Nordkoreas supermissiler kan vara fejk

Det är amerikanska NBC News som har tagit flera högupplösta fotografier från en nordkoreansk militärparad den 27 juli. Man lät sedan experter analysera bilderna, som bland annat visar missilerna Musudan och Hwasong-13.

Svaret: De kan antagligen inte ens flyga.

Flera av experterna arbetar för den amerikanska regeringen. I ett uttalande skriver de:

“Vår bedömning är att det vi ser troligtvis är simulatorer som används i övningssyfte”.

Flera avslöjande missar

Markus Schiller från München har tidigare varit skeptisk till Nordkoreas missilprogram. Nu förklarar han varför bilderna visar en bluff.

Missilen Hwasong-13 saknar till exempel de bromsraketer som krävs för att den ska nå tillräcklig höjd.

Det är även placeringen av olika munstycken och luckor som är felaktig.

Markus Schiller går längre än de amerikanska experterna – han menar att bilderna inte ens visar simulatorer, utan “grova förfalskningar”. Han berättar vidare att Nordkorea antagligen också bluffar om hur många missilar landet har.

– De har helt enkelt ändrat märkena och serienumren från förra årets parad för att få det att se ut som att de har fler missiler, säger han till NBC.

Har hotat USA

Kim Jong-un har gjort flera aggressiva markeringar mot sina fiender sedan han kom till makten häromåret. I våras försatte Nordkorea sin armé i full stridsberedskap och rustade sina missiler för en attack mot USA.

– Vi tar det här hotet på fullt allvar, sa Pentagons talesman George Little då.

Vid samma tillfälle förklarade landets ledning målet för sina långdistansmissiler. Pjäserna ställdes upp för att kunna slå till mot USA:s fastland och omkringliggande öar.

Hur USA kommer att reagera på de nya uppgifterna är oklart, men Victor Cha – som bland annat har jobbat med säkerhetsfrågor för Bush-administrationen – tror att en hel del personer underlättas av beskedet.

– Det här ger dem lite andutrymme, så att säga.

"Jag försökte rädda hans liv"

Polisen larmades vid 13.30-tiden om ett bråk vid tunnelbanestationen i Stockholmsförorten Alby. När patrullen kom till platsen fann de en man liggandes på platsen – mycket allvarligt skadad.

Någon ropade “han dör”

Mannen avled senare av sina skador och polisen startade en förundersökning gällande mord alternativt dråp.

Undersköterskan Pia Turkulainen Vuori, 43, kom upp från tunnelbanan några sekunder efter knivdramat.

– Han hade precis ramlat i backen när jag kom dit, säger hon.

Pia berättar att hon först försökte bilda sig en uppfattning om vad som hade hänt.

– Folk sprang omkring och efter en stund ropade någon “han dör”. Då förstod jag allvaret, berättar hon.

“Försökte stoppa blödningen”

Den skadade mannen låg på magen på det stensatta torget utanför tunnelbanestationen och blödde mycket kraftigt, dels från ett sår i ryggen och dels från ett litet jack på bröstet, precis vid hjärtat.

– Jag vände på honom och försökte stoppa blödningen med händerna. Han hade ingen puls.

Medan Pia Turkulainen Vuori försökte stoppa blodflödet hade en man SOS Alarm i luren.

– De sa åt mig att göra hjärtkompressioner vilket jag också gjorde. Det gick inte, det fanns inte mycket liv kvar i honom men jag fortsatte tills ambulansen kom.

Ambulanspersonalen tog över och använde en hjärtstartare på den skadade mannen men hans liv gick inte att rädda.

Ingen gripen

Pia Turkulainen Vuori, som arbetar som undersköterska inom äldrevården, berättar att hon är ledsen när hon tänker på händelsen i efterhand.

– Jag är lite skakig och darrig nu men jag hade absolut gjort om det. Jag fick användning för mina kunskaper för att försöka hjälpa en medmänniska, säger hon.

Ingen gärningsman är i nuläget gripen misstänkt för mordet.

Polisen söker nu vittnen till händelsen och kommer att titta igenom filmer från övervakningskameror som finns i området.

