Vita huset bekräftar: Obamas besök i Sverige står fast

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Gick genom Europa – nu riskerar han utvisning

Massieh och hans familj flydde från Ghazni i östra Afghanistan i början av 2010, efter att man berättat för polisen om ett självmordsattentat.

– Efter några dagar kontaktade talibanerna min pappa och frågade varför vi gjorde så. Polisen är samma sak som USA i Gazni. De sa att vi måste betala eller dö.

Familjen flydde till Kabul, men efter bara några månader hittades de av talibanerna. De misshandlade Massieh, som hamnade på sjukhus.

”Hade allt, nu inget”

Massiehs pappa sa att de måste fly och att de skulle ta sig till Sverige.

Varför just till Sverige?

– Pappa sa att det är det enda land som aldrig kommer att starta krig och att det fanns en bra skola. Jag ville inte lämna Afghanistan, jag har alla mina vänner där och älskar landet. Vi var rika där. Min pappa ägde ett gym där jag skulle få jobba. Vi hade allt, nu har jag ingenting.

Skiljdes från familjen

En människosmugglare ordnade med falska pass till Massieh, hans föräldrar och hans syskon. De tog sig till Turkiet, men när de skulle borda ett plan till Grekland stoppades familjen – alla utom Massieh. Han var den enda av dem som kunde engelska.

I Grekland väntade han på sin familj, som aldrig kom.

– Jag sov i parker och fick hjälp av kyrkan som gav mig lite pengar och bröd, säger Massieh.

Efter fem månader bestämde han sig för att ta sig till Sverige på egen hand, för att se om familjen tagit sig dit på egen hand. Han tittade på kartor över Europa och gav sig i väg, till fots.

Polisman visade vägen

Han gick efter tågrälsen genom Makedonien och in i Serbien. På gränsen in mot Kroatien stoppades han och levde en månad i en flyktingförläggning, innan han pånytt gav sig av.

– Vid gränsen stoppades jag av samma polisman. Han sa till sina kollegor att de skulle låta mig gå, eftersom jag bara skulle komma igen. Han visade till och med hur jag skulle gå, för jag hade gått fel.

Efter ett drygt år till fots, plankande på tåg och med ”springtaxi” nådde han Sverige.

– Jag tog mig fram på de sätt jag kunde, var bara tvungen att ta mig hit. Många hjälpte mig genom att visa vägen och med pengar så att jag kunde ta taxi ibland. Annars gick jag efter rälsen och åkte tåg korta sträckor, innan jag blev avslängd.

Fått hjälp i Sverige

I Sverige fanns inte hans familj. Istället påbörjades en nästan ett och ett halvt år lång period då han levde illegalt i landet, då han skulle avvisas till Slovenien, eftersom han tidigare sökt asyl där.

– Jag kunde inte åka tillbaka dit, de ville skicka mig till Afghanistan direkt, säger Massieh.

Han levde hos vänner, ofta bara någon dag på samma ställe. Han berättar att många varit mycket hjälpsamma.

– En poliskvinna pratade med mig efter att jag inte haft SL-kort på en buss. Jag berättade min historia och hon lät mig gå, hon var snäll och ville hjälpa mig.

En tatuerare blev så rörd över hans historia att han bjöd på en stor tatuering, som nu sitter på Massiehs vänsterarm.

Fick inte asyl

God man för Massieh var Maria Westerström Yildiz, fram tills att han fyllde 18, förra sommaren.

– Jag kan bekräfta hans historia. Vi har fortfarande väldigt bra kontakt och det syns på honom vad han gått igenom. Hans historia är ovanlig, men tyvärr inte unik.

Nyligen fick Massieh besked att han inte får asyl i Sverige, vilket gjort att han mått väldigt dåligt och försökt ta sitt liv flera gånger. Hela asylprocessen har gjort att han känt sig deprimerad och mycket stressad. Han har nu överklagat beslutet till Migrationsdomstolen.

Vad händer om du skickas tillbaka?

– Jag kan inte återvända. De kommer döda mig, vart jag än åker i Afghanistan. Talibanerna har kontakter över hela landet.

”Mamma ringde”

För tre månader sedan hade Massieh den enda kontakt han haft med sin familj sedan de flydde.

– Min mamma ringde. Vi pratade i två, tre minuter, men grät nästan bara. Hon är i Pakistan med min syster och två av mina bröder. Min pappa och min andra bror vet jag inte var de är.

