Forskare: Facebook gör dig olycklig

Forskarna hävdar själva att de har genomfört den första studien av Facebooks inverkan på lycka och tillfredsställelse i livet. På onsdagen publicerades den i den vetenskapliga tidskriften PLOS, rapporterar AP.

Och resultatet är nedslående för alla miljontals Facebook-användare.

“Undergräver välbefinnandet”

Enligt forskarna har världens största sociala nätverkssajt en direkt negativ inverkan på användarnas välmående.

– På ytan erbjuder Facebook en ovärderlig resurs för att tillfredsställa grundläggande mänskliga behov för social interaktion. Men i stället för att öka välmåendet har vi upptäckt att Facebook ger motsatt resultat, att välbefinnandet undergrävs, säger socialpsykologen Ethan Kross som lett studien, till AP.

Mådde allt sämre

För att komma fram till sina resultat använde sig forskarna av 82 unga vuxna. För att mäta hur testpersonerna mådde vid olika tidpunkter hölls sms-konversationer fem gånger om dagen, i två veckors tid, för att mäta deras välmående. Deltagarna i studien fick svara på frågor om hur de mådde, om de var oroliga eller ensamma, hur mycket de använt Facebook och i hur stor grad de umgåtts med familj och vänner.

– Ju mer de använde Facebook vid en given tidpunkt, desto sämre kände de sig nästa gång vi sms:ade dem. Och ju mer de använde Facebook under en tvåveckorsperiod, desto mer sjönk deras nivå av livstillfredsställelse, säger en av forskarna till AP.

Vänner rekommenderas

Men i allt mörker lyckades forskarna notera en ljuspunkt.

Efter att testpersonerna umgåtts med en vän i verkliga livet ökade nivåerna av tillfredsställelse.

– Personliga interaktioner fick dem att må bättre över tid.

Forskarna efterlyser nu fler studier av hur andra sociala nätverkssajter påverkar människors välmående.

– Det här är ett resultat av avgörande betydelse eftersom det berör hjärtat av den inverkan som sociala nätverk kan ha på människors liv, säger John Jonides, kognitiv hjärnforskare vid Michigan-universitetet.

Man dog i dykolycka

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Dykare medvetslös i vattnet

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Charterbolag ställer in alla resor till Egypten

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Veronica, 22, hittade djurtänder i müslin

Veronica Hammare från Stockholm åt som vanligt müsli till frukost.

– Jag tuggade och kände något hårt. När jag spottade ut det så såg jag att det var tänder. Det var ingen härlig känsla, säger hon.

Det var i går morse som den otrevliga upptäckten gjordes. Müslin var Icas egna ekologiska variant.

“Känns äckligt”

Tänderna var väldigt små och Veronica Hammare tror att de kommer från en mus eller en råtta.

– Jag hade ätit ur paketet tre gånger kanske, vilket känns äckligt nu.

Hon hade müslipaketet förslutet och utesluter att tandraden skulle ha hamnat där efter att hon köpt varan.

– Jag ringde till Icas kundservice. De sa att jag får ersättning för varan vilket är typ 20 kronor.

Enligt Veronica Hammare sa kundtjänsten att de ”inte ersätter för obehagskänslor”.

– Vad ska jag göra för de 20 kronorna? Köpa ett nytt paket och hoppas att jag hittar svansen?

Hon skrev ett inlägg på Facebook om upptäckten – som hade delats av flera tusen personer när den här artikeln skrevs. 

Ica ber om ursäkt

Sara Hjelm, pressekreterare hos Ica, beklagar om det funnits djurtänder i müslin. Men hon tror inte att någon skulle ha sagt att Veronica bara skulle få 20 kronor i ersättning.

– Vår kundkontakt bad henne att skicka in det här till analys. Sedan kan vi göra en bedömning av hur nivån på ersättningen ska se ut, säger Sara Hjelm.

Hur kan tänderna ha hamnat i müslin?

– Det är jättesvårt att svara på. Av den anledningen vill vi ha in varan på analys. Oavsett vad det är och hur det har uppkommit så är det ytterst beklagligt.

