Arg granne slängde kruka i tv

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Kastade krabba – fick kniv i sitt knä

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Avhoppad diplomat inte förvånad över giftattack i Syrien

När Khalid Salih hoppade av regimen hade han nått en av de högsta diplomatiska befattningarna – chargé-d’affaires – på Syriens ambassad i Abuja, Nigeria.

Innan dess var han diplomat på Syriens ambassad i Stockholm i tre år.

– Jag gav upp alla mina privilegier som diplomat eftersom jag inte kunde arbeta för en regim som dödade mitt eget folk. Jag stod inte ut med lögnerna längre. Jag klarade inte av att ljuga för folk på gatorna och journalister om det som händer i Syrien, säger han.

Rädd för hämndattacker

Efter avhoppet förra sommaren fick han politisk asyl i Sverige.

I dag bor han i Stockholmsområdet – med en ständig rädsla för politiskt våld från Hizbollah och flera säkerhetstjänster, berättar han.

– Jag kan inte röra mig fritt, varken i Sverige eller utomlands. Som tidigare diplomat vet jag hur väl utvecklat samarbetet är mellan den syriska säkerhetstjänsten och säkerhetstjänsterna i Ryssland och Iran, också i Sverige.

Arbetade nära Al-Assad

I 14 år arbetade han mycket nära Bashar al-Assad – som tjänsteman på utrikesdepartementet i Damaskus, berättar han.

– Han är väldigt artig och trevlig att prata med. Men när jag insåg att han inte hade några planer på att demokratisera landet och göra det till en rättsstat förändrades min bild av honom.

Att landet har tillgång till massförstörelsevapen var aldrig någon hemlighet på beskickningarna där Khalid Salih arbetade.

Väntar fler attacker

– Första dagen jag började arbeta som diplomat fick jag veta att Syrien har utvecklat och utvecklar massförstörelsevapen. Sedan 1981 sker det tillsammans med Iran och efter det andra Gulfkriget 1991 började Syrien också samarbeta med Nordkorea för att utveckla kemiska stridsmedel, inklusive saringas, säger han.

Uppgifterna om att en giftgasattack i förrgår tog 1 300 liv kommer därför inte som någon överraskning, menar han.

– Bashar Al-Assad ligger sömnlös just nu. Han kommer att använda alla vapen han har i sin makt för att klamra sig fast vid makten. Jag är övertygad om att han kommer att sätta in kemiska vapen i stor skala i framtiden, säger Khalid Salih.

Ny S-kritik mot Löfvens skattebesked

Trots att det återstår en knapp månad till att regeringen lägger fram sin höstbudget så har ett av de förväntade inslagen blivit en het fråga – inom socialdemokratin. Mycket tyder på att regeringen kommer att gå fram med ett femte jobbskatteavdrag från och med årsskiftet. S-ledningen med Stefan Löfven i spetsen har sagt att man är kraftigt emot ännu en skattesänkning och att pengarna att i stället ska användas till satsningar på valfärd och jobb. Men samtidigt kommer man inte riva upp det efter en eventuell valseger.

Intern kritik

I onsdags kunde Aftonbladet berätta om hur flera tunga partiföreträdare inom S går emot partilinjen och tycker det är fel att partiet låser sig vid att jobbskatteavdraget inte kommer rivas upp för de som tjänar under 60 000 kronor.

– Situationen inom vård och skola kommer att vara så allvarlig nästa år att den möjligheten måste hållas öppen

, sa Morgan Johansson (S), ledamot i partiets verkställande utskott.

Bland annat ex-ministrarna Lars Engqvist och Margareta Winberg var också inne på samma spår. Flera partiföreträdare har gått ännu längre och sagt att det är en självklarhet att riva upp jobbskatteavdraget vid en valseger. Frågan ska diskuteras när styrelsen i S riksdagsgrupp träffas på kursgården Bommersvik i dag och i morgon.

Nu sällar sig även S-studenter till skaran som vill att Löfven ändrar sig.

– Ett femte jobbskatteavdrag skulle minska reformutrymmet. Vi behöver satsa på välfärd, utbildning och jobb, på sådant som ger framtidstro och som utvecklar samhället. Att inte riva upp det innebär att en hel del pengar försvinner från samhällets resurser, säger förbundsordförande Talla Alkurdi.

”Hushållen ska ha stabila förutsättningar”

Partiledningen har vid flera tillfällen sagt att man inte vill man inte höja skatterna för vanliga löntagare efter valet.

– Det är rimligt att svenska hushåll ska ha stabila förutsättningar för att planera sin ekonomi framöver, har Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott, sagt.

Men Talla Akurdi håller inte med.

– Vi förstår argumentet, men samtidigt tror vi att vanligt folk vill ha en god välfärd att leva i. Det ser vi som något viktigare än att få lite extra pengar i plånboken. Vi tror att majoriteten av Sveriges befolkning vill ha en god välfärd att leva i.

