Kvinnor dömda för hot med grishuvud

Domen som kom från Växjö tingsrätt i onsdags ter sig till en början varken särskilt ovanlig eller uppseendeväckande.

En 25-åriga kvinna, hennes 51-åriga mamma och 23-åriga syster döms för olaga förföljelse, olaga hot, ofredande och skadegörelse.

Historien som gömmer sig bakom domen är desto märkligare.

Allt började vintern 2012.

Den 25-åriga kvinnan från Skåne insåg att den 35-årige man från Växjötrakten som hon haft ett förhållande med de senaste månaderna hade svikit henne. Mannen hade utgett sig för att vara en annan än den han var och visade sig redan ha en sambo.

“Vi blev arga”

Förhållandet tog slut. Men kvinnan nöjde sig inte utan ville ha upprättelse. Hon sökte kontakt med mannen, men numret fungerade inte längre.

Då började hon i stället kontakta mannens sambo, vänner och familj.

Också kvinnans mamma och lillasyster deltog.

– Vi ville jävlas, vi blev arga på honom, sa den 25-åriga kvinnan i förhör.

Mamman har uppgett att dottern bröts ner av förhållandet och att hon ville stötta henne:

– Vi ville få fram ett telefonnummer så det blev ett slut på det hela.

Spårades genom Facebook

Umgängeskretsen spårades genom Facebook. Sammanlagt skickades över 1000 sms till mannen och tio av hans vänner och familjemedlemmar.

Meddelandena var hotfulla.

”Så hur ska du ha det? Tänk bara på vad som kommer att hända dig och familjen om du leker med mig. Hjärtan slår inte för evigt. Det finns massa gifter man kan få i det man äter”, stod det i ett av meddelandena.

Mannens syster fick i ett annat sms höra att hon skulle hängas från midsommarstången.

“Som en skräckfilm”

Kvinnorna beställde djurdelar från ett slakteri. De hängde ett grishjärta på en av mannens vänners bil och lade en fågel utan huvud på bilen.

Kvinnorna satte också upp en docka med ett grishuvud i det lilla samhället, med ett hotfullt budskap.

– Grisdockan var obehaglig, att vi ens kunde göra det, sa en av kvinnorna till polisen.

Kvinnorna klottrade också på vägskyltar och bussar. Och en vägkon.

”Din jävel pervo”, stod det, följt av 35-åringens namn.

Kvinnornas offer vittnar i förhör om hur hoten förändrat deras liv.

– Som en skräckfilm, sa den 35-årige mannen.

Erkänner brotten

En 27-årig kvinna hoppar till varje gång telefonen ringer.

– Jag är rädd för att gå ut och gå ner i tvättstugan.

De tre kvinnorna har i förhör erkänt i stort sett alla brotten och sagt att de ångrar sig.

Nu döms de för olaga förföljelse, olaga hot, ofredande och skadegörelse.

Den 25-åriga kvinnan och hennes 51-åriga mamma får tre månaders fängelse. Den 23-åriga systern två månaders fängelse. Utöver det ska de betala skadestånd till offren på 235 000 kronor.

“Fruktansvärd historia”

Varken åklagaren Jonny Philipsson eller den 25-åriga kvinnans advokat Christina Davéus har ännu bestämt sig för om domen ska överklagas eller inte.

Gunilla Lagersten, advokat till den 23-åriga kvinnan, anser däremot att straffet är rimligt.

– Det är en fruktansvärd historia. Det ena har gett det andra och ingen kan förklara varför det inte slutade. Nu hoppas jag att alla kan gå vidare, också offren, säger hon.

Aftonbladet har förgäves sökt åklagaren för en kommentar.

Därför slår Israel till mot Syrien

I nästan alla fall handlar de israeliska attackerna om att hindra avancerade vapen från att nå en av Israels värsta och farligaste fiender, Iran-stödda Hizbollah i Libanon.

Det var Hizbollah som attackerade Israel med raketer 2006 vilket ledde till ett krig mot Libanon där Israel bombade Hizbollahkontrollerade områden i Beirut.

Då orkade Hizbollahs raketer bara några mil in i Israel och pricksäkerheten var usel.

Israel fruktar att Hizbollah ska få tag på mer avancerade raketer som kan nå Israels största stad Tel Aviv.

I det kaos som råder i dagens Syrien är det paradoxalt nog lättare att obemärkt smuggla vapen från Iran till Hizbollah.

Israel litar till sina underrättelsekällor och satellitspaning för att få reda på när och var transporterna sker. I dagens läge är det relativt riskfritt för Israel att genomföra begränsade bombningar i Syrien. Regimen har fullt upp med inbördeskriget och har begränsade möjligheter att slå tillbaka.

Den arabiska våren och inbördeskriget i Syrien har delvis ändrat Israels syn på regionen.

Att skapa fred med palestinierna står idag inte särskilt högt upp på premiärminister Benjamin Netanyahus agenda, även om förhandlingar pågår i USA.

Israel är mycket mer oroat över Irans försök att skaffa sig kärnvapen och verkningarna av den arabiska våren.

Jag talade nyligen med några högt uppsatta israeler om följderna av inbördeskriget i Syrien. Man skulle kunna tro att Israel skadeglatt såg på medan den syriska regimen, som Israel fortfarande formellt är i krig med, långsamt faller sönder.

– Inget gott kommer ut av det kriget för Israels del, sa de.