Personer som har gjort iakttagelser uppmanas kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Hårdrockaren Britt-Marie, 73 hyllas på Facebook

Det var när Hallands Nyheter i torsdagens tidning ställde enkätfrågan “Vem borde ta över som programledare för Allsång på Skansen?” som Britt-Marie Johansson från Horred levererade det oväntade svaret.

Nu hyllas hon på sociala medier och hennes svar har blivit en riktig nätsnackis.

Anammade Rammstein direkt

Själv tar hon uppståndelsen med ro.

– Herregud, jag gillar ju bara hårdrock. Mitt yngsta barnbarn introducerade mig för Rammstein och jag anammade musiken direkt.

Kärleken till rocken föddes på 50-talet när hon hörde Elvis Presley för första gången. Nu är favoriterna det tyska metalbandet Rammstein.

– “Waidmanns heil” är en av mina favoritlåtar. Men annars gillar jag också den här låten “we will rock you”.

Gillar öset

En Rammsteinkonsert i Malmö för två år sedan väcker starka minnen.

– Mitt äldsta barnbarn bor i Malmö så vi kinesade hos henne. Jag lagade god mat och sen åkte vi och lyssnade på Rammstein. Det var fruktansvärt bra. Rammstein ÄR ös. Musiken är åh, så härlig.

Vad tycker du om uppmärksamheten ditt svar får på sociala medier?

– Jag är ingen datanörd om man säger så, så jag bryr mig inte så mycket om Facebook. Men folk får gärna tycka att hårdrock är bra. Det gör ju jag också!

Polis häktas misstänkt för mord

Fredag den 2 augusti umgicks 33 åriga Linn Madelen Braathen och hennes sambo hemma med några vänner. Linn Madelens bror var med under kvällen. Det var också den polisman i 40-års åldern som nu är misstänkt för att ha mördat henne.

Framåt natten tog hennes bror en taxi hem och sambon gick och la sig. Vad som hände därefter och fram till att Linn Madelen hittas död i vattnet utanför Brevik dagen efter är under utredning. Dödsorsaken är ett fall från hög höjd, med största sannolikhet från bron som förbinder Brevik med Stathelle i Norge.

Ljög för polisen

Linn Madelens sambo tog kontakt med kompisen och polismannen via sms när han upptäckte att hon inte var hemma. Polismannen skrev då enligt VG att sambon kunde gå och lägga sig igen, Linn Madelen hade det bra. Han försäkrade sambon om att hon snart skulle komma hem igen. Linn Madelens kropp hittades på lördag förmiddag utanför Brevik.

Polismannen uppgav under förhör att han inte varit på bron tillsammans med Linn Madelen Braathen. Hans förklaring var att hon hade begått självmord. Till en början godtogs hans version. Mannen var god vän med Linn Madelen och skulle vara med och bära hennes kista på begravningen, men snart framkom ny information som visade att mannen ljugit för polisen på flera punkter.

Hittade bevis

De som stod Linn Madelen nära kunde inte acceptera polisens uppgifter om att deras vän tagit livet av sig. Tina Maabø Tellefsen 25, en vän till familjen, tänkte att det måste finnas någon övervakningskamera i närheten av bron och hoppades att bilderna skulle visa vad som egentligen hänt.

– Hon hade det så bra. Hon hade pojkvän och hade gjort planer för framtiden. Hon var mycket nöjd med sitt liv. Förklaringen som polisen gav familjen var helt enkelt inte rimlig, säger Tellefsen till VG.

På en promenad upptäckte hon en övervakningskamera och övertygade en väktare att visa inspelningen. Hade hon kommit på idén tolv timmar senare hade filmen blivit raderad. Väktaren som visade Tellefsen bilderna blev avstängd på grund av sitt agerande, som gick emot reglerna, men är nu tillbaka på sin tjänst. 

