Så kan USA slå till mot Syrien

John Kerry skärpte tonen mot Syrien under ett framträdande vid utrikesdepartementet i Washington.

Han menade att Syriens regim har motverkat alla försök att utreda vad som hänt vid de misstänkta attackerna med kemiska vapen i Damaskus förra onsdagen.

– Det vi såg i Syrien förra veckan borde chocka världen. Det går emot all moral, fortsatte Kerry, enligt TT.

“USA har mer information om attackerna”

Utrikesministern menade vidare att USA har mer information om attackerna som håller på att sammanställas och senare ska offentliggöras.

Kerry hänvisade till att USA:s president Barack Obama anser att ansvar måste utkrävas av dem som använder “dessa världens mest fruktansvärda vapen”.

al-Assads flygvapen viktigt mål

Tidningen Daily Mail har tittat på möjligheterna, vapnen och riskerna med en amerikansk attack mot Syrien.

Militäranalytiker menar att attacken skulle pågå mellan 24 och 48 timmar och riktas mot några av regimens viktigaste installationer. Det skulle innefatta bland annat innefatta al-Assads flygvapen, kommunikationscenter och regeringsbyggnader, menar Daily Mail.

Stora risker

Militäraktioner mot Syrien är långt ifrån riskfritt.

Attackerna från luften kan av misstag döda eller skada civila.

Skulle missilerna dessutom riktas mot Syriens kemiska fabriker finns det risk att dödliga nervgaser och andra farliga ämnen hamnar i händerna på terrorister – vilket kan ge katastrofala följder om de används vid en attack mot väst.

Polisen: Fler villor kan ha liknande dörrar

I söndags hade flickan födelsedagskalas i familjens villa i Bunkeflostrand i Malmö. Några gäster hade redan kommit när det ringde på dörren och flickan sprang för att öppna.

Enligt polisen sprang flickan rakt in i en glasdörr inne i huset. Hon skar sig så illa i bland annat halsen att hon avled.

– Det fanns också en läkare på besök i villan, men inte heller det hjälpte för att rädda henne, säger Christer Johannesson på polisens kriminalsektion.

Han utreder nu omständigheterna kring den tragiska dödsolyckan.

– Vi måste bland annat ta fram fakta om vilka normer som finns för glas i innedörrar. I ett sådant här fall kan det exempelvis handla om undermåligt glas eller om fabriks- eller konstruktionsfel på dörren. Monteringen av glaset kan också ha påverkat.

Christer Johannesson menar också att det finns risk för att många andra villor har likande dörrar.

”Måste undersökas”

– Det måste naturligtvis också undersökas.

Han vet ännu inte om det kommer att inledas någon förundersökning med anledning av flickans död.

Flera av husen på gatan har glasdörrar inomhus, men av olika typ.

– Mitt glas sitter högt upp på dörren, säger en av de närmsta grannarna.

Hon såg den elvaåriga flickan senast för att par dagar sedan.

– Det som hänt är så tragiskt, säger hon. Jag hörde när det hände och jag såg ju att det var många barn där. Det var fullständig kalabalik.

På flickans skola flaggade man i går på halv stång. I hennes klass pågick ingen undervisning.

I kyrkan intill skolan tände eleverna ljus för henne.

– Hela hennes klass var här på förmiddagen, säger komminister Marco Aldén. Några av barnen hade varit med på kalaset.

Homopar portade från buggkurs

Bugg ska dansas som man och kvinna. Det har danskluben Rockrullarnas styrelse bestämt.

Sedan flera år tillåts inte samkönade par att anmäla sig till kurser, enligt Nerikes allehanda.

– Dansledaren sa att vi fick vara med och lära oss “tjejstegen” båda två men att vi kunde lära oss “killstegen” på egen hand, säger ett anonymt par till NA.

Enligt parets dansledare är det dansklubbens  styrelse som valt att stoppa homopar från att dansa.

– Vår metodik när det gäller nybörjar- och fortsättningskurser är att man hela tiden byter danspartner, säger Karl-Erik Wallin som menar att det blir problematiskt när deltagarna ska byta danspartner.

– Vi är osäkra på huruvida andra kursdeltagare tycker att det är kul att dansa med någon av samma kön, säger Karl-Erik Wallin.

