling med att få mannen och hans hustru att komma ut. När det inte gav resultat beslutade polisbefälet om husrannsakan och att dörren skulle brytas upp. Kvinnan kunde vara i fara inne i lägenheten. Då hade polisen varit på plats i nära två timmar.

En grupp om fyra piketpoliser gick in. De kom in hallen och framför dem fanns en stängd dörr till vardagsrummet. På sidorna fanns rum som visade sig vara tomma. Tyst smög sig gruppen fram, öppnade vardagsrumsdörren, puttade upp den och backade tillbaka till entrén.

“Polisman 1″, hade då precis växlats in att stå längst fram i ledet av poliser, något som sker ibland när insatser drar ut på tiden.

Polisman 1 berättar hur han hörde ett morrande ljud, “urhhh”, som uppfattas som en svårdom, inifrån rummet.

– Innan jag ens hunnit tillbaks till entrédörren, alltså i skydd, så kommer kvinnan upp i dörröppningen och det är mörkt i det här rummet, säger polisman 1 i förhören.

Han har sin vapenlampa tänd och berättar hur han ser kniven i mannens hand glimma till.

Han berättar att han backar, skriker: det är polisen, visa händerna, backa ut mot min röst!

Skriker ”kniv, kniv, kniv”

När han ser mannen skriker polisman 1 kniv, kniv, kniv varpå kollegorna bakom använder pepparsprej och kanstar en distraktionsgranat som ger ifrån sig sex snabba smällar.

Kvinnan viker av in mot köket, polisman 1 går fram emellan dem och mannen står då med kniven, som har ett 20 centimeter långt blad. Uppmaningar att ha ska släppa kniven är verkningslösa. Istället står mannen, enligt polisman 1. Mannen börjar röra sig i en halvcirkel.

– Han har verkligen låst blicken, han släpper mig inte med blicken. Och så den här, riktigt, jamen alltså, riktigt såhär psykblick liksom och den här kniven högt hela tiden.

Ytterligare två distraktionsgranater kastas in och tolv smällar, som vanligtvis får människor att genast hålla för händerna, går av framför mannens fötter. Enda reaktionen från mannen är att han drar upp armarna litet. Polisman 1 skjuter då ett varningsskott i golvet.  Avståndet bedömer han är max två meter.

– Jag ser att det inte är någon reaktion då, så då siktar jag på honom och jag alltså…vi är ju väldigt nära varandra så jag känner att det här kommer gå snabbt. Jag kommer inte ha lång tid på mig att reagera om han väljer att gå till attack.

Förloppet är nu uppskruvat och allt sker på ett par sekunder. Polisman 1 tänker att skottet i så fall måste ha direkt effekt. En “muskulär” träff räcker inte. Han bestämmer sig:

– Om han kommer närmare än än vad han är nu och han höjer vapnet och attackerar mig, då måste jag skjuta, annars kommer jag ha kniven i mig. Så…ja, jag vet att jag måste få verkan på…på första skottet annars…

”Siktar på huvudet”

Enligt vad polisman 1 berättar tar mannen plötsligt ett steg framåt och höjer kniven.

– Och jag siktar på huvudet, jag har ett skarpt korn och sikte, och han gör den här rörelsen som jag nyss sa, jag trycker av och och hans kropp går ner direkt.

Poliserna förbinder såren i bakhuvudet och påbörjar hjärt-lungräddning samtidigt som blodpölen på golvet blir allt större och får till och med ambulanspersonalen att tveka från att gå fram och sätta sig på knä.

Förhörsledaren undrar om möjligheten att backa ut ur vardagsrummet efter att mannen och kvinnan hade separerats och mannen inte längre var något hot för henne.

Var det någon tanke som slog dig?

– Tanken liksom där och då, var att det är jag och han här nu, och att han är motiverad. Han gör ett anfall mot mig och jag känner att någon av oss kommer att överleva och jag känner att, om jag inte gör någonting nu, då kommer jag att dö.

Varför sköt du inte mot underkroppen?