Sågs på bron

Inspelningar från övervakningskameran visar Linn Madelen Braathen tillsammans med polismannen på Brevikbron strax före 04:00 på natten. Tina Maabø Tellefsen förstod att det hon sett skulle ha stor betydelse för utredningen, men hon kunde inte gå direkt till polisen med informationen. Hon visste att den nu misstänkta mannen hade jourtjänstgöring just då. Tellefsen ringde istället en vän som är polis och på så sätt kunde materialet säkras. Bilderna visar att mannen gett oriktiga uppgifter till polisen och gör honom samtidigt till misstänkt för mord på Linn Madelen.

Nekar mordet

Idag hölls häktningsförhandling mot den mordmisstänkte polisen i Tønsberg tingsrätt. Mannen ska häktas i en månad och ska tillbringa de första två veckorna i total isolering utan kontakt med omvärlden. Enligt polis och åklagare finns annars finns en risk att han kan förstöra bevismaterial. Den misstänkte fortsätter neka till brottet. Enligt mannens försvarsadvokat, Arne Lie, ställer han sig helt oförstående till varför han är misstänkt för mord. Samtidigt som häktningsförhandlingen pågick tog vänner och familj ett sista avsked av Linn Madelen på begravningen som hölls i Stathelle kyrka.

Afghanska tolkar vädjar till regeringen

I ett brev till försvarsdepartementet skriver de fem tolkarna att de är oroliga för sin säkerhet.

När den svenska Isaf-styrkan drar sig tillbaka ur Afghanistan nästa år tror tolkarna att de kommer att dödas.

“Vi kommer att överges till talibanernas rättvisa och kommer att halshuggas och mördas. De ser oss som spioner åt Isaf som talibanerna och befolkningen betraktar som inkräktare.

Andra garanterar asyl

Tolkarna skriver att de inte kan leva ett normalt liv på grund av att de jobbat för Isaf.

“Våra liv har försvårats och alla våra grannar hatar oss. Var och en av oss har hotats flera gånger och vi oroar oss för vår egen och våra familjers säkerhet. Vi skulle vilja ha svar angående vår asylprocess”.

USA, Norge, Tyskland och Nya Zeeland garanterar sina tolkar asyl efter att styrkorna lämnat Afghanistan – men inte Sverige.

Migrationsminister Tobias Billström (M) har tidigare sagt blankt nej till att ge tolkarna automatisk asyl med motiveringen att han inte vill särbehandla.

– Det skulle vara helt orimligt om en person som varit anställd av svenska staten fick en förmånligare behandling, sa Billström till Svenska Dagbladet förra sommaren.

”Tolkarna mycket viktiga”

Henrik Hedberg, pressekreterare för försvarsminister Karin Enström (M), skriver i ett mejl till Aftonbladet att asylärenden inte bedöms av regeringen, utan hanteras av berörda myndigheter.

“Inriktningen är att i första hand erbjuda tolkarna stöd och hjälp på plats. I andra hand kan annat stöd bli aktuellt, inom ramen för befintlig lagstiftning”, skriver han.

Försvarsmakten beskriver tolkarnas roll som fundamental i styrkornas arbete i Afghanistan.

– De är det kommunikationsredskap vi har. Vi är helt beroende av att rekrytera lokala tolkar, de är väldigt viktiga för att vi ska nå resultat, säger Johan Fölstad, operationsledare vid Försvarsmakten.

”Kan erbjudas fristad”

Försvarmakten gör hotbedömningar på plats och erbjuder tolkarna hjälp utifrån det.

– Bedömningarna följer vi kontinuerligt upp med intervjuer på plats. Vi kan också hjälpa till med ett nytt jobb eller en ny bostad på en annan plats.

Räcker det för någon som har ett pris på sitt huvud?

– Om vi anser att en person inte kan vara kvar i landet finns det en möjlighet att erbjudas en fristad i Sverige. Det sker inom ramen för Migrationsverkets vidarebosättningsprogram, det som i folkmun kallas kvotflyktingar.

Vad tror du händer när styrkorna dras tillbaka nästa år?

– Jag hoppas att vi ska lyckas hantera dem som har ett konkret och reellt hot så att de inte upplever att de blir drabbade.

54-åringen rymde – för att hämnas på läkarna

Strax efter klockan 11 förra fredagen avvek den 54-åriga mannen från sin bevakade permission i centrala Katrineholm. 

