"Vi har också utsatts för gorillornas stenkastning"

Aftonbladet skrev i går om en 38-årig småbarnsmamma som skadades efter att en gorilla kastat en sten i huvudet på henne.

Hon fördes till sjukhus med blödande panna.

Kvinnan vilar och orkar inte prata, enligt väninnan som var med vid attacken.

– Hon har ont, säger hon.

Enligt Kolmårdens parkchef Marjorie Castro var det första gången någonting sådant hänt i parken.

Men flera personer har hört av sig till Aftonbladet med liknande historier.

”Gorillan Enzo slungade sten”

I juli förra året besökte Desirée Sifverstedt och hennes då sexårige son Alvin djurparken.

De tittade på gorillorna när en sten plötsligt kom flygande. Enligt Desirée var gorillan Enzo som slungat i väg den.

– Det var en spetsig sten som lämnade ett blödande sår och ett blåmärke.

Stenen var inte långt ifrån att träffa Alvin.

– Träffar den på fel ställe hade det kunnat hända vad som helst, säger Desirée.

”Läskiga”

Sedan incidenten tittar de på Kolmårdens apor på avstånd.

– Jag tycker att de är läskiga, säger Alvin.

Desirée ringde senare upp Kolmården.

– De kompenserade mig med ett årskort, säger hon.

Parkchef Marjorie Castro säger sig inte känna till incidenten förra sommaren.

– Är det så är det någonting vi måste titta på och kolla det finns en rapport. Vi har kallat till ett möte i morgon där vi ska gå igenom vad som hänt och påbörja konsekvensanalysen, säger hon.

”Måste kolla upp”

Marjorie Castro säger att hon bara har jobbat på parken ett år och kanske inte hade börjat när händelsen inträffade.

– I dagsläget har jag inget att säga med tanke på att det här är uppgifter som vi måste kolla upp, säger Marjorie Castro.

Även Lotta och Pontus, som väljer att inte gå ut med sina efternamn, berättar om apornas stenkastning. Ingen av dem har anmält händelserna till djurparken.

Pytonorm på rymmen från skola

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Från ”minigris” till 130 kilos fläskberg

Hon hade alltid drömt om att äga en griskulting. När Catherine Dawes såg annonsen om minigrisar till salu slog hon till.

Tre år senare väger Dudley 130 kilo.

Lurad av uppfödare

När Catherine Dawes från Lankarkshire i Skottland fyllde 50 såg hon en annons som lovade att uppfylla hennes livsdröm.

– Jag har älskat grisar sedan jag var liten och har alltid sagt att jag ska skaffa en. Så när jag såg annonsen för minigrisar tänkte jag att det skulle vara perfekt, säger hon till Dailymail.

Färden tog henne till en grisuppfödare i Notthingham som sa sig ha hennes drömmars husdjur: en nio veckor gammal minigris som fullvuxen bara skulle väga knappa tolv kilo.

– Han kunde leva med oss som en hund, säger Catherine Dawes som döpte sin kulting till Dudley och räckte över motsvarande 5 000 kronor till uppfödaren.

Men snart skulle Catherines lilla dröm bli betydligt större. Och större.

– Vi chockades av hur han växte. Vi trodde att han vuxit färdigt när han var hög som soffbordet, men han fortsatte växa.

Publikattraktion

När hon insåg att hennes gris inte var “mini” utan i själva verket var någon annan form av svindjur försökte Catherine Dawes kontakta uppfödaren men fick aldrig något svar. Hon hade blivit lurad.

– Hans mamma var ganska liten, uppenbarligen måste pappan ha varit mycket större!

Nu, tre år senare, är Dudley stor som familjens soffa, väger runt 130 kilo och sover i ett kolskjul i trädgården.

Från början brukade han gå runt i familjens trädgård på dagarna, men åskådarna blev för många.

“Stänger dörren efter sig”

– Vi hade rader av skolbussar som stannade utanför och bilar som nästan krockade när förarna stirrade på den enorma grisen, säger Catherine Dawes.

Trots det oväntade formatet lever drömmen om att familjens gris ska bli “som en hund”. Bortskämd och omhuldad av Catherine lever grisen ett gott liv. Dudley gillar att äta bananer och mysa framför teven.

– Han är helt rumsren, kan göra vacker tass om man ber honom och stänger dörrar efter sig. Det enda man får se upp för är skosnören. Han älskar att tugga på dem och det kan sluta med att han nafsar på ditt ben. Men i övrigt är han en vänlig jätte.

Kylig flygresa för pojke i Nigeria

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Fel på uppdraget – eller personerna?

I  dag hände det som måste hända sedan Arbetsförmedlingens styrelse i fredags meddelade att den inte längre hade förtroende för chefen Angeles
Bermudez-Svankvist.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) kallade Bermudez-Svankvist till departementet och gav henne sparken. Eller, mer korrekt, omplacerade henne från att vara generaldirektör på Arbetsförmedlingen för att med bibehållen lön och samma titel jobba på regeringskansliet. En sådan manöver kallas folkmun för att flyttas till elefantkyrkogården.

 

I praktiken hade arbetsmarknadsministern inget val. Om hon inte kickat Bermudez-Svankvist hade hon i stället tvingats ge styrelsen silkessnöret.

Under de fem år som Angeles Bermudez-Svankvist lett Arbetsförmedlingen har det stormat rejält. De arbetssökande upplever inte att de får den hjälp de behöver, de anställdas förtroende för ledningen brister och effektivitet och måluppfyllelse brister.

Enligt Göteborgs universitets årliga SOM-undersölningar är förtroendet för Arbetsförmedlingen minus 29, så många fler är missnöjda med myndighetens arbete jämfört med dem som är nöjda. Polisens balansmått är
plus 53.

