Far och son ska sanera byggnaden från döden

Liv efter liv rann ut och ner genom den tjocka väven.

När heltäckningsmattan nu slits upp från stengolvet med ett sugande ljud, blottas mörka fläckar på stengolvet under.

På varje meter i al-Imammoskén har en människa reducerats till en fläck på golvet. De var alla offer i den blodiga kampen som skriver Egyptens historia sommaren 2013.

Blodiga kläder och förband

Nu är de lemlästade kropparna begravda, men likstanken ligger i en osynlig sfär runt moskén.

Vi släpps in genom de tunga gallergrindarna och måste anstränga oss för att inte göra ovärdiga grimaser när kväljningarna når halsen.

Utanför ligger blodiga kläder, förband och resterna av akututrustning som förbrukades förgäves.

Hela dagen har Mohamed Soud Mohamed och hans son Aly Ewis Aliy gjort jobbet ingen annan vill göra.

Far och son ska sanera den heliga byggnaden från döden. Det görs med handkraft.

– Vi är arbetslösa och det här år något som någon måste göra, nu blev det vi, säger fadern.

Början på en ny framtid

Han minns glädjen på Tahrirtorget när Egyptens president Hosni Mubarak störtades, hur människor sjöng och kramades.

Mohamed Soud Mohamed trodde att det var början på en ny framtid för Egypten.

– Nu fruktar jag att jag kommer att få leva i ett land med militärstyre för evigt, jag är en enkel man och förstår inte hur det här kunde hända, kan någon förklara.

Al Imam-moskén kommer att vara hans arbetsplats tills den är ren från likvätska – eller tills den fylls på nytt med nya kroppar.

Byggnaden ligger i stadsdelen Nasr City, som den här dagen fått en respit från beskjutningar och kravaller.

Men spåren från föregående dagars strider syns överallt.

Stenar och glaskross överallt

Längs en gata räknar jag skeletten av utbrända bilar. Hinner till 28 innan vi svänger runt ett hörn och får väja för omkullvräkta plåttunnor.

Överallt ligger stenar och glaskross och här och där blänker tomhylsorna i solen. Invånarna gör små ansatser att städa upp, men sopkvastar uträttar inte mycket i kaoset. Dessutom kan arbetet vara ogjort om nästa våldsvåg sveper genom stadsdelen i natt eller i morgon.

Vi kommer fram till en stenbyggnad som borde vara vit, men är svart och i bästa fall grå. Det är Rabaa-moskén. Här sköts 200 människor ihjäl i onsdags.

– Det här är min moské, säger en man på gatan. Han presenterar sig som Enyl Ahmed Mohran och pekar in mot den sönderbrända byggnaden som för att säga något mer.

Men handen blir hängande i luften och det kommer inga ord.

En stund senare försöker han igen.

– Det jag menar är att jag har minnen härifrån, mitt eget bröllop. Nu kommer den här platsen aldrig att skänka mig eller någon annan glädje igen.

Sanningen kommer inte bli känd

Enligt Enyl Ahmed Mohran var det Muslimska brödraskapet som låg bakom moskébränningen, men det är oklart om han säger det för att byggnaden vaktas av militärpoliser med medellånga batonger, eller om det är hans verkliga uppfattning.

Från annat håll får vi höra att det är ligister med sympatier hos militären som ligger bakom eldsvådan.

Sanningen kommer med stor sannolikhet inte att bli känd.

Ingen rättegång kommer att hållas.

Med solnedgången närmar sig utegångsförbudet och vi kör i omvägar mot hotellet. Mitt i Kairo passerar vi Al-Fatah-moskén. Det är där lördagens strider har ägt rum.

– Här kan vi inte stanna, säger vår tolk Hamdi.

– Det är för farligt.

Byggnaden har varit under belägring hela dagen med skottlossning från båda sidor. Till sist tvingade sig militären in och tömde byggnaden. Hundratals uppges ha gripits.

Det är i skrivande stund oklart hur många som skadats eller dödats, hur många nya blodfläckar som etsat sig in i ett golv i Egyptens hjärta.

– Siffrorna får vi så småningom, men de säger ingenting om de som dog, säger Hamdi.

”Reinfeldt kastar sten i glashus”

När Fredrik Reinfeldt i går höll sitt tionde sommartal som partiledare levererade han både nyheter och skarpa attacker.