Mannen är dömd för grov våldtäkt och försök till grov våldtäkt och har suttit inspärrad på Karsuddens sjukhus sedan 1987.

Vårdaren larmade polisen direkt, som gick ut med en efterlysning över hela landet. 

54-åringen beskrevs som farlig – men trots omfattande sökinsatser lyckades mannen gäcka polisen i drygt tre dygn.

I måndags greps han på E4:an i höjd med Linköping.  

Åkte till Norge

Nu berättar 54-åringen själv om sin flykt – och motiven bakom.

– Jag gick ifrån min personal i Katrineholm, sedan cyklade jag därifrån och liftade upp till Stockholm, säger han till Aftonbladet på telefon inifrån Karsuddens sjukhus. 

I Stockholm sökte mannen upp en gammal vän, som några veckor tidigare skrivit över en bil i 54-åringens namn.

– Han hade en spelskuld till mig, men jag fick bilen istället. Jag träffade två polska kvinnor som skulle till Norge och jag skjutsade dem till Drammen. Därifrån åkte jag till Oslo, berättar 54-åringen och fortsätter: 

– Om jag hittar en väg ut så tar jag den. 

Skulle hämnas på läkarna

54-åringen säger att han tänkte söka jobb i Norge, men ångrade sig och åkte tillbaka till Stockholm. 

Därifrån åkte han runt i Sverige, tjuvtankade bilen och funderade.

Han besökte bland annat Göteborg.  

54-åringen säger själv att han är oskyldigt dömd, att det inte finns någon teknisk bevisning i våldtäktsmålet – och att han sökte hämnd för åren inom rättspsykiatrin. 

– Jag hade för mig att jag skulle ta min hämnd, men när jag fick friheten och började köra tänkte jag att jag skulle vänta några månader. 

Vem skulle du hämnas på?

– Läkarna. De som läst min dom och inte gjort något åt situationen, som säger att ett utpekande är bevis nog för att hålla någon inlåst och medicinera honom i 25 år.  

– Man får inte misshandla en oskyldig person. Jag är inte farlig för vanligt folk, jag är inte farlig för kvinnor. Men de som misshandlat mig, läkarna, de ska tänka efter. Det säger jag rakt ut här inne.

”Fanns en hotbild mot personalen”

När 54-åringen greps på E4:an i höjd med Linköping var han på väg till Helsingborg, berättar han. 

– Jag försökte slingra mig undan med ett annat personnummer. Men när de satte mig i polisbilen sa jag som det var.  

Han fördes till Karsuddens sjukhus – där han nu är tillbaka i sitt rum.  

– Nu måste jag vänta ett eller två år till innan jag kommer ut igen. Det känns inte bra, säger han.

När Aftonbladet ringer upp Karsudden vill man inte kommentera 54-åringens uppgifter.

Polisen i Södermanland hade, under tiden 54-åringen var på rymmen, krimpersonal på plats på sjukhuset och uniformerad polis i närområdet.

– Visst fanns det en hotbild mot personalen. Men vi bedömde risken för att han skulle komma tillbaka och ge sig på dem som extremt liten, berättar Jocke Andersson, vakthavande befäl i Södermanland som också arbetade dagen då 54-åringen rymde.

I kväll tvingas krogar i Göteborg stänga tre

Hittills har Göteborgskrogarna haft tillstånd att ha öppet till klockan 05 på fredagar och lördagar.

Men sedan polisen vädjat till kommunen för att ändra stängningen till 03, har nu ett kompromissförslag klubbats igenom: fredagsöppet till 03, lördagsöppet till 5.

Tusentals protester

Krögare i staden har protesterat och 13 000 namn har samlats in mot beslutet.

Bengt-Arne Reinholdson (S), ordförande i tillståndsenheten:

– Vi har haft problem på Avenyn med fylla, bråk och stök och så kom polisen med en ansökan om att stänga klockan 03 både fredag och lördag. Det mynnade ut i en kompromiss.

Han uppger att “60 procent av problematiken” försiggår på fredagar, varför den tidigare stängningen föll på fredagen.