Sydafrikansk polis fast i skitstorm

Folk är upprörda i Kapstadens kåkstäder. Hygienförhållandena är för dåliga, det finns helt enkelt för få toaletter.

Man protesterar mot det sanitära nödläget genom att kasta avföring på bilar och ställa säckar med brun sörja på politikernas kontor.

I juni greps ett antal personer när de dumpade avföring på Kapstadens flygplats.

Skiten underminerar polisen

Protesterna mot att staden inte installerat tillräckligt många toaletter har pågått länge. Men det är under de senaste månaderna som det blåst upp till en ordentlig skitstorm.

Mellan april och juni har cirka 200 protestaktioner genomförts, bara i Kapstaden.

Polisen befinner sig mitt i bajsorkanen. En tredjedel av stadens polisstyrka har getts uppgifter som har med avföringsprotesterna att göra, uppger tidningen Cape Argus.

”Undvik cabriolet”

På motorväg N 2 i utkanten av Kapstaden har polisen ständig närvaro. Men inte med laserkamera.

Man försöker förhindra att innehållet i de få dass som finns i kåkstäderna kastas mot förbipasserande bilar.

Demonstranterna har också satt eld på bajamajor som de sedan spärrat av vägar med, för att protestera mot skithus-bristen.

– Jag förstår att de är upprörda även om jag tycker att de går för långt, säger en boende i Kapstaden. Han ger också tipset att inte åka nercabbat genom vissa områden, även om han själv klarat sig från skitslungningen.

Vad hände med den arabiska våren?

Tunisien

DÅ: I december 2010 tände 26-årige akademikern Mohamed Bouazizi eld på sig själv efter att polisen tagit hans grönsaksvagn i beslag. Bouazizi dog av sina brännskador på sjukhus och blev en symbol för de massiva demonstrationer som uppstod i Tunisien.

Den dåvarande presidenten Zine El Abidine Ben Ali, som suttit vid makten sedan 1987, menade att demonstranterna var extremister som skulle skada Tunisiens anseende.

Januari 2011 tvingade det folkliga missnöjet honom att avgå och fly till Saudiarabien.

I oktober 2011 hölls landets första fria val, som vanns av det tidigare förbjudna islamistiska partiet al-Nahda. Tillsammans med två liberala partier bildade al-Nahda regering. 

NU: Koalitionsregeringen sitter relativt stabilt, men stora splittringar mellan islamister och sekulära grupper gör det svårt att komma överens i många politiska frågor. När den framträdande vänsterpolitikern Chokri Belaid sköts ihjäl på öppen gata i februari 2013 utbröt stora gatuprotester. Många i oppositionen anklagade regeringspartiet al-Nahda för att ligga bakom mordet. Därmed förvärrades det redan splittrade läget.

Libyen

DÅ: Libyens förre president Muammar Gaddafi var allierad med Tunisiens Zine El Abidine Ben Ali. Efter Ben Alis avgång fördömde Gaddafi demonstrationerna i grannlandet. Det folkliga upproret lät inte vänta på sig. Efter våldsamma strider och med hjälp av en internationell insats med stridsflyg avsattes till slut Gaddafi. Han mördades i oktober 2011 i händerna på rebellstyrkor. Gaddafi hade då suttit vid makten sedan 1969. Efter Gaddafis död plågades Libyen av svår instabilitet.

Sommaren 2012 övertog ett provisoriskt parlament makten från rebellerna, men många väpnade miliser som bildats under upproret fortsatte agera självständigt. I juli 2012 hölls val i Libyen. Majoriteten av rösterna gick till oberoende kandidater. Största parti blev den liberala och övervägande sekulära Nationella styrkornas allians.

NU: Läget i landet är fortsatt kluvet med motsättningar mellan olika lokala grupperingar. I början av 2013 fattades beslut om att en konstituerande församling skulle utses i direkta val och få i uppgift att skriva en ny författning. Något datum för valet har inte angivits.