– För att en man står på två meters avstånd, med en stor kniv och jag vet att om jag inte får verkan på det här skottet, så kommer han att lyckas och hugga mig. Han är så pass motiverad och inget annat har hjälpt så jag siktar på huvudet för att om jag skjuter honom i ett lår och jag får en muskulärträff, så kommer han ändå att fortsätta fram mot mig. Och (paus, blir rörd)…jag ville komma hem…(paus) det var liksom inte läge och chansa på att man skulle bli dödad.

Brand i gruva – fyra personer instängda

Flera utryckningsfordon är på väg mot Garpenbergs gruva i Dalarna efter att en brand brutit ut på 800 meters djup med kraftig rökutveckling som följd. Enligt uppgifter till räddningstjänsten ska fyra personer vara kvar i gruvan.

– De har förmodligen tagit sig till en luftficka men vi har inte hört något ifrån dem än. Vi ska skicka ner rökdykare som ska försöka få ut personerna, säger Magnus Thorsander, styrkeledare på Södra Dalarnas räddningsförbund.

Fordon som brinner

Larmet kom strax innan klockan 21.30 på söndagskvällen och räddningstjänsten tror att det är någon form av fordon som brinner.

– Vi vet inte än om det är en lastbil eller något annat fordon som brinner men det är rökfyllt där nere, säger Magnus Thorsander.

Enligt Bolidens informationschef Marcela Sylvander så ska de instängda personerna ha tagit sig till en särskild räddningskammare mot just bränder. Där befinner de sig fortfarande.

– Gruvan är utrymd sånär som på de här fyra personerna men jag har ingen mer information än så i nuläget, säger hon.

Hur bedömer du läget?

– Brand i en gruva vill man aldrig ha, det är alltid allvarligt. Men jag vill inte spekulera förrän jag vet orsaken till branden.

Texten uppdateras

90-årig kvinna utreds för grov misshandel

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Fredrik Palmqvist

Chefredaktör och vd: Jan Helin

T f ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Här fuskar dopingläkaren

Flera åskådare längs det 333 kilometer långa cykelloppet Mälaren Runt reagerade på att en ensam cyklist hade hjälp av en servicebil stora delar av sträckan.

– Jag stod och väntade på andra deltagare när jag såg en cykel som låg precis bakom en servicebil. Det minskar luftmotståndet och är förbjudet, säger Anna, en av åskådarna.

Efter loppet sökte hon på cyklistens deltagarnummer, då kom namnet Bo Berglund upp. Anna kände igen det direkt:

– Han har bland annat arbetat mot doping i OS som chefsläkare. Det är helt ofattbart att han fuskar. Jag blev väldigt, väldigt upprörd, säger hon.

Snabbast av alla

Bo Berglund var en av fem deltagare som körde för det prestigefyllda Rudolph Lewis Award, ett pris som delas ut till de cyklister som klarar loppet under 10 timmar och 42 minuter. Enligt Anna var Bo Berglund snabbast av alla – tack vare draghjälpen från servicebilen. Väl i mål diskvalificerades dock Bo Berglund.

– Jag kan bekräfta att det stämmer men jag vill inte kommentera händelsen. Jag tycker inte frågan har blivit tillräckligt utredd, säger Tell Hermanson, tävlingsansvarig på Mälaren Runt.

“Ett missförstånd”

När Aftonbladet når Bo Berglund säger han att det hela rör sig om ett missförstånd.

– Jag körde fel alltså, det blev lite kortare på vissa sträckor.

Men vittnen säger att du har legat bakom en servicebil stora delar av loppet.

– Jag hade lite hjälp på vissa bitar men det var inget avsiktligt. Vid infarten till Enköping hamnade jag till exempel bakom bilen, säger Bo Berglund.

Du arbetar mot doping men anklagas nu för fusk. Vad tänker du om det?

– Det var ett motionslopp så det är klart att jag inte fuskade.

”Hon fick ingen hjälp”

Den 23-åriga kvinnans anhöriga är förtvivlade.