Inför de samlade åhörarna i Gustavsberg utanför Stockholm berättade han bland annat att Moderaterna vill genomföra det femte jobbskatteavdraget nästa år. Men han passade också på att höja valtempen genom att trappa upp konflikten med oppositionen.

Gick hårt åt S

Allra hårdast gick statsministern åt huvudmotståndaren Socialdemokraterna, som trots kritik mot jobbskatteavdragen sagt att man inte tänker riva upp reformen om man vinner nästa val – annat än för dem med inkomster över 60 000 kronor i månaden.

– Stefan Löfven har förklarat att när väl det här är på plats så ska det få stanna. Jag fattar inte det här, hur kan det vara något som ingen behöver när vi föreslår det, men när det väl finns på plats är det något nästan ingen kan förlora? Det finns ett ord för sådant: hyckleri, sa Reinfeldt.

”Orkester som inte övar”

Men han stannade inte där. Fredrik Reinfeldt kritiserade också oppositionen för att inte vilja förbereda sig för ett eventuellt gemensamt regeringsarbete och liknande S, V och MP vid en orkester som aldrig övar.

– Jag kan berätta för er att det går inte att den 15 september uppträda med en orkester som före den 14 september aldrig har övat ihop. Mina vänner, det uppstår inte ljuv musik när man från varsitt håll kommer och aldrig har övat.

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson är inte sen att svara på påhoppen.

Vill satsa på nya jobb

Hon menar att Reinfeldts utspel om det femte jobbskatteavdraget visar att regeringen kört fast och fortsätter i inkörda hjulspår – trots att åtgärderna inte fungerar. Hon efterlyser i stället satsningar för fler jobb och bättre skolor.

Att statsministern anser att S hycklar i frågan om skattesänkningarna, fnyser hon åt.

”Kastar sten i glashus”

– Han kastar sten i glashus, eller snarare atombomber i kristallhus. Moderaterna har röstat emot i princip varenda välfärdsreform som Socialdemokraterna har infört, men sedan Fredrik Reinfeldt tog över har han ju inte sänkt barnbidragen, tagit bort maxtaxan eller liknande, säger Andersson.

Trots att det återstår drygt ett år till nästa riksdagsval verkar den politiska temperaturen vara på väg uppåt. Redan i maj går svenska folket till valurnorna första gången, då för att rösta i EU-valet. 2014 har därför fått benämningen “supervalåret”.

Gravid kvinna fick huvudet dunkat mot bil

Misshandeln ska ha inträffat i Fagersjö i Farsta utanför Stockholm mellan klockan 23.00 och 23.30 på fredagskvällen.

– Kvinnan har enligt hennes egna uppgifter fått sitt huvud slaget och indunkat i en bil av en okänd gärningsman, säger Jenny Algård, stationsbefäl vid polisen i söderort.

Slogs medvetslös

Polisen undersöker nu om det rör sig om ett hatbrott.

– Kvinnans egna farhågor är att hon blev attackerad för att hon bar sjal.

Enligt SVT misshandlades den höggravida kvinnan så svårt att hon svimmade och fick föras till sjukhus med hjärnskakning.
– Jag vet inte skadeläget i detalj mer än att hon blev svullen på huvudet, säger Jenny Algård till Aftonbladet.

Söker vittnen

Det är oklart om kvinnan själv eller hennes anhöriga larmade polisen.

Polisen söker nu vittnen till händelsen.

– Det är alltid uppskattat om någon som har sett någonting hör av sig.

Polisen har i nuläget ingen frihetsberövad eller misstänkt för misshandeln.

Den som vet eller har sett någonting kan kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Psykologen tog hjälp – av andar

Patienten remitterades till psykologen av en vårdcentral i Skåne för att behandlas med kognitiv beteendeterapi – så kallad KBT.

I julas besökte psykologen patienten i hemmet och utförde eldningsceremonin.

Flera månader senare har patienten berättat om händelsen för vårdcentralen – som valt att anmäla det som man kallar för schamanism till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Erbjöds inre resa

Ceremonin ska ha gått till så här:

Elden ska ha lagts i ett kors och andar ska sedan ha nedkallats från flera väderstreck. Patienten ska sedan ha blivit ombedd att låta djur komma till sig, tala med dem, sätta sig på en örn och flyga till en topp för att se vad som då kom till patienten.