NA: Har andra dansdeltagare uppgett att det är så?

– Nej, det är inget som vi har hört men vi känner inte att vi kan stå och fråga alla kursdeltagarna.

Enligt Wallin har homopar inte varit välkomna de tre senaste åren, sedan ett beslut som styrelsen fattat.

– Då valde vi att inte tillåta samkönade par på nybörjar- och fortsättningskurser av respekt till det större kollektivet. Det har fungerat bra tills nu.

Kokain och tjursperma i Hitlers drogcocktail

Hitler var hypokondrisk, manodepressiv och hade nedsatt sexlust. För att råda bot på det tog han till droger. Mängder av droger.

Det visar anteckningar och brev från Hitlers läkare Theodore Morell som även gick under namnet “mästaren av injektioner”, skriver den brittiska tidningen The Mirror.

80 ingredienser

I en ny dokumentär som sänds i veckan på Discovery Channel avslöjas hur Hitler tog en drogcocktail på över 80 olika ingredienser – alltifrån morfin och vitaminer till amfetamin, tjursperma och råttgift.

Journaler visar att han snortade kokain för att rensa sina bihålor och att han tog ögondroppar med 10 procent kokain i. Han ska också ha ordinerats en tidig form av viagra, bland annat innehållandes tjursperma, inför sina nätter med den 23 år yngre älskarinnan Eva Braun.

Experter spekulerar nu i om den stora mängden droger bidrog till att göra Hitler till den brutala massmördare han var.

Sjuk eller inte?

– Det handlar inte om huruvida Hitler var amfetaminberoende eller inte, det handlar om att Hitler var bipolär och att amfetaminet förvärrade det, säger psykiatriprofessorn Nassir Ghawmi som menar att det kan förklara varför Hitler ändrade personlighet mot slutet av 30-talet.

Men alla håller inte med om att drogerna styrde Hitler.

– Bara 48 timmar före sin död dikterade Hitler sitt testamente, lika klar och alert som alltid. Hans mentala kapacitet var normal, säger Hans-Joachim Neumann, författare till boken “Was Hitler ill?”.

Elever på Lundsberg stängs inte av

Två elever misshandlades grovt under en så kallad nollning på Lundsberg i lördags.

Under måndagskvällen höll skolans styrelse ett extrainsatt telefonmöte där internatchefen Bjrön Söderman infomerade ledamöterna om vad som hänt.


– Vi har en ganska bra bild av händelseförloppet, säger ledamoten Ulf Rehmnark efter mötet.


Dessutom diskuterade ledamöterna om det är möjligt att ta till några omedelbara åtgärder mot de misstänkta eleverna.

”Vi kan inte stänga av dem”

– Då konstaterade vi att den händelse som ägt rum inte ger oss möjlighet att enligt skollagen stänga av de här eleverna från skolan under en tid, utan det kräver i så fall ett medgivande från föräldrarna. Men vi tycker ändå att det vore lämpligast att de inte vistas i skolan medan vår utredning pågår, alltså den här veckan, säger Ulf Rehnmark och fortsätter:

– Vi kommer att ha en dialog med föräldrarna så att de förstår det här och frivilligt ser till att barnen vistas hemma. Vi har ingen möjlighet att legalt stänga av dem. Det krävs då enligt skollagen att eleverna bedöms störa utbildningen eller att de kommer att fortsätta med kränkande behandling av andra elever, och vi gör bedömningen att det inte kommer att ske,. Det här är, så långt vi har utrett, en engångshändelse med djupt ångerfulla elever. Det är ingen åtgärd som är riktad mot några specifika elever med inslag av mobbning eller kränkning, förutom det som skedde i helgen som man mer får betrakta som en olyckshändelse.

Hur kan det vara en olyckshändelse att två personer bränns med strykjärn?

– Det kan vi nog inte gå in på eftersom vi nu har lovat polisen att lägga locket på medan deras utredning pågår. Det är ju de som ska utreda händelseförloppet och bedöma om det hr varit någon brottslig gärning, men vi bedömer att det inte är ett uppsåtligt handlande från elevernas sida och det är därför jag kan säga att det är mer att betrakta som en olyckshändelse.

När Aftonbladet talade med Ulf Rehnmark tidigare under måndagen sa han att de äldre eleverna inte medvetet verkar ha velat skada de yngre.