– Alla mår dåligt, berättar hennes moster. Och vi får ingen hjälp. Varken polisen eller de sociala myndigheterna har erbjudit familjen något stöd.

Den mördade kvinnan hade fyra syskon.

– Lillasyster är 12 år och mår fruktansvärt dåligt. En broder var så förtvivlad när han besökte mordplatsen att han slog näven i en vägg och bröt handen. Vi mår alla jättedåligt.

Kvinnans moster och mormor berättar för Aftonbladet att den 23-åriga kvinnan bröt kontakten med sin förre pojkvän för flera månader sedan.

”En destruktiv typ”

Det vet att han var elak mot henne och slog henne, vilket också framgår av en dom mot 27-åringen från i juni i år.

– Hon hade gång på gång försökt få honom att flytta, tills sist kastade hennes föräldrar ut honom.

Men 27-åringen gav inte upp.

– Han är en destruktiv typ och han fortsatte att trakassera henne och skicka hotfulla sms. Flera gånger har han sökt upp henne.

– Hon var en vänlig människa, mån om alla och älskad av alla. Hon hade visioner och skulle utbilda sig till sjuksköterska och hon hade träffat en ny pojkvän, en jättetrevlig kille.

Även den nye pojkvännen blev offer för 27-åringens trakasserier.

– Han hotades också och bara ett par timmar innan mordet i lördagskväll fick han ett sms från 27-åringen som skrev att han ”nu skulle få vad han förtjänade”.

Umgåtts sedan dagis”

Kvinnans anhöriga är övertygade om att 27-åringen i helgen reste från hemmet i Västsverige till Malmö för att ta livet av sin före detta flickvän.

– Det var helt klart planerat, konstaterar de.

Den 23-åriga kvinnan bodde tillfälligt i en villa i Oxie medan familjen som äger den var på semester.

– Hon tog hand om huset och deras hund. Hon var bästa vän med familjens dotter, de har hängt ihop ända sedan de gick på dagis.

Stack kniven i sig själv

Sent i lördagsnatt dök 27-åringen upp i villan. Han knivhögg sin förra flickvän till döds och stack sedan kniven i sig själv.

– När han fördes ut av polisen blödde han kraftigt från bröstet och magen, berättar ett vittne.

Mannen vårdas nu med bevakning på sjukhuset i Malmö. Ett första förhör har hållits med honom och efter det anhölls han på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mordet inträffade strax efter midnatt i lördags. Det var 23-åringens sista kväll i villan. Familjen var på väg hem från semestern, de kom hem till sitt avspärrade hus en dryg timme efter mordet

Misstänkt mördare tidigare dömd för kvinnomisshandel

Den 27-årige mannen dömdes så sent som i juni i år för en misshandel på en fest i en annan stad i höstas – påföljden blev skyddstillsyn.

Misshandeln inträffade en höstkväll i fjol. Flera personer hade samlats i ett hus på en stor Halloweenfest där alla var utklädda. 18-åriga Victoria satt i trapphuset utanför lägenheten där festen pågick när hon såg en tjej utanför huset som grät.

– Hon frågade vad som hade hänt och tjejen sa att hon blivit slagen av sin kille, berättar Victorias syster.

Tjejen var den nu mördade 23-åringen.

“Hårt knytnävsslag i ansiktet”

Victoria blev arg och konfronterade mannen.

– Hon frågade varför han hade slagit henne. Då fick hon också ett hårt knytnävsslag i ansiktet.

Victoria blev knäad i magen och fick ta emot flera slag med knuten näve mot såväl ansiktet som kroppen. Enligt vittnesuppgifter höll mannen i henne medan han slog så att hon inte skulle ramla.

Han slutade inte slå förrän fler festdeltagare kom ut från festen och undrade vad som pågick.

– Då släppte han taget och slutade puckla på henne, säger Victorias syster.

Dömdes till skyddstillsyn

Victoria anmälde den då 26-årige mannen för misshandel.