Slutligen ska psykologen ha erbjudit patienten en “inre resa” för 2 500 kronor.

Enligt anmälan känner sig patienten hjärntvättad och vet inte längre vem hen är.

”Inte gått till så”

Vårdcentralen tycker att det var självklart att anmäla det som patienten hävdar att psykologen har gjort.

– Det är ickevetenskapligt beprövat, det är jag skyldig att anmäla, säger vårdcentralens verksamhetschef.

Den anmälda psykologen medger för Aftonbladet att eldningen har ägt rum.

– Vi har gjort upp en eld, ja. Men det har inte gått till så här. Patienten ville göra en eld så vi gjorde det men det har inte varit inom ramen för terapin, jag har varit där för att säga god jul, säger psykologen, som inte vill kalla ceremonin för schamanism.

”Transformerande effekt”

– Det enda vi har gjort är att lägga pinnar på marken och stenar runt om för att elden inte skulle sprida sig. Sedan har vi eldat. Elden har en transformerande effekt, vi skulle tacka det gamla året och hälsa på det nya. Jag kan inte förstå hur detta kan ha varit så upprivande för patienten.

Enligt psykologen åkallade de inte några andar och det där med en inre resa stämmer heller inte.

Du ser inget problem i att du gjort detta samtidigt som du behandlar patienten professionellt inom landstinget?

– I efterhand kan jag se att det var det. Jag skulle hållit en tydligare gräns.

Föreslår att Brödraskapet ska upplösas

Egyptens premiärminister Hazem el-Beblawi föreslog på lördagen att det Muslimska brödraskapet ska upplösas juridiskt. En möjlighet som just nu utreds av regeringen, uppger en talesman.

– Det kan hända att regeringen förbereder ett beslut att deklarera Muslimska brödraskapet som en terrororganisation, vilket jag tycker vore jättedumt. Det skulle betyda att man helt och hållet har stängt dörren för förhandlingar. Jag hade ett samtal i förrgår med några vänner som sa att militären helt enkelt har bestämt sig för att krossa den här organisationen en gång för alla, säger Hamdi Hassan, analytiker vid demokratiinstitutet Idea.

Ledarens son dödades

På lördagen uppgav dessutom expresidenten Muhammad Mursis parti, Frihets- och rättvisepartiet, att Ammar Badie, son till det Muslimska brödraskapets ledare Mohamed Badie, sköts till döds på Ramsestorget i Kairo på fredagen. Hamdi Hassan säger att det är tragiskt, men tror inte att Ammar kommer att bli en martyr.

– Jag ser inte att det får så stor betydelse. Mohamed Badie är väldigt impopulär, även i moderata kretsar inom Muslimska brödraskapet. Ammar Badie var dessutom helt okänd, han har aldrig framträtt offentligt, säger han.

”Handlar om Egyptens existens”

Enligt Hamdi Hassan växer nu kritiken mot militärens agerande de senaste dagarna, inte minst efter vicepresidenten Mohamed ElBaradeis avhopp i protest mot attackerna mot Mursianhängares läger i onsdags.

– Avhoppet har startat en debatt om huruvida det var så klokt att storma de här lägren. Samtidigt som folk har kvar sina åsikter om Muslimska brödraskapet har själva stormningen och säkerhetsstyrkornas våldsamma agerande i övrigt ifrågasatts, säger han.

Omvärlden har unisont tagit avstånd från regeringsstyrkornas attacker i onsdags. Något som Mustafa Hegazy, rådgivare till president Mansur, tog upp i ett tal på lördagen.

– Han vidhåller staten Egyptens rätt att försvara sig mot vad han anser är terrorister och efterlyser samtidigt västerländska mediers förståelse. “Det är inte en fråga om politik”, säger han, ”det här handlar om Egyptens existens. Därför måste vi ta till alla möjliga medel inom ramen för lagen för att kunna försvara staten”. Han uttryckte sig mer respektlöst mot framför allt USA än vad Egypten brukar göra, säger Hamdi Hassan.

Kvinna i fallskärmsolycka

Stopp i tågtrafiken mot Malmö

Här vigs Maddes förra fästman

20 minuter efter avsatt tid rullade en ljusblå Rolls Royce in på kyrkogården med en märkbart rörd Stephanie i baksätet. Hennes två brudtärnor eskorterade in henne och till tonerna av Ted Gärdestads “För kärlekens skull” inleddes akten.