Nu hoppas hon att partiledningen ändrar sig.

– De har ju sagt att man vill höja skatterna för de som tjänar över 60 000 kronor i månaden. Så det det är möjligt att de kanske ändrar sig, säger hon.

Även LO emot jobbskatteavdrag

Precis som S är LO emot ett femte jobbskatteavdrag. Men om skattesänkningen ska rivas upp eller ej efter en S-valseger ser man inte som den relevantaste frågan.

– Jag tycker det är en lite snurrig diskussion, det är en hypotetisk fråga. Regeringen har inte ens lagt något sådant förslag. Det blir ett sidospår, vi vill hellre prata om att det ska finnas tydliga alternativ i politiken. Det är viktigt att Socialdemokraterna går till val på att stå för mer resurser till välfärden. Diskussionen om femte jobbskatteavdraget är en fälla som Moderaterna fått ut, som vi inte är så intresserade av att gå i, säger Ola Pettersson, chefsekonom på LO.

Facket har tidigare gått fram med att det i stället krävs stora investeringar i ställe för fler skattesänkningar.

– Det finns mycket bättre sätt att spendera de pengarna som bidrar till att trygga välfärden men också ge bättre utväxling i form av ekonomisk tillväxt. Det blir svårt att behålla den nivå vi har på det offentliga åtagandet på välfärden, om vi fortsätter att sänka skatterna, säger Ola Pettersson.

Tre gripna för attacken mot svenska politiker

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Var ”mycket känsligt” material i kurirens dator

David Miranda, pojkvän till Guardian-journalisten Glenn Greenwald, som först skrev om USA:s övervakningsprogram baserat på Edward Snowdens uppgifter, kvarhölls på Heathrow med hänvisning till antiterrorlagen.

Han släpptes efter förhör utan att anklagas för något – men hans mobiltelefon, bärbara dator, kamera, datorminne och dvd-filmer konfiskerades av myndigheterna, uppgav The Guardian.

”Kan riskera människoliv”

Nu har den brittiska polisen avslöjat fler detaljer om den hårt kritiserade utredningen av David Miranda.

Enligt Reuters hävdar polisen att materialet som beslagtogs var “mycket känsligt” och hade kunnat riskera människors liv om det offentliggjorts.

– Därför har polisen inlett en förundersökning, säger Jonathan Laidlaw, jurist på Londonpolisen.

David Miranda är brasiliansk medborgare och agerade enligt Reuters kurir för dokument mellan Glenn Greenwald och en journalistkontakt till Edward Snowden i Berlin.

Minibuss i svår krasch

Singelolyckan inträffade på E 12 söder om Ersmark utanför Storuman när en minibuss råkade ut för en singelolycka.

Det är ännu oklart vad som orsakat olyckan, men på SOS Alarm i Luleå uppger man att minibussen ska ha kört i diket, men omständigheterna är oklara.

– Det handlar om olika grader av skador, säger Christina Neidebro, vakthavande befäl hos polisen i Västerbotten.

Polisen uppger på sin hemsida att fem personer är allvarligt skadade, medan tre skadades lindrigt och kunde ta taxi till Lycksele lasarett.

Enligt SOS Alarm i Skellefteå ska minibussen ha kört av vägen. E 12 stängdes av helt och beräknas vara öppen vid 20.20.

Räddningstjänst, ambulanser, ambulanshelikopter och polis kallades till olycksplatsen.

Expert om Syrien: "Assad skiter i FN"

Mellanösternforskaren Magnus Norell, tidigare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, är i dag knuten till EU-organisationen European foundation for democracy och amerikanska tankesmedjan Washington institute for Near east policy.

För Aftonbladet går han igenom situationen efter attackerna i al-Ghuta i Syriens huvudstad Damaskus som skedde i går morse, där uppåt 1 300 människor uppges ha dött.

 

Vad vet man, om vad som egentligen hänt?

– Det man tror man vet är att människor dödats och skadats av någon form av gasattacker, men hur och i hur stor omfattning kommer det olika uppgifter om.

 

Hur ska man få veta?

– Det är svårt. Det är så med all nyhetsrapportering från Syrien, att det är svårt att få uppgifter bekräftade.

– FN:s inspektionsgrupp kommer knappast få tillgång till området. Dels är det ett krigsområde och dels är regeringen inte intresserade av att öppna upp för granskning. Jag är förvånad över varför man överhuvudtaget är med i det här falskspelet och vänder sig formellt till regeringen Assad. En utredning av kropparna måste göras inom veckor. De andra gasattackerna som man ska utreda, där har det ju definitivt gått över en månad.

 

Varför utfördes attacken?

– Det finns rent militärt logiska skäl till det. Områdena runt östra Damaskus har varit föremål för strider. Det har gått dåligt för regeringen i och runt Aleppo. Pressen på regeringen att komma till ett militärt avgörande ökar. Det gör att Assad med skulle kunna vilja med kraft tala om “att slåss med mig kostar”. Förhoppningen är väl också att driva in en kil mellan oppositionen och civilbefolkningen, som kan minska sitt stöd till oppositionen om man anser att det är för dyrt.

– De mindre, tidigare gasattackerna har inte heller lett till något. Assad kan tycka att han inte har något att förlora på det här.

 

Varför gör inte omvärlden något?

– Det är jäkligt bra fråga. I wish. Miljoner på flykt, tiotusentals döda borde räcka. Begränsningarna och hindren att intervenera för FN, EU och Nato kvarstår. För två år sedan hade det varit lättare. Nu finns ännu fler oppositionsgrupper, fler som öppet inte är intresserade av demokrati, som omvärlden inte vill hjälpa. Dessa grupper har fått mer tillgång till vapen och har stärkt sin roll.

– Hade man intervenerat för två år sedan fanns fortfarande en möjlighet att lättare “screena” oppositionsgrupperna och få överblick över vilka de är. I dag finns det definitivt inga smidiga lösningar.

 

Det finns de, bland andra Iran och även BBC:s Mellanösternredaktör, som hävdar att oppositionen själva kan ha utfört gasattacken. Är det möjligt?

– Det är mycket osannolikt av flera skäl. Oppositionen har inte tillgång till kemiska vapen alls vad man vet. Skulle man få tag på det måste man stjäla från syriska regeringen och då skulle det ligga väldigt mycket i regeringens intresse att tala om det.

– Ska man använda vapnen måste man dessutom ha långskjutande artilleri eller flygvapen, vilket oppositionen inte har tillgång till. För det tredje skulle man skjuta på civilbefolkningen och slå ut och döda sina egna, eftersom det här området kontrolleras av rebeller.

 

FN:s säkerhetsråd hindras att ingripa av Ryssland och Kina. Frankrikes utrikesminister vill gå runt rådet.

Finns något alternativ?

–  Att ta saker via FN:s säkerhetsråd är bara en ursäkt för att inte göra något, eftersom man vet att veto kommer. I går avstod man från att kräva tillträde, man “uppmanade” bara. Det skiter så klart Assad i. Det ligger närmast till hands att Nato ingriper.

– Vad man kan göra som ett första steg är att införa en no-fly zone, en flygförbudszon som enbart slår mot regeringen eftersom oppositionen inte har flyg. Man kan även införa en no-drive zone, en körförbudszon vilket skulle slå ut pansar och långskjutande artielleri.

– Det är två förslag som diskuterats i Bryssel och i Washington. Det behöver inte tas genom FN:s säkerhetsråd. Nato eller EU kan bestämma sig för det här.  Turkiet har under flera år argumenterat för en no-fly zone och lovat Nato att få använda turkiskt luftrum för att övervaka dessa zoner.

 

 

Borde man bygga upp en ny internationell koalition som utesluter bromsklossarna Kina och Ryssland?

– Det är en intressant diskussion. I FN finns checks and balances, det kräver konsensus bland stormakterna och det är naturligtvis en vettig tanke. Men när det verkligen gäller trumfar alltid nationella intressen humanitära intressen. Det här är en gigantisk humanitär katastrof. Man har passerat varenda röd linje man kan komma över.

– I USA diskuterade man en coalition of the willing, uppbyggt av länder som vill agera, men som inte blev något av. Jag kan tycka att det är en idé. Bortsett från de rent humanitära frågorna som borde räckt för länge sedan finns ett krasst skäl: om EU eller Nato eller andra vill ha inflytande borde man agera på ett sätt så att inte varenda syrier vill skära halsen av varenda europé på grund av frånvaron av agerande.

– Det här spiller dessutom över till Jordanien, Libanon – det begränsas inte till Syrien längre.

 

Vad händer nu?

– Det har använts kemiska vapen tidigare men inte på den här nivån. Jag tror man kommer att försöka ta reda på exakt vad som hände. Oavsett vem som står bakom är det ett folkrättsbrott.

– Jag tror argumenten mot intervention ligger kvar och jag har tyvärr svårt att se, om man hittills inte agerat, att man plötsligt skulle säga: nu har vi gått för långt. Det kommer bli fördömanden och krav på tillgång för inspektioner, floskler som tidigare.

– Men samtidigt kommer en allt starkare intern press i USA, Frankrike och Storbirtannien på att reagera. Hur många syrier ska behöva dö? Det är ju pinsamt. Men jag tror inte något kommer att ske omedelbart.

Blix: ”Ingen kommer agera militärt”

Ordföranden för internationella kommissionen om massförstörelsevapen Hans Blix, anser att det är oklart om det är regeringen eller rebellerna som står bakom den misstänkta gasattacken.

– Rebellerna har mest att vinna på att öka chanserna för en intervention, även om den är liten.

Om motargumentet att rebellerna inte har tillgång till kemiska stridsmedel säger han till Aftonbladet:

– Den japanska sekten som attackerade Tokyos tunnelbana med saringas hade tillverkat den själv. Är det helt uteslutet att tänka sig att regimen genomför attacker och att rebellerna då använder kemvapen för att “blanda i soppan”?

 

Vad kan omvärlden göra?

– Det bästa är väl det Ryssland och USA är eniga om, att försöka få till stånd en konferens. Det är det enda rimliga, när båda sidorna lider tillräckligt mycket. Nu räknar båda parterna fortfarande med att vinna.

 

Men här har en massaker skett och vi talar om en konferens. Är det inte tandlöst?

– Jo. Men vad är alternativen? Ockupera Syrien? Det gjorde man i Irak och Afghanistan, och se hur det gick. I Libyen gick det ju på sätt och vis, men man måste se till omständigheterna. Gaddafi hade ingen stark armé. Syrien har en hårttrimmad armé som anser att de skulle utplånas om de besegras. Varken amerikanska eller franska militären vill ha nya stora militära förluster. Man kan knappast tänka sig en militär intervention, varken på marken eller i luften.

– Interna pressen på USA att intervenera har minskat, av goda skäl. Det finns rebellgrupper som för amerikansk del är långt ifrån smakliga, och man riskerar, som i Irak, en mer fundamentalistisk regim.

– Talar man om mänskliga rättigheter får man se till att vi har en stor intervention, och den kommer från Saudiarabien och Qatar, som bistår rebeller med vapen och pengar. Ingen tror väl att de står för demokrati och mänskliga rättigheter?

– Indignationen och trycket på regminen är bra. Om de motsätter sig undersökningen ställer det dem inte i någon god dager. Men det är klart att de alltid kan säga nej till inspektion och hänvisa till att det inte går att säkerställa inspektörernas säkerhet i området.

 

Så ingen kan göra något annat än att vänta?

– Man kan hoppas på krigströttheten, men den ser tyvärr ut att dröja. Säkerhetsrådet har fördömt användandet av kemiska stridsvapen och kräver tillträde för inspektörerna.

 

Man krävde ju inte, utan “uppmanade”?

– “Called for an investigation”. Västmakterna ville ha en starkare formulering, men här kräver man ändå tillträde, tillsammans med Ryssland och Kina. Vi har inget världssamhälle med en polisfunktion.

 

Borde vi inte ha det?

– Jo, det är klart man borde ha. Men på lång sikt.

Mordet kan ha varit en initiationsrit

Basebollspelaren Christopher Lane joggade förbi de tre ungdomarna i Oklahoma i USA tidigare i veckan.

De följde efter i en bil – och sköt honom i ryggen.

Christopher Lane dog.

”Vi var uttråkade”, ska en av ungdomarna ha sagt till polisen vid gripandet.

Över hela världen har människor upprörts över att Christopher Lane skulle ha mördats för att ungdomarna var uttråkade.

Initiationsrit för gäng

Men nu kommer nya uppgifter om att dödsskjutningen kan vara en del i en initiationsrit för att få komma med i ett kriminellt gäng, uppger The Sydney Morning Herald.

Det är James Johnson – som är pappa till en pojke som också var måltavla för gänget – som kommer med uppgifterna.

Ungdomsgänget ska nämligen ha försökt rekrytera hans 17-åriga son Chris – men han vägrade.

Chris ska då ha fått motta dödshot via Facebook.

Bara timmar efter mordet på Christopher Lane såg James Johnson de tre ungdomarna på en parkering utanför sitt hem.

Han ringde polisen – som grep ungdomarna.

“Förstört sina liv”

I bilen hittades en revolver och ett automatvapen.

– Jag tackar Gud för att jag var där, att det inte var Chris som stod därute, säger James Johnson till Fairfax Media.

De tre misstänkt ungdomarna har han känt hela sitt liv.

– Jag tycker synd om dem. De har förstört sina liv, men de har utfört brottet och måste nu ta sitt straff, säger James Johnson.

“Murder mayhem”

Den mördade Christoffer Lane kommer från Australien. Han hade fått ett stipendium för att studera vid ett universitet i USA.

Röster i hemlandet har nu höjts om att australiska turister ska bojkotta USA. Bland annat den förre detta vice premiärministern Tim Fischer varnar för landet.

– Folk som funderar på att åka till USA på affärs- eller turistresor borde tänka sig för. Statistisk fakta visar att det är 15 gånger större risk att bli skjuten till döds i USA än i Australien, säger han till CNN och beskriver landet som ett ”murder mayhem”.