– Min egen analys är att det här är ett upptåg av några ungdomar som tappat omdömet. Det jag har hört är att det inte är en medveten handling som inte syftar till att göra våld på någon enskild. Det är mer ett pojkstreck.– Det som talar för att det är på det här sättet är att de som var med är djupt förkrossade. Och de har bett om ursäkt. Jag har uppfattat det som att även han som blev utsatt sagt att allt bara är ett stort misstag.

Totalt misstänks nio elever mellan 15 och 18 år vara inblandade i misshandeln.

De två misshandlade pojkarna, 14 och 15 år, hade precis börjat i nionde klass på elitskolan i Storfors.

Under lördagen kom ett stort gäng äldre elever till deras elevhem för att utsätta dem för en initiationsrit.

– De avvisas initialt av hemföreståndaren. Sedan gör de ett återbesök när hemföreståndaren inte är där och genomför den här nollningen, säger Tommy Lindh, pressansvarig på Värmlandspolisen.

Tvingas ha ögonbindel

Enligt flera poliser med insyn i ärendet tog sig de äldre eleverna in i pojkarnas rum och satt ögonbindel på dem. De yngre eleverna blev sedan tillsagda att lägga sig ner på golvet. Sex personer höll sedan fast dem och de fick skjortorna uppdragna och brändes på ryggen med ett hett strykjärn.

Den 14-årige pojken fick så allvarliga brännskador att han fördes till Karlskoga lasarett, vidare till centralsjukhuset i Karlstad och sedan till Universitetssjukhuset i Örebro.

Personalen på lasarettet i Karlskoga gjorde omedelbart en polisanmälan och polisen kunde snabbt konstatera att det troligen låg ett brott bakom uppkomsten av skadorna. En anmälan om grov misshandel upprättades.

– Jag är oerhört chockad och illa berörd. Det är nästan som en mardröm, säger den hemföreståndare som var ansvarig på det aktuella elevhemmet under lördagen.

I dag har polisens utredare besökt skolan för att förhöra de inblandade. Men ingen hade sent på eftermiddagen delgivits misstanke om brott.

En poliskälla uppger för Aftonbladet att utredarna fått information om att fler elever kan ha drabbats.

Tryckt stämning

Den 14-årige eleven återvände i går kväll till skolan tillsammans med sina föräldrar. Hans skador bedöms som lindriga.

Aftonbladet besökte i dag Lundsberg och pratade med internatchef Björn Söderman som inte vill kommentera händelsen med hänvisning till den pågående polisutredningen. Men han uppger att stämningen naturligtvis är tryckt en sådan här dag.– Det är bedrövligt, säger han.

Skarpladdad granat hittad i sjö

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Generaldirektörerna svarar inte i telefon

Bara en ur “kyrkogården” svarar

Angeles Bermudez-Svankvist, 50

Tidigare: Generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Slutade för att: Aftonbladet avslöjade att hennes mobilräkning på 311 000 kronor på ett år, resekostnader som hon försökt få myndigheten att betala samt stark intern kritik.

Nu: Fortfarande oklart, men kommer att fortsätta på Arbetsmarknadsdepartementet.

Lön: 142 400 kronor i månaden till 1 september 2014.

Svarar i regeringskansliets växel: Nej, är borttagen. Har ännu inte fått någon ny anknytning.

 

Anders Nordström, 53

Tidigare: Generaldirektör för Sida 2008-2010.

Slutade för att: Fick kritik av Sidas ledning. Då han sparkades angavs anledningen vara att han inte kommit tillrätta med brister i verksamheten, ekonomin och organisationen.

Nu: Sitter på Utrikesdepartementets stabsfunktion, enheten för multilateralt utvecklingssamarbete, med titeln ambassadör med särskilt ansvar för hiv/aids.

Lön:  109 700 kronor i månaden till 27 januari 2014.

Svarar via regeringskansliets växel: Nej, klockan 10.00. Har inte lämnat frånvarobesked.

 

Katri Linna, 52

Tidigare: Generaldirektör för diskrimineringsombudsmannen, DO, 2008-2011.