Faktum är att Israel på sitt sätt hade relativt goda relationer med diktatorn Bashar al-Assad. Han stod för stabilitet och var i praktiken en garanti för att inga attacker mot Israel kunde ske från Syrien. Sedan inbördeskriget började har Israels armé i de ockuperade Golanhöjderna (som tillhör Syrien) flera gånger attackerats från syriskt territorium.

Islamistiska grupper med anknytning till al-Qaida har på senare tid haft framgång på slagfältet. Vilket är en mardröm för Israel.

Israel fruktar ett Syrien som styrs av islamister samtidigt som man har Hizbollah vid sin gräns mot Libanon och ett Iran med kapacitet att skaffa sig kärnvapen.

Borg vill ha gräns för privata välfärdsägare

Just nu pågår en utredning som ska ge svar på hur långsiktig man måste vara för att få bli ägare inom välfärden.

– Uppemot tio år tycker jag att utredningen ska ha som ingångsvärde, så vi har ett regelverk som gör att riskkapitalbolagen med stor sannolikhet inte kan fungera som aktörer inom de här branscherna. Vi tror helt enkelt inte att det är en bra form för att driva skolor, vårdcentraler och annat inom välfärden, säger Anders Borg till SVT.

”Kortsiktighet bekymmersamt”

Tioårsgränsen ska inte bara gälla för skolan, utan även för vården och omsorgen.

– Jag tror att allt för mycket kortsiktighet är bekymmersamt, oavsett om det handlar om en skola eller om en vårdcentral. Då är det en poäng att belägga att hela verksamhetsinriktningen är långsiktig och präglas av både kompetens och lämplighet, och det är detta man ska hålla på med, att det inte är en kortsiktig placering, säger finansministern.

M har hittills sagt nej

Utspelet kommer efter den senaste tidens skandaler kring landets friskolor. När finansministern i fredags dömde ut riskkapitalister som ägare i skolan upprepade Socialdemokraterna sitt krav på en tioårsgräns, skriver SVT. Detta har Moderaterna hittills sagt nej till.

– Det har funnits ett starkt motstånd inom Moderaterna, men jag noterar också att partiet fladdrar alltmer med opinionen. Och jag välkomnar att man nu ser nyktert på verkligheten, men då krävs det också att man är beredd att definiera långsiktigheten, att det blir tio år, sade Socialdemokraternas talesperson Ibrahim Baylan (S) till SVT i lördags.

Försvunnen nazist hittad i judisk grav

I andra världskrigets slutskede försvann många ledande nazister spårlöst.

Gestapochefen Heinrich Müller var en av dem. Som chef för den hemliga polisen var han en av förintelsens arkitekter.

Müller sågs senast vid Hitlers bunker den 1 maj 1945. Men där slutar spåren.

Länge spekulerades det i om Müller lyckats fly till Sydamerika. 1960 greps Adolf Eichman, en av Müllers underordnade, i Argentina. Då sa han att han trodde att den förre chefen fortfarande var vid liv.

Det ryktades också om att han blev rekryterad av utländska underrättelsetjänster som försåg honom med en ny identitet.

Bekräftades aldrig

Fram till nu har dock dessa uppgifter inte kunnat bekräftas och han har länge varit den högst uppsatta nazisten som inte tagits till fånga eller bekräftats död.

Men nu väcker nya uppgifter nytt ljus över Müllers öde.

Tyska tidningen Bild publicerade på torsdagen uppgifter som visar att Müller dog i samband med Nazitysklands fall.

– Müllers kropp identifierades redan i augusti 1945 i en provisorisk grav nära rikets flygministerie av en begravningstrupp, säger Johannes Tuchel, professor och chef för den tyska motståndsrörelsens minnescenter.

Men uppgifterna föll i glömska och det är först nu som dokument i tyska arkiv kastar nytt ljus över nazisttoppens sista dagar.

Det riktigt anmärkningsvärda är dock var han slutligen begravdes.

”Monstruöst smaklöst”

Dokument som Bild hänvisar till slår fast att Müller begravdes i en massgrav på en judisk kyrkogård i centrala Berlin.

Uppgifterna har väckt starka känslor i Tyskland.

– Att en av de mest brutala nazisterna ligger begravd i en judisk kyrkogård är monstruöst smaklöst. Det är en kränkning av offrens minne, säger Dieter Graumann.

Misshandlade politikerns lugnade sms till anhöriga

Misshandeln av Liza Jonsson (S) i Ångerlmanland har väckt stor uppmärksamhet och vrede bland invånarna i kommunen men även bland högt uppsatta politiker på riksnivå. Enligt vk.se är motivet till dådet, som skedde nattetid i kvinnans hem, en konflikt om byskolor som hotas av nedläggning.

Liza Jonsson, 31, vårdas för sina skador på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Under dagen har hon kunnat skicka lugnande besked till sina kollegor och vänner.

– Jag har försökt och ringa henne, men telefonen har varit avstängd. Men hon har ringt och pratat med sin farfar, min pappa. Hon sa att hon kände sig totalt överkörd och hade ont överallt, säger Lizas pappa Tomas Johansson som bor i Vänersborg.

Lugnande sms

Hans dotter skickade senare ett lugnade sms.

– Jag fick sms från henne där hon skrev att hon mådde hyfsat. Jag förstod mellan raderna att hon var förbannad över det som hänt. Hon är blåslagen, men det är ingen större fara med henne, säger han.

Tidigare i dag kom rapporter om att gärningsmannen hade nyckeln till lägenheten där Liza Jonsson befann sig.

– Det är så däruppe, de festa låser inte dörren. Men hon hade låst den för barnens skull. Hon hade gömt nyckeