Panter jagas i södra Spanien

En handfull personer har sett ett större kattdjur i närheten av staden Berja i södra Spanien. Jakten har pågått i flera dagar.

– Från vittnesbeskrivningarna verkar det röra sig om en panter, men vi är inte säkra, säger Jacinto Navarro, sökledare och regional tjänsteman i Andalusien, till AFP.

Burar med kött

Senast i dag fick myndigheterna in nya vittnesuppgifter när ett antal chockade mandelodlare hörde av sig och sa att de hade sett djuret.

– De är oroliga eftersom det här handlar om ett farligt djur i det fria, säger Jacino Navarro.

Nu har tjänstemän från regionens miljödepartement placerat ut flera burar med kött inuti för att locka till sig katten. Mörkerseende kameror har också placerats ut på strategiska platser. Hittills har man dock bara lyckats fånga en räv och en tam katt.

Under fredagen valde man därför att placera ut ytterligare burar och kameror.

Ska bedövas

Enligt nyhetsbyrån AFP deltar tre tjänstemän och tre poliser i panterjakten. Deras “absoluta prioritering” är att fånga djuret levande.

Om de lyckas fånga djuret i en av burarna är planen att skjuta det med en bedövningspistol. Sedan ska det transporteras till ett zoo i den närliggande staden Tabernas.

Enligt Sky News kan den misstänkta pantern befinna sig i nationalparken Sierra Nevada. Platsen där djuret har setts ligger mellan Granada och Almeria, inte långt från Costa del Sol.

Svår helikopterolycka

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Mystiskt sjöodjur spolades i land

Med sina horn och långa vita, slanka kropp ser den ut som ett bestialiskt odjur ur sagorna. Men det här firren är på riktigt – och den har kallats både sjömonster och muterad fisk.

”Stank riktigt illa”

Det var förra veckan som en invånare i den spanska byn Villaricos i Andalusien gjorde ett ovanligt fynd efter en simtur. Kvinnan hittade ett illa tilltygat kadaver som hade spolats upp på land. Och det doftade inte hallon.

– Vi har ingen aning om vad det här kan vara för något, men det stank riktigt illa eftersom kroppen var rutten, säger Maria Sanchéz, talesperson vid provinsens myndighet för samhällsskydd, enligt Daily Mail.

– En kvinna hittade en del av djuret och sedan hjälpte vi henne att hämta upp resten av kroppen, fortsatte hon.

Den fyra meter långa varelsen stank så illa att man på grund av säkerhetsskäl var tvungen att gräva ner den omedelbart.

”Liknar en drakfisk”

Sedan dess har spanska marinbiologer kliat sig ordentligt i huvudet. Man har lagt fram flera teorier om vad det kan vara för odjur som man har hittat: en haj eller kanske en sillkung. Men ännu är man inte säker.

Paco Toledano, biolog vid Spaniens marinskyddsprogram, var också förbryllad över fyndet.

– Det är svårt att veta vad vi har att göra med här. Kroppen är trasig och vi kan inte identifiera vad det är för något. Vi har definitivt aldrig sett något liknande, säger han enligt Daily Mail.

Maria Sanchéz spekulerade i att det mystiska djuret skulle kunna komma från trakterna kring Afrika.

– Den är formad som en orm och den liknar en drakfisk som påstås komma från Afrika. Den skulle kunna ha förts hit med strömmen, säger hon till spanska ABC de Sevilla, enligt Huffington post.

Knäckte nöten

En amerikansk forskare tror sig nu ha knäckt nöten.

Gary Griggs vid Institutet för marinforskning vid University of California Santa Cruz, tror inte att fyndet är så skumt.

– Det ser ut som en sillkung, säger han, och påpekar att sillkungar har misstagit för sjöodjur förr:

– Alla älskar historier om drakar och sjöodjur. Även om den här ser bisarr ut så tror jag inte att det är ett sjöodjur, säger Griggs till Huffington post.

Sillkungar ses sällan levande eftersom de lever på så djupt vatten. Men så sent som i juni i år fångade forskare en sillkung på film i Mexikanska golfen. Endast ett fåtal exemplar av den enorma sillen har dokumenterats tidigare.

Fort Hood-mördaren dömd

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Polis misstänks ha snattat – för 90 000

Från mitten av juni till mitten av juli har polismannen snattat på en rad butiker i en stad i Västmanland.

Stadium, Akademibokhandeln och Dressmann är några av de drabbade.

”Erkänner allt”

Polisen, som är i 60-årsåldern, har plockat på sig varor för hela 90 000 kronor.

– Han har stulit mycket kläder, sportartiklar, kalsonger, mat och böcker, säger chefsåklagare Bengt Landahl vid Riksenheten för polismål.

Polismannen åtalas nu för snatteri och stöld i Västmanlands tingsrätt.