På Migrationsverket vill man inte kommentera enskilda fall, men säger att det inte är vanligt att ta sig genom Europa på det här sättet.

– Vanligaste är att man flyger hit eller smugglas i en lastbil, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

”USA:s trovärdighet på området inte på topp”

John Kerrys tal fick mig att minnas när Colin Powell, utrikesminister under George W Bush, inför FN:s säkerhetsråd före Irakkriget presenterade en lång rad bevis för att Saddam Hussein hade tillgång till massförstörelsevapen. Det lät väldigt bra men visade sig vara väldigt ihåligt. Många av bevisen var rentav fabricerade.

 

Kerry presenterade egentligen inga bevis. Han kom med en rad påståenden från en fyrsidig underrättelserapport som USA släppt. Påståenden att USA vet att raketerna med gas avfyrats från områden kontrollerade av Assad-regimen. Påståenden att regimens folk uppmanats att ta på sig gasmasker före attacken. Påståenden om att man hade telefonavlyssning som visade att regimen låg bakom.

Jag säger inte att Kerry har fel eller far med osanning. Men efter vad som hände inför Irakkriget är USA trovärdighet på området inte på topp.

 

Obamas agerande påminner om George W Bushs. Det är samma muller med krigstrummorna.

Kerry meddelade att man inte tänkte vänta in FN:s vapensinpektörers rapport eftersom de ändå inte hade något nytt att komma med. Hur han nu kan veta det.

Kerry sa att USA hyser den största respekt för FN men visade samtidigt att USA helt struntar i samma organisation. När FN inte gör det USA vill så agerar man på egen hand.

 

Vapeninspektörerna under svensken Åke Sellströms ledning lämnar Damaskus i dag. De ska rapportera direkt till FN-chefen Ban Ki-Moon. Kanske tar det några dagar eller en vecka innan deras rapport är klar. Men USA orkar inte vänta. Man anser sig inte behöva några fler bevis.

 

Förmodligen har John Kerry rätt i att det var Assadregimen som låg bakom den fruktansvärda gasattacken i Damaskusförorten Ghouta i förra veckan då enligt Kerry 1 429 människor dödades. Men legitimiteten i en väpnad aktion skulle vara större om USA med FN:s hjälp säkert kunde bevisa det.

Storbritanniens sensationella nej till att delta i en attack tog Obama på sängen. USA vill visa att man inte tänker låta detta faktum stoppa en attack.

 

Indikationerna från USA är att det blir ett begränsat anfall inom de närmaste 48 timmarna.

Attackens främsta syfte är inte att störta Syriens diktator Bashar al-Assad. Huvudpoängen är att rädda president Obamas anseende och skrämma Assad från att i fortsättningen använda kemiska vapen.

Eftersom Obama för ett år sedan hotade Assad med allvarliga konsekvenser om han passerade den “röda linje” som användning av kemvapen innebar i USA:s ögon så måste han agera.

 

Om Obama låter gasattacken passera utan att straffa Assad så förvandlar han sig själv och USA till en papperstiger. Ingen kommer längre att ta vad han säger på allvar.

Ryssland blockerar alla aktioner via FN:s säkerhetsråd så Obama agerar på egen hand.

Han är dock ensammare än någonsin.

 

Storbritanniens avhopp är en svår missräkning. USA mister sina främsta allierade. Det underminerar både styrkan och legitimiteten i en attack. Obama blir som en soldat på väg ut i krig som precis fått sitt ena benet amputerat. Militärt klarar USA sig på egen hand men symboliskt är britternas frånvaro ett svårt avbräck.

Det gör det dessutom svårare att få ihop den breda internationella koalition som Obama hoppats på. Nu står Frankrike på USA:;s sida och förmodligen Turkiet plus några till.

Räcker det för att i efterhand legitimera attacken?

Hacker smygfotade Miss Teen USA med hennes webbkamera

I början av augusti utsågs Cassidy Wolf, 19, till Miss Teen USA. Nu berättar 19-åringen om hur hon innan skönhetstävlingen sexutpressades av en hacker.

Någon hade fyra månader innan tävlingen tagit kontroll över hennes dator. Med hjälp av Cassidys egen webbkamera hade hackern sedan tagit nakenbilder av henne i hennes sovrum – utan att hon visste om det, enligt tv-programmet Today.