Slutade för att: Utsågs 2009 till “Sveriges sämsta chef” av tidningen Chef, fick intern kritik från facket och även internationell kritik från bland annat den europeiska samabetsorganisationen för diskrimineringsmyndigheter, Equinet. Fick sparken av regeringen 2011, som bland annat uppgav att det tagit för lång tid att avgöra ärenden.

Nu: Utreder frågor om vitbok, antiziganism och historiska övergrepp mot Sveriges romer på Arbetsmarknadsdepartementet.

Lön: 89 000 kronor i månaden till 31 december 2014.

Svarar via regeringskansliets växel: Ja, klockan 10.13. Ber om att få återkomma.

 

Christina Lugnet, 59

Tidigare: Var generaldirektör för Tillväxtverket 2009-2012.

Slutade för att: Avslöjandet om att hon godkänt att verket spenderat 17 miljoner kronor på representation, intern utbildning och konferenser, samtidigt som ett sparbeting på 10 miljoner fanns och vikarier och bemanningsanställda fick gå.

Nu: Sitter på Näringsdepartementets enhet för forsknings- innovations och näringutveckling, med gruv- och mineralfrågor.

Lön: 91 000 kronor i månaden fram till 31 mars 2015.

Svarar i regeringskansliets växel: Nej, klockan 10.15. Trycker bort samtalet, enligt växeltelefonisten. Har inte lämnat frånvarobesked.

 

Aud Sjökvist, 61

Tidigare: Generaldirektör för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan.

Slutade för att: Tjänsten försvann när myndigheten blev en nämnd.

Nu: Utreder beslutsoförmögnas ställning i hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och forskning, på enheten för folkhälsa och sjukvård, Socialdepartementet.

Lön: 79 400 kronor till 31 januari 2015.

Svarar i regeringskansliets växel: Nej, klockan 10.18. Har ej lämnat frånvarobesked.

 

Lars Nylén, 65

Tidigare: Generaldirektör för kriminalvården.

Slutade för att: Fick uppdrag att ta fram en strategi för rättsväsendets internationella insatser.

Nu: Utreder civil krishantering vid Justitiedepartementets polisenhet. Har även haft uppdrag för Uppsala universitet.

Lön: 113 400 kronor till 28 september 2013.

Svarar i regeringskansliets växel: Har ingen anknytning. På departementets polisenhet säger sekreteraren: “Han jobbar här lite då och då, till och från.” Hör dock av sig efter tre timmar, och är den enda som ger möjlighet att ställa frågor om vad han gör i dag.

 

Henrik Landerholm, 50

Tidigare: Generaldirektör på Folke-Bernadotteakademin.

Slutade för att: Utsågs till hög civil post i svenska insatsen i Afghanistan.

Nu: Senior civil representant, chef för SCR-kontoret, stationerad i Mazar-e-Sharif, Afghanistan.

Lön: 90 300 kronor i månaden till 28 februari 2014.

Svarar i regeringskansliets växel: Finns inte i systemet, utan nås via mejl.

 

Källor: Utrikesdepartementet, Socialdepartementet, Näringsdepartementet, Arbetsmarknadsdepartementet, Justitiedepartementet.

 

Kritik mot Hillevi Engströms krishantering

Under arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms korta presskonferens i går om att Angeles Bermudez-Svankvist får sparken som generaldirektör på Arbetsförmedlingen kom samma svar gång på gång.

– Det är en sammantagen bedömning av läget som orsakar detta, upprepade Engström efter att Aftonbladet avslöjat att Bermudez-Svankvist under två utlands­resor ringt och mobilsurfat för 311 000 kronor och låtit skattebetalarna stå för hennes privata taxiresor.

Presskonferensen fick Birger Östberg, pr-konsult på Westander, att reagera.

– Jag blev oerhört förvånad över att Hillevi Engström levererade beskedet med en så fyrkantig innantilläsning, säger han.

Kriskonsulten Jeanette Fors-Andrée, på kommunikationsbyrån Hill Knowlton Strategies är inne på samma spår.

– Hon höll ett pinsamt anförande, och hamnade i den typiska krishanteringsfällan som vi kallar papegojmetoden, då man inte svarar på frågorna trots att journalisterna ställer dem om och om igen, utan bara upprepar något inövat.