Dramat fick sin upplösning i tingsrätten den 17 juni i år. 27-åringen dömdes till skyddstillsyn för misshandel. Han dömdes även för skadegörelse efter att han slagit sönder en fönsterruta i fastigheten.

Tjejen som Victoria såg utanför huset och som mannen hade slagit är nu död.

Hon knivmördades i Malmö natten mellan fredag och lördag och den 27-årige mannen är anhållen misstänkt för mordet.

Mindre än två månader efter domen.

– Jag kan inte fatta att det är sant. Hon anmälde honom aldrig den gången men hon satt med under rättegången i tingsrätten i juni, berättar Victorias syster.

“Nära en inre kollaps”

Mannen driver en blogg på internet och har spelat in minst en låt med en våldsam text.

Låten har flera så kallade “taggar”, alltså sökord, med våldsamma ord. Bland annat “ondska”, “helvete”, “fire”, “darkness”, “satan”, “döden”, “gun”, “våld”, “violence” och “death”.

På sin blogg skriver han att han blivit varslad från jobbet och att det har spätt på hans inre oro.

I ett annat inlägg skriver han att han är nära en inre kollaps.

Fotnot: Victoria heter egentligen något annat

Kaos vid Gröna Lund

Ikväll spelar det amerikanska rockbandet Tenacious D på Gröna Lund.

Själva kallar sig bandmedlemmarna för “The greatest band in the world” och intresset är, milt sagt, stort.

Enligt polisen befinner sig just nu 17 000 människor på området – och folk väller mot Djurgården för att komma in på nöjesfältet.

– Det är helt fullt på både bussar, tunnelbana och spårvagn, säger Mikael Ericson, KC-befäl vid Stockholmspolisen.

Polisen går nu ut och uppmanar människor att inte ta sig till platsen.

– Det är en ut, en in som gäller. Det finns kanske plats för tusen personer till, säger Ericson.

“Får lyssna på You Tube istället”

Raymond Winberg var på plats redan vid 17-tiden.

– Men redan då var det helt fullt. Man kommer inte in, säger han.

Istället för att se idolerna på scen åker han nu hem.

– Det får väl bli att lyssna på You Tube istället. Det är ju ett oerhört populärt band, men sådant här tryck hade man ju inte trott att det skulle bli, säger säger Raymond Winberg.

Kultförklarat band

Tenacious D bildades 1991 av skådespelarna Jack Black och Kyle Grass.

1999 slog de igenom i HBO-serien med samma namn.

Under åren har bandet blivit kultförklarade, mycket tack vare sina humoristiska, vulgära, texter.

Senaste gången Tenacious D besökte Sverige var 2002.

Tåg fast i tunnel efter kraftigt skyfall

All tågtrafik mellan Gävle och Sundsvall påverkas efter att ett tåg med 180 passagerare fastnade i Norralatunneln i Söderhamn vid 13:30-tiden.

– Det regnade in stora mängder vatten från båda hållen som förde med sig grusmassor och annat, säger Lennart Hellsing på Trafikverkets pressjour.

Stora översvämningar

Efter över tre timmar i tunneln började tåget rulla tillbaka mot Söderhamn.

– Just nu åker vi 20 kilometer i timmen mot Söderhamn. Det är översvämning på alla vägar vi kan se, åkrar står under vatten, säger Anna Norberg, som befinner sig på tåget.

Hon vet inte om någon ersättningsbuss till Sundsvall väntar i Söderhamn.

– Jag ska inte jobba imorgon, men det är många här som fått ringa till jobbet. Tåget skulle ha varit i Sundsvall klockan 14, säger Anna Norberg, som betonar att stämningen på tåget har varit lugn.

Stopp hela kvällen

Det stillastående tåget gör att det är stopp i tågtrafiken i båda riktningarna mellan Gävle och Sundsvall.

– Det lär vara stängt ett bra tag till. Det handlar säkert om kvällen ut, jag har inte fått någon prognos på det, säger Lennart Hellsing.