Krävde ”tjänster”

Hackern kontaktade sedan 19-åringen och utpressade henne. Utförde hon inte ”tjänster” åt honom skulle han sprida bilderna, berättar Cassidy Wolf i programmet.

– Jag var skräckslagen. Jag bara skrek och grät, jag kände mig helt hjälplös, säger Cassidy i Today.

Hennes mamma kontaktade polisen och händelsen utreds nu av FBI. Utredningen har visat att samma person som gav sig på Cassidy troligen har gjort samma sak mot minst tolv andra kvinnor.

I nuläget har ingen gripits.

Extremt lätt

Joakim von Braun, it-säkerhetsexpert, säger att det här är vanligt förekommande.

– Det är extremt lätt att göra. Det går till så att en trojan används för att ta kontroll över datorn och sedan går det att fjärrstyra den, säger han.

– Det går att ta bilder med kameran, avlyssna någon med mikrofonen och i princip göra allt som du kan göra med din dator, men från vilken plats som helt i världen med internetåtkomst.

Utöver att ta privata bilder, som i fallet med Miss Teen USA, kan hackaren också komma över kontokortsnummer och lösenord, enligt Joakim von Braun.

– Omfattande brottslighet genomförs på det här sättet, säger han.

”Tittade på mig i mitt rum”

Cassidy Wolf säger att hon drabbades innan hon var känd och att vem som helst kan drabbas. Hennes råd är att berätta för polisen vad som hänt direkt.

– Du kan aldrig föreställa dig att någon tittar på dig i ditt rum och det hade den här killen gjort. Bara tanken på det ger mig mardrömmar, säger hon enligt Daily Mail.

Bil ner i vattnet – äldre man räddad

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

USA: Vi har bevis för attacken

När USA:s utrikesminister John Kerry mötte pressen i kväll var budskapet tydligt. Den syriska regimen har använt kemiska vapen, om det är USA övertygat. USA säger sig ha bevis för att 1429 syrier dog i kemvapenattacken den 21 augusti. Av dem var minst 426 barn.

– Vi vet var raketerna sköts upp ifrån, och vid vilken tidpunkt. Vi vet var de landade, och när. Vi vet att raketer bara kom från regimkontrollerade områden, och att de bara landade i oppositionella områden, sa John Kerry under presskonferensen.

“Regimen förberedde attacken”

Den syriska regimen ska enligt Kerry ha förberett sig för attacken flera dagar innan. Bland annat ska Assad-regimens styrkor fått instruktioner om att använda gasmasker.

Kerry fortsatte med att säga att han har stor respekt för FN, men att USA kommer att agera efter beslut som de tar själva.

– Det amerikanska folket är trött på krig. Tro mig, det är jag med. Men trötthet befriar oss inte från ansvar, sa han.

Militärt svar

Vita huset har tidigare gjort klart att USA kan komma att göra ett militärt ingripande i Syrien. Kerry sa under presskonferensen att man inte kommer ta ansvar för ett inbördeskrig som redan pågår, men öppnade upp för ett begränsat militärt “svar” i Syrien. Han framhöll dock att den långsiktiga lösningen på konflikten är polistisk, inte militär.

Tidningsredaktion utsatt för hot

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

23-åring slipper fängelse efter Halloween-mord

KONTAKT

Tjänstgörande redaktör: Sara Ångström Burling

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Fick hjärtinfarkt – hjälpen dröjde i timmar

Ulla-Britt Vestin hade haft kraftiga bröstsmärtor och spykänsla i fem timmar innan hon förra söndagen larmade hemtjänsten via larmknappen runt sin handled.

När personalen som Trygghetsjouren kommenderade ut kom till kvinnans bostad frågade de om hon ville ha ambulans.

– Mamma var omtöcknad och svarade att hon inte hade en aning. Men de borde ha kunnat göra den bedömningen själva, säger Johan Tollgerdt som bor och arbetar i Frankrike och flög hem till Sverige så fort han kunde.

“Mamma låg ensam”

Personalen ställde fram en hink ifall 87-åringen behövde kräkas, och lämnade sedan platsen.

– Mamma låg ensam hela natten och kämpade för sitt liv. Först på morgonen kom hon på att ringa min syster som genast tillkallade ambulans.