“Skjuter på förfestandet”

Statistiken visar dock att det mesta av våldet i Göteborgsnatten sker mellan klockan 01-03.

– Skulle man bara gå på det skulle de behöva stänga klockan ett, men det sker ju även misshandel, bråk och fylla efter de tiderna.

Varför kräver ni inte 01 då?

– Ja det skulle vi kunna gjort, men det var inte uppe på dagordningen. Vi hade svårt att driva igenom 03.

Magnus Albrektson driver populära nattklubben Park Lane på Avenyn, och är en av dem som ihärdigt opponerat sig.

– Jag tycker det är tragiskt. Ett väldigt konstigt, ologiskt beslut.

“Budgetfråga för polisen”

Har tar upp att det är negativt för de 500 anställda inom krogbranschen, som nu “undrar vad de gjort för fel, utan att få ett vettigt svar”.

Enligt Albrektson handlar beslutet i själva verket om en budgetfråga för polisen.

– Det handlar om schemaläggningarna i Västra Götaland som gör att de flesta poliser slutar vid 03. Det är polisfacket som kämpat för detta och så har man valt att offra krogen.

Polisen: “Vill inte debattera”

Tomas Tengskog, enhetschef för citypolisen i Göteborg:

– Ju längre serveringstiderna är desto mer ökar berusningsgraden, risken för ordningsstörningar och att människor ska utsättas för våld.

Finns statistik som belägger det?

– Den processen har gjorts och det har kommit rapporter om det tidigare, så jag har ingen anledning att kommentera det ytterligare.

Om uppfattningen att detta skulle vara en budgetfråga för polisen säger han:

– Det har diskuterats. Jag vill inte gå in i någon debatt. Det är ett politiskt beslut som är fattat och som vi nu får rätta oss efter.

“Korkat hela vägen”

Enligt Magnus Albrektsson finns nu stor risk för att fler kommer att dricka mer “okontrollerat”.

– Det är så korkat hela vägen, men vi gör det här. Nu får de själva ta ansvaret för efterfesterna och svartklubbarna. Nio procent av alkoholen som konsumeras i Sverige konsumeras på krogen. Resten i annan miljö. Den enda miljön som har en kontrollfunktion, ett avtal med samhället om att vi ska hantera alkohol bra är vi.

Bengt-Arne Reinholdson (S) tror dock att argumenten med problem med fler svartklubbar, är en myt.

– Det var för 15-20 år sedan. Det ser inte ut så i dag.

”Ving är stelbenta”

Sedan i mars har familjen Bååth sett fram emot resan till Egypten i oktober. Men när oroligheterna i landet startade för några veckor sedan blev 10-årige sonen Melker plötsligt rädd för att åka.

– Han reagerade starkt när han såg på tv om det som hände. Han tyckte att det var jobbigt att vi skulle åka till Egypten. Jag försökte förklara att det inte var oroligt i Hurghada dit vi skulle åka, säger Katarina Bååth.

Men på grund av den förvärrade situationen i landet, kände i förrgår hela familjen oro inför att åka. Katarina avbokade resan och förlorade då de 4 000 kronor som hon betalt i anmälningsavgift.

”Borde rucka på reglerna”

När hon i dag fick höra att alla resor till Egypten har ställts in, ringde hon till Ving för att höra om hon trots allt kunde få sina pengar tillbaka.

– Jag sa till dem att jag tycker att ett charterbolag för barn borde ta sina kunders rädsla på allvar. De sa att de förstår mig men att de följer de regler som finns, att jag hade bokat innan UD:s avrådan, säger Katarina Bååth.

Kan du inte förstå att de måste följa UD:s rekommendationer?

– Jag förstår att de har sina regler, men jag tycker att det är väldigt stelbent. Jag tycker att de borde kunna rucka lite på sina regler i en sådan här situation. Det här har inte hänt över natten, det har varit oroligt länge.

”Många vill ha kompensation”

På Ving håller man fast vid sina regler. För dem som avbokat före dagens beslut om resestopp till Egypten, gäller ordinarie av- och ombokningsregler och då får man inte anmälningsavgiften tillbaka. 