Papegojmetoden gjordes känd när dåvarande finansministern Bosse Ringholm vid en presskonferens 1999 meddelade att Riksrevisionsverkets generaldirektör Inga Britt Ahlenius skulle avgå – och sedan besvarade alla följdfrågor med samma svar.

– Det är ett arrogant beteende mot väljarna. De får inget svar på frågorna som ställs. Usla politiker gör så för att inte säga för mycket, säger mediestrategen Paul Ronge.

Birger Östberg säger att det troligtvis fanns uppgifter som arbetsmarknadsministern inte kunde gå ut med, men att det är en bättre strategi att i så fall säga just det.

– Som arbetsgivare kan man inte alltid berätta om detaljerna i den här sortens frågor, men då måste man som politiker och arbetsgivare ändå berätta att man av olika integritetsskäl inte kan berätta mer, säger han.

Hillevi Engström meddelade i går genom sina medarbetare att saken nu är färdigkommenterad.

Grova misshandeln ”ett pojkstreck”

Två elever misshandlades grovt under en så kallad nollning på elitskolan Lundsberg i lördags. Nio elever mellan 15-18 år misstänks vara inblandade i misshandeln.

De båda pojkarna, 14 och 15 år, och har både precis börjat i nionde klass på elitskolan i Storfors. Och första helgen efter skolstart är det traditionsenliga välkomstarrangemang för nya elever.

Under lördagen kom ett stort gäng äldre elever till pojkarnas elevhem för att utsätta dem för en initiationsrit.

– De avvisas initialt av hemföreståndaren. Sedan gör de ett återbesök när hemföreståndaren inte är där och genomför den här nollningen, säger Tommy Lindh, pressansvarig på Värmlandspolisen.

Tvingas ha ögonbindel

Enligt en polis med insyn i ärendet tog sig de äldre eleverna in i pojkarnas rum och satt ögonbindel på dem. De yngre eleverna blev sedan tillsagda att lägga sig ner på golvet, fick skjortorna uppdragna och brändes på ryggen med ett hett strykjärn.

Den 14-årige pojken fick så allvarliga brännskador att han fördes till Karlskoga lasarett, vidare till centralsjukhuset i Karlstad och sedan till Universitetssjukhuset i Örebro.

Personalen på lasarettet i Karlskoga gjorde omedelbart en polisanmälan och polisen kunde snabbt konstatera att det troligen låg ett brott bakom uppkomsten av skadorna. En anmälan om grov misshandel upprättades.

– Jag är oerhört chockad och illa berörd. Det är nästan som en mardröm, säger den hemföreståndare som var ansvarig på det aktuella elevhemmet under lördagen.

I dag har polisens utredare besökt skolan för att förhöra de inblandade. Men ingen hade sent på eftermiddagen delgivits misstanke om brott.

”Ett pojkstreck”

Styrelseledamot Ulf Rehnmark är upprörd över det inträffade. Men trots misstankarna om den grova misshandeln anser han inte att de äldre eleverna medvetet har velat skada de yngre.

– Min egen analys är att det här är ett upptåg av några ungdomar som tappat omdömet. Det jag har hört är att det inte är en medveten handling som inte syftar till att göra våld på någon enskild. Det är mer ett pojkstreck.
– Det som talar för att det är på det här sättet är att de som var med är djupt förkrossade. Och de har bett om ursäkt. Jag har uppfattat det som att även han som blev utsatt sagt att allt bara är ett stort misstag.

Tryckt stämning

Den 14-årige eleven återvände i går kväll till skolan tillsammans med sina föräldrar. Hans skador bedöms som lindriga.

Aftonbladet besökte i dag Lundsberg och pratade med internatchef Björn Söderman som inte vill kommentera händelsen med hänvisning till den pågående polisutredningen. Men han uppger att stämningen naturligtvis är tryckt en sådan här dag.
– Det är bedrövligt, säger han.

Skolan kommer att genomföra en intern utredning av händelsen. Och i dag klockan 19 fick styrelsen en första dragning av vad den visat.

När utredningen är klar kommer de tillsammans med Lundsbergs rektor ta ställning till vad som ska hända med de nio elever som misstänks vara inblandade i den grova misshandeln.

– Det vi har att tillgå är de påföljder som finns inom skolan – varning och avstängning, säger Ulf Rehnmark.