På Sahlgrenska sjukhuset konstaterade läkarna att hon överlevt tack vare sin starka grundfysik. I går kunde hon åter vila ut i sitt hem men var fortfarande chockad.

På Trygghetsjouren som bedömer larmen förklarar en jourledare att mottagaren alltid pratar med den som larmar, via ett högtalarsystem i hemmet.

Ska alltid larma

Sedan ringer man ut till respektive hemtjänstgrupp. Eller direkt 112.

– Ja, det händer ganska ofta. Om personen sagt att hon har bröstsmärtor hade i alla fall jag ringt 112.

Vad som hände i söndags kväll var ännu i går oklart.

– Jag vet inte om det var vi som fick larmet eller om det kopplades till en larmpatrull som jobbar efter klockan 21, säger Jessica Vöigemast på Masthuggsgruppens hemtjänst.

Enligt samordnaren är direktiven alltid att ringa 112 vid misstänkta bröstsmärtor.

– Då ringer vi alltid 112 hellre en gång för mycket. Men vad som hänt i detta fallet måste jag ta reda på.

Funderar på att byta hemtjänst

 Johan Tollgerdt kallar hela incidenten för vansinnig och oprofessionellt skött.

– Chefen för hemtjänsten måste ha ansvar för personalens kompetens. De skulle ha sett till att mamma fick vatten men hade ingen aning om hur allvarligt läget var. Dessutom var det hjärtlöst att lämna en äldre så hjälplös.

I akutlägen borde Sverige lära av Frankrike, menar han.

– Där är alla larmtjänster bemannade av kunniga läkare. Man har en annorlunda syn på att rädda liv, människan har ett värde.

Nu funderar familjen på att byta hemtjänst.

– Men mamma har alltid varit emot vinster i sjukvården.

Försvunnen 27-åring kan ha blivit mördad

27-åringen anmäldes saknad i början av april i år. Han hade försvunnit några gånger tidigare, men då handlade det om kortare perioder.

Arbetet gav resultat

Försvinnandet rubri­cerades efter ett tag som människorov och organisationen Missing People involverades i sökandet. Sent i våras började polisen i Uppsala län misstänka att 27-åringen bragts om livet, och inledde en förundersökning gällande mord.

Och polisarbetet gav resultat.

I förrgår slog man till mot flera misstänkta på adresser runt om i landet. Totalt sitter nu sex personer anhållna för inblandning i brottet – två av dem misstänks för mord. En av dem, en 41-årig man, begärdes i går häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Åklagare Anne Sjöblom misstänker att 41-åringen mördade 27-åringen någon gång mellan den 24 och 25 mars i Örsundsbro, mellan Enköping och Uppsala.

Det var drygt tre veckor efter att han försvann spårlöst.

Tidigare dömd

– De särskilda häktningsgrunderna är att han kan försvåra utredningen om han är på fri fot och att han kan fortsätta sin brottsliga verksamhet, säger Anne Sjöblom.

41-åringen är hemma­hörande i Enköping. Han är tidigare dömd vid flera tillfällen, bland annat för narkotikabrott och stöld. Under onsdag­en spärrade polisen av ett stort område utanför Örsundsbro och avspärrningarna var kvar i går.

– Vi har genomfört husrannsakningar i samband med den mordutredning som pågår. Området är avspärrat för att säkra bevisning, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Enligt advokaten nekar 41-åringen till anklagelserna.

Ytterligare en man, som är i 25-årsåldern, misstänks för mord. En 26-årig kvinna, hemmahörande i Dalarna, är misstänkt för medhjälp till brottet.

Känner varandra

Enligt Dalarnas Tidningar gjorde polisen i går ett tillslag mot en adress i Orsa där en 56-årig man bor. Mannen misstänks för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Två personer, däribland en man från Stockholmsområdet, misstänks för skyddande av brottsling.

Vilken koppling som finns mellan offret och de misstänkta vill polisen inte berätta, men de sex nu anhållna ska känna varandra.

– De är mer eller mindre bekanta med varandra allihop, säger Anne Sjöblom.

”I ett intensivt skede”

Både polisen och åklagare är förtegna om utredningen och vill inte gå in på om man hittat en kropp.

– Jag kan inte gå in på några närmare detaljer. Vi är fortfarande inne i ett väldigt intensivt skede av utredning, säger Lisa Sannervik.