– Tyvärr händer det att gäster kommer i kläm i sådana här svåra situationer, det är väldigt beklagligt. Det är många gäster som så klart skulle vilja ha kompensation för detta men tyvärr måste vi förhålla oss till våra regler vid sådana här händelser, säger Anna Hagberg, informatör vid Ving. 

Att det har varit oroligt i landet en tid spelar heller ingen roll.

– Vi har täta avstämningar med vår personal på plats och vi har håller oss ajour med omvärldsbevakningen. Men fram tills nu har det inte funnits någon avrådan för våra turistmål. Därför valde vi att inte ställa dem förrän avrådan från UD kom, säger Anna Hagberg. 

Valio återkallar färskost

Attendos ägare plockar ut en miljard ur bolaget

I april meddelade IK att Attendo skulle säljas, trots att ingen formell process inletts. Men ett svalt intresse från köpare på marknaden har fått bolaget att svänga om.
Det osäkra politiska läget kring vinster i väldfärden gör att köpare i branschen får kalla fötter.

– Osäkerheten som råder på det politiska planet har sjävklart spelat in för beslutet, säger Helena Stjernholm, partner på IK Investment Partners och styrelseledamot i Attendo, till Dagens Industri.

Den politiska osäkerheten har också fått bolaget att dala i värde. Dagens Industri skriver att baserat på Attendos rörelseresultat förra året har värdet sjunkit med två miljarder kronor.

Rejäl utdelning i stället för försäljning

I stället för en försäljning väljer bolaget nu att göra en omfinansiering av sina lån. De ökar skuldsättningen från fyra till fem miljoner kronor och därmed kan företaget göra en rejäl utdelning på en miljard kronor.

– Planen är att genom ett aktieinlösenprogram erbjuda alla aktieägare ett återköp. Totalt kan beloppet uppgå till cirka en miljard kronor men exakt hur mycket det blir beror på hur många som tackar ja till erbjudandet, säger Helena Stjernholm, till Dagens Industri.

Håkan Tenelius är näringspolitisk chef för Vårdföretagarna. Han tror att Attendos kapitaluttag kommer att användas till opinionens fördel i debatten mot privata aktörer i välfärdssektorn.

– Jag tror att många som lyssnar till debatten fått bilden att privata vårdföretag tjänar sina pengar genom att minska eller dra in på kvaliteten. Det håller inte och det vet Attendo och alla små eller stora vårdföretag. Det är så lätt att ge den bilden när ägare plockar ut pengar och jag är övertygad om att den bilden kommer att spridas i debatten. Men vill ett företag gå med vinst måste man leverera bra kvalitet, säger han till Aftonbladet.

Tenelius påpekar att Attendo är ett av de vårdföretag som tillför resurser i äldreomsorgen.

– Attendo är ett av de företag som på egen hand bygger nya äldreboenden. Man måste se hela bilden, säger han.

Sverige måste redovisa bättre

Han tycker också att Sverige måste bli bättre på att mäta och redovisa kvaliteten på äldreomsorgen.

– I dag är politiker och allmänheten osäkra på hur äldreomsorgen fungerar. Sköterskor idag rapporterar mycket kring vilka insatser man gör men kommunerna är för dåliga på att sammanställa och redovisa detta. Viktigt är att det görs likadant överallt så att vi verkligen kan jämföra olika äldreboenden. Det hjälper pensionären och anhöriga att välja och det hjälper politiker, allmänhet och media att få en tydligare bild, säger han.

Magnus Henrekson, vd på Institutet för Näringslivsforskning (IFN), menar att IK:s uttag i Attendo visar på en osäkerhet i företaget.

– Riskerna i branschen har ökat. Diskussionen om eventuellt vinstförbud i välfärden gör att färre aktörer vill komma in i branschen och det är det som har hänt nu också för Attendo. Istället för att ha miljarden kvar i bolaget och kanske låna någon miljon till för att expandera väljer de att bli försiktigare och det drabbar Sverige eftersom det då finns mindre resurser i äldrevården, säger han till Aftonbladet.