Prästen Johan Unger, före detta domprost i Växjö men nu pensionerad vigde paret.

–Jag är Stephanies doppräst och jag har döpt och vigt många i familjen, säger han.

Vigseln bjöd på både solosång, tal och psalmer. Paret lämnade kyrkan till Elton Johns “Can you feel the love tonight”.

”Härlig stämning och mycket fint”

– Härligt! utbrast en storleende Jonas till gästernas jubel, när han och Stephanie steg ut ur kyrkan – som man och hustru.

Jonas faster Eva Romander är strålande glad.

– Det var härlig stämning och mycket fint, säger hon och får medhåll av sambon Göran Sauter.

Stephanies familjevänner Harald och Louise Schmidt ser fram emot den efterföljande festen.

– Det var en lycklig brud och brudgum och mycket kärlek. Jag blev rörd och fällde en liten tår, säger Louise Schmidt.

Polisen utvärderar nya uppgifter kring Dianas död

I ett första skede ska det handla om att avgöra huruvida den nya informationen är trovärdig.

– Det är inte helt tydligt vad det här handlar om, men som vi förstår det handlar det om en anklagelse om att Diana och de andra i bilen blev mördade, säger Martin Brunt, kriminalreporter på Sky, i en kommentar till den egna kanalen.

”Kan starta ny utredning”

– Scotland Yard har bekräftat att de tagit emot den här informationen de senaste dagarna. De är tydliga med att det här inte betyder att de startar undersökningen från 2004 igen, då de ägnade tre år åt att undersöka omständigheterna kring prinsessans död. De tar dock uppgifterna på allvar och det är möjligt att de kommer att starta en ny utredning, fortsätter han.

Utvärderingen av de nya uppgifterna ska göras av specialister på Metropolitan Police i London.

Diana, hennes egyptiske pojkvän Dodi al-Fayed och deras chaufför Henri Paul dog efter att deras Mercedes kraschat i en tunnel i Paris 1997.

Texten uppdateras

Tempest gör upp med 1980-talets pudelrock

Han har ännu inte förlåtit vad som hände på 80-talet. Han var djupt engagerad i motståndsrörelsen mot pudelrocken och dess brutala angrepp på allt som kan kallas god smak. En motståndskamp som vunnits men inte glömts.

Överbefälhavaren för de svenska pudelrockstyrkorna – Joey Tempest – förstod dock tidigt att 80-talets falsettmetal levde på lånad tid.

Struntar i framgångarna

I sitt sommarprogram berättar han inte särskilt mycket om Europes enorma framgångar. Han fokuserar istället på de ögonblick då han insåg att det globala pudelkorståget skulle ta slut.

Antydningarna kom tidigt.

Han träffar James Hetfield i Los Angeles som såg förundrad ut när Joey pratade om körpartier. Metallica hade inga körpartier.

När de turnerar med Guns n’Roses har Axl och company bara tio strålkastare på scenen. Joey anar oråd.

Som han säger: ”Det finns ingen möjlighet för ett så flamboyant decennium som 80-talet att överleva utan en kraftig motreaktion”. Och Joey blev till slut tvungen att stänga dörren till vad han kallar ett ”uppblåst och ofta endimensionellt 80-tal”.

Börjar gråta

1992 bestämmer sig Europe för att ta ett break. Han sätter sig i bilen, lyssnar på Bob Dylan och börjar gråta. Han börjar slita med låtskrivandet igen. Han åker till Irland och Nashville. Han börjar älska Jackson Browne, Waterboys, Bob Dylan, Tom Waits, Tom Petty, Jeff Lynne, Ryan Adams, Steve Earle, Ron Sexsmith och Van Morrisson. Allt det där man lite nedlåtande brukar kalla AOR, adult oriented rock, eller ”vuxenorienterad rock” på svenska.

Och det sammanfattar kanske ganska bra vad som egentligen hände med Joey.

Blev vuxen

Han blev helt enkelt vuxen. Eller åtminstone vuxenorienterad.

Han slutar vakna med kläderna på. Slutar dricka Long Island Iced Tea. Skaffar en flickvän. På måndag fyller han 50 och han har en femårig son han älskar över allt annat.

Fast han spelar fortfarande musik man inte kan dansa till.