De senaste åren har Arbetsförmedlingen inte ens gjort av med de pengar de fått utan skickat tillbaka dem till statskassan. 2010 åkte 5,9 miljarder i retur till Anders Borg och året därpå 3,1 miljarder, oräknat
bidrag till a-kassan.

Men Arbetsförmedlingens problem löses inte genom att Angeles Bermudez-Svankvist lämnar. Tvärtom, det kommer att ta lång tid att göra organisationen mer effektiv och att återställa förtroendet.

 

Även förre generaldirektören fick sparken. Dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) gav Bo Bylund kicken 2008
med motiveringen att Arbetsförmedlingen genomgått stora förändringar och därför behövde en ny chef.

I går förklarade hans efterträdare att ”en samlad bedömning” låg bakom hennes beslut att flytta på Bermudez-Svankvist.

Är det helt enkelt ett omöjligt jobb att vara chef för Arbetsförmedlingen? Knappast. Petningen av Bylund hade politiska övertoner, han tillsattes av en S-regering.

Medan situationen för Bermudez-Svankvist hade blivit ohållbar.

 

Nu börjar arbetet med att rekrytera en ny chef för Arbetsförmedlingen. Det bör vara en idérik person med gedigen erfarenhet av statlig förvaltning. Och som inte är rädd för att fatta egna beslut.

Det kommer nämligen att behövas. I juli låg arbetslösheten på 7,2 procent. Av de 382 000 arbetslösa har nära 40 procent gått utan arbete i
mer än ett halvår. Ungdomsarbetslösheten uppgick samma månad till drygt
17 procent.

Om jag var regeringen skulle jag kasta lystna blickar efter Dan Eliasson. Han har varit biträdande Säpochef, statssekreterare hos Thomas
Bodström, chef för Migrationsverket och basar sedan två år tillbaka på Försäkringskassan.

Därifrån har han skickat en antikrångelkatalog till regeringen med ett 30-tal förslag till enklare regler, en del redan genomförda. Samma attityd skulle Arbetsförmedlingen må bra av.

Ryska oppositionsledaren gripen

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Kobrabiten kvar på sjukhus

Mannen, som är i 40-årsåldern, hann precis ringa larmcentralen och berätta vilken av alla hans ormar som bitit honom, innan han tuppade av. Kobraserum färdades i ilfart från Apoteket Scheele i Stockholm och mannen vårdas ett dygn senare fortfarande på sjukhus.

– Han är kvar på sjukhuset men patienten vill inte att vi uttalar oss, säger Helene Sandegren på Sahlgrenska sjukhusets pressjour.

Ormvan importör

Det var en svart kobra från Pakistan som bet mannen. Ormens nervgift slår ut synapserna så att musklerna förlamas och det tar bara några minuter innan man svimmar av, berättar Jan Westin.

– Nu har han en väldig ormvana den här mannen och är känd i herpetologkretsar så han visste hur han skulle agera. Men den här ormen är en underart till den vanliga kobran så jag vet inte hur potent det här serumet är, säger Jan Westin.

I mannens lägenhet finns de 30-40 giftormarna kvar, i terrarier och plastbackar som används för att transportera ormar. Mannen, som hade ett eget företag som importerade och exporterade ormar, hann lägga tillbaka den svarta kobran i sin förvaring innan han förlorade medvetandet.

”Ormar överallt”

– Vad jag förstår så var det ormar precis överallt, även i köket och det är inte så man ska hantera det. Det säger sig självt att om man har 40 ormar i en liten lägenhet så får man inte plats med stora terrarium, säger Jan Westin.

Polisen har skrivit en anmälan om bristande förvaring av ormar. De kvarvarande ormarnas öde bestäms de närmaste dagarna, men det är ingen lätt uppgift att omplacera ett stort antal ormar som var och en enkelt kan döda en människa.

– Det är det som är den stora frågan. De har mat till i morgon och experter har bedömt att de inte kan rymma från lägenheten. Länsstyrelsen är kontaktad och ska göra en insats, säger Peter Adlersson hos polisen i Göteborg.

”Jag har gått ner 13 kilo med 5:2”

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Flicka dödades av krossad glasdörr

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Han är ny chef på Arbetsförmedlingen

Clas Olsson har varit det givna namnet i spekulationer om en eventuell efterträdare till Angeles Bermudez-Svankvist.

Så sent som i januari tillträdde han som biträdande generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Lång karriär

Innan dess har han arbetat som analyschef på samma myndighet. Enligt hans cv har han därförinnan arbetat som chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL), finansråd på Finansdepartementet och chefsekonom på Svenska kommunförbundet.

Clas Olsson är utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm och under ett år var han gäststudent på Harvard University. Han är 50 år gammal, gift och bor i västra Stockholm.

”Idelogisk tummelplats”

När Clas Olsson tillträdde som analyschef för Arbetsförmedlingen i mars 2009 intervjuades han i myndighetens nu nedlagda tidning Arbetsmarknaden. Då kallade han sitt nya jobb en “utmaning”.

– Arbetsförmedlingen ingår i ett politikområde som är näst intill heligt i Sverige. Och arbetsmarknadspolitiken har ju varit den svenska paradgrenen historiskt sett inom den ekonomiska politiken, en tummelplats för politiska ideologier. Och så är det en utmaning med tanke på lågkonjunkturen vi befinner oss i.

”Lite turbulent”

Aftonbladet har under söndagen sökt Clas Olsson för en kommentar – utan att lyckas.

– Clas Olsson håller på och sätter sig in i uppdraget och vill i dag ägna all tid åt myndigheten, det har varit lite turbulent några dagar, säger Arbetsförmedlingens presschef Patrik Svensson.