– Han erkänner allting och har medverkat bra i utredningen, säger Bengt Landahl.

Blir av med jobbet

Utredningen bygger på stöldgods som har hittats i mannens lägenhet samt vad han själv berättat i förhör.

– Eftersom han kommer bli av med jobbet är väl en villkorlig dom det som ligger närmast till hands, säger åklagaren.

Död regissör kan ha hittats

Mysteriet med stjärnregissören Daniel Lind Lagerlöf som försvann den 6 oktober 2011 efter ett besök i Tjurpannans naturreservat utanför Tanumshede i Bohuslän, kan vara på väg att få en lösning.

I går gjorde Sune Johansson och hans dotter ett makabert fynd på havsbottnen när de var ute och snorklade i Fjällbackafjorden.

– Vi hittade flera olika skelettdelar och allt tyder på att det rörde sig om en människa. Benen hade inte legat så länge i vattnet heller, säger Sune Johansson.

Sune, som är före detta chefsåklagare i Uddevalla, kontaktade polisen direkt efter fyndet.

– Det var så uppenbart att de skulle ta över. Det var inget man kunde gå förbi om man säger.

“En kropp har flutit in”

Han vill inte gå in på exakt var fyndet gjordes av rädsla för att andra dykare ska ta sig till platsen, men det ska ha varit i närheten av den plats där Daniel Lind Lagerlöf försvann.

– Omständigheterna tyder på att det är en kropp som har flutit in där. Det var inte så långt från där regissören försvann, även om jag inte vill spekulera, säger Sune Johansson.

Som gammal chefsåklagare har också Sune Johansson koll på arbetsgången i utredningsarbetet:

– Det polisen gör nu är först att säkerställa att det rör sig om människoben. Sen försöker man ta fram dna ur benen, säger han.

Länskriminalen undersöker

Polisen bekräftar att man varit på plats och undersökt fynden i Fjällbackafjorden.

– Man har hittat ben som man inte kan utesluta att är humana ben. Därför har vi skickat vidare fynden för analys, säger kriminalinspektör Magnus Malmeling på länskriminalen i Västra Götaland.

Kan fynden ha något att göra med regissören Daniel Lind Lagerlöfs försvinnande?

– Med tanke på att det är det området så är det en möjlighet att det skulle kunna vara han, säger Magnus Malmeling.

Domstolen: Nej, du är inte diskriminerad

I augusti 2010 anställdes en ny behandlingssekreterare på Birkahemmet i Göteborg. Valet föll på en man född 1977. Då hade socionomen Monica Nordén Jonsson, 67, arbetat där sedan 1991.

– Jag var med i processen när han intervjuades. När han anställdes frågade jag direkt min chef vad han fick för lön, säger hon.

Lönen för den nyanställda mannen bestämdes till 26 000 kronor i månaden. Trots att han hade samma arbetsuppgifter, titel och ingick i samma arbetsgrupp som Monica Nordén Jonsson, var det 2 450 kronor mer än vad hon tjänade.

– Först blev jag väldigt glad, vi kollegor trodde att hans höga lön skulle innebära en skjuts upp för oss också. Men så blev det ju inte, säger Monica Nordén Jonsson.

Facket stämde till AD

När löneskjutsen för kvinnorna på Birkahemmet uteblev stämde fackförbundet Vision Birkahemmets ägare till Arbetsdomstolen för lönediskriminering.

– Det har länge varit en allmän sanning bland jurister på arbetstagarsidan att det inte går att ta lönediskrimineringsfrågor till Arbetsdomstolen. Men vi tyckte att vi hade ett säkert fall, de hade ju samma jobb, säger Åsa Tillberg, förbundsjurist på Vision.

I onsdags kom beslutet. Arbetsdomstolen skriver att arbetsgivaren inte har gjort något fel i lönesättningen. Löneskillnaden när mannen anställdes kan motiveras utifrån att han hade tre dagars påbyggnadsutbildning i arbetsmetoden som används på Birkahemmet. Monica Nordén Jonsson och hennes kvinnliga kollegor hade bara gått grundutbildningen på två dagar.

– Jag blev väldigt förvånad över Arbetsdomstolens slutsats. Det känns inte alls bra. Jag hade hoppats på en mer mogen dom, säger Monica Nordén Jonsson.

Första fallet på tio år

Det är första gången Arbetsdomstolen prövar ett lönediskrimineringsärende på över tio år. Senaste gången var 2001, då gällde det löneskillnader mellan en barnmorska och en medicintekniker. Även då konstaterade Arbetsdomstolen att det inte var diskriminering att barnmorskor tjänar mindre, trots att arbetena är lika kvalificerade.

– Inte ens när det är exakt samma jobb är det särskilt lätt att vinna ett diskrimineringsärende. Det finns en risk att den här domen gör att folk avstår från att driva diskrimineringsprocesser, säger Åsa Tillberg, förbundsjurist på Vision.

Katarina Ahlqvist, vd på Gryning Vård som driver Birkahemmet, vill inte kommentera Arbetsdomstolens beslut.

– För vår del är det så är det här ett avslutat ärende. Vi har fått domen och går vidare nu. Vi är nöjda med AD:s bedömning, säger hon.

Monica Nordén Jonsson gick i pension i februari i år.

Ingen topprioriterad myndighet

I ett avseende tycks styrelsen för Arbetsförmedlingen vara särdeles väl lämpad att förstå hur arbetslösa har det.

Tre av sju ledamöter (generaldirektören borträknad) har nämligen fått sparken eller lämnat sina anställningar under trista omständigheter. En av dem fick till och med sparken innan han hann tillträda. Det är Joachim Berner som, efter att ha misslyckats som redaktör för Expressen, rekryterades som VD för Sveriges Radio. Men sedan drog styrelsen för SR tillbaka sitt erbjudande, och Berner stod utan jobb.

Ebba Lindsö var chef för Svenskt näringsliv. Hon fick sparken 2005.

Mats Sjöstrand var generaldirektör i Skatteverket, en tjänst som han lämnade för att ta plats på regeringens beryktade elefantkyrkogård. Där framlever statliga före detta toppchefer sina dagar med utredningar och att stå till förfogande, det vill säga inte göra något särskilt.

Till den kyrkogården försöker Arbetsförmedlingens styrelse nu förpassa sin generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Om hon hamnar där fullföljer hon en liten tradition, ty hennes företrädare Bo Bylund skickades också dit. Där fick han göra en “fördjupad översyn” av Stiftelsen Utbildning Nordkalottens verksamhet.

Det är väl en förklaring till att Angeles Bermudez-Svankvist kämpar emot och säger att det är regeringen som avgör hennes öde.

Jag skulle gärna berätta övriga styrelseledamöters bakgrund. Men jag är osäker på vilka de är. Därför ringde jag myndighetens presschef Patrik Svensson och frågade.

Svensson visste att Berner är Berner och Lindsö Lindsö. Och ordföranden Christina Johansson är väl en före detta moderat riksdagsledamot?

Sedan tog det stopp. Presschefen var lika undrande som jag. Han rådde mig att ringa Niklas Gillström, pressekreterare åt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström som är politiskt ansvarig.

Gillström hade heller ingen susning men skulle försöka hitta någon på departementet som vet.

Ingen har ännu hört av sig.

Av detta kan vi dra slutsatsen att Arbetsförmedlingen inte har varit någon topprioriterad myndighet. Trots att den ska hantera den viktigaste av politiska frågor, att få folk i arbete, och då inte bara den egna styrelsen.

Vi kan också dra slutsatsen att styrelsen länge har försökt hitta ett skäl att sparka generaldirektören.

Att hon har mobilsurfat för dyra pengar utomlands kan rimligen inte vara ett skäl. En generaldirektör har annat att göra än att kolla telefonavgifter i diverse länder. Om någon ska ha sparken för den saken är det väl myndighetens ansvarige för mobilerna.

Styckmordsmisstänkt omhäktad igen

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Anton, 24, spårlöst borta efter spelning

Anton Gustafsson spelade tillsammans med sitt band Ra på Malmöklubben Debaser onsdagen den 14 augusti. Sedan dess är han försvunnen.

Hans pappa polisanmälde försvinnandet dagen efter och på fredagen engagerades frivilligorganisationen Missing People som sedan dess har genomfört flera sökningar. I dag arrangerar man en ny skallgång.

– Vi har sökt igenom i princip halva Malmö stad. Vi utgår från den sista synliga punkten, i det här fallet Gustav Adolfs torg, säger Dennis Hansson vid Missing People.

Pratade dagen före

– Engagemanget har varit helt fantastiskt. Vi har också varit ute och suttit med för att vara nära där det händer, säger Antons pappa.

Han träffade sin son senast söndagen före försvinnandet när Anton och hans flickvän kom på besök.

– Jag körde dem in till Malmö på eftermiddagen. Det är det sista jag ser av Anton. Jag pratade med honom på tisdagen också och det fanns inget konstigt i det samtalet, säger han.

“Försöker leva normalt”

Anton hämtade böcker till kursen i litteraturhistoria som han skulle läsa till hösten vid Lunds universitet. Allt verkade vara som vanligt och hans pappa kan inte förstå vad som kan ha hänt Anton.

– Vi försöker leva något så när normalt och jobba men det är tufft när man inte vet vad som har hänt och det är ett plötsligt och oväntat försvinnande. Vi är väldigt många som vill att han ska komma hem, säger pappan.

 

Vet du mer?

Kontakta Malmöpolisen: 114 14

Missing Peoples kontaktperson Dennis Hansson: 0733-625943