Egypten

DÅ: Oroligheterna i Tunisien spred sig snabbt till Egypten. Stora demonstrationer mot president Hosni Mubarak bröt ut i januari 2011. Trots regimens försök att slå tillbaka mot demonstranterna med våld tvingades Mubarak till slut avgå i februari 2011. I juni samma år segrade islamisten Muhammad Mursi i Egyptens första fria presidentval. Men protesterna från liberala, kristna och sekulära egyptier växte. Mursi hann sitta ett år på presidentposten innan egyptiska armén avsatte honom i en kupp den 3 juli i år. Militären hävdar att det inte var en kupp utan att de agerade för folkets räkning för att slå vakt om revolutionen.

NU: Chefsdomaren i författningsdomstolen Adli Mansour har utsetts till tillförordnad president, men den egentliga makten sägs ligga hos militären och försvarsminister Abd al-Fattah al-Sisi. Efter kuppen mot Mursi har en konflikt blossat upp mellan anhängare av hans parti Muslimska brödraskapet och militären. Säkerhetsstyrkor och demonstranter har sedan kuppen drabbat samman flera gånger i Kairo.

Syrien

DÅ: Protesterna mot regimen inleddes i huvudstaden Damaskus i mars 2011 och fortsatte på flera orter i landet. Hundratals civila dödades i ett första skede när regimen satte in stridsvagnar och armésoldater mot demonstranterna. Desertörer från armén bildade i juli Fria syriska armén och inledde ett väpnat motstånd mot president Bashar al-Assad. Situationen urartade snabbt till fullskaligt inbördeskrig. Försök i FN:s säkerhetsråd att agera mot Syrien blockeras av Kina och Ryssland.

NU: Kriget i Syrien ser inte ut att ta slut inom en snar framtid. Omvärldens inblandning i konflikten, grannländernas skilda intressen och motsättningar mellan olika grupperingar har gjort att konflikten växer. I juli 2013 uppskattade FN att minst 100 000 människor hade dödats i konflikten. Mer än 1,5 miljoner beräknades ha flytt till grannländerna och långt fler var på flykt inom landet.

Källa: The Guardian, al-Jazira, UI

Egyptenexpert: ”Tror på våldsspiral”

Hamdi Hassan, politisk analytiker på demokratiinstitutet Idea och stationerad i Kairo, säger att attackerna inträffade just nu eftersom den tillfälliga regeringen har väntat tills de känt att de haft folkets stöd att storma Mursi-anhängarnas läger.

– Det har gått ungefär en vecka sen Ashton (EU:s utrikeschef), amerikaner, européer och även utrikesministrarna från Förenade arabemiraten och Qatar var där för att försöka få till en deal mellan regeringen och Muslimska brödraskapet. Men ingen politiker i den här tillfälliga regeringen vågade skriva under på Brödraskapets krav, dels om åtalsimmunitet, dels om att deras tillgångar inte ska beslagtas. Då följde väldigt starka påtryckningar på regeringen att visa handlingskraft, säger Hamdi Hassan.

Tror på mer våld

Han befarar att regeringen och militären nu kan tappa kontrollen över situationen och att våldet sprider sig över hela Egypten.

– Inbördeskrig tror jag inte att det är tal om, den egyptiska militären är alltför mäktig för det, men jag tror på en fortsatt våldsspiral eftersom de flesta av de här protesterna sker spontant. Det kan hända att det här undantagstillståndet och utegångsförbudet kan avskräcka lite, men situationen är självklart allvarlig kortsiktigt.

Kan ta till drastiska åtgärder

Hamdi Hassan säger att regeringen nu måste visa att de vill nå ut till Muslimska brödraskapets ledning och försöka komma ur den här situationen. Annars kan läget förvärras radikalt.

– Det kan bli så att staten, alltså säkerhetstjänsten och armén, tar till säkerhetsåtgärder som är drastiska för att nå ett stabilt läge, och att allt tal om demokrati, färdplan, författning och val sopas under mattan.

Under dagen fördömdes attackerna av internationella aktörer som EU, FN, USA och Storbritannien. Mer än bara tomma ord, säger Hamdi Hassan.

– Internationella påtryckningar kan vara en väg ur den här mörka tunneln. Omvärlden, framför allt EU och USA, kan kräva någon form av politisk utväg ur detta med hot om både politiska och ekonomiska sanktioner.

Död man hittad i en sjö

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Google: Dina mejl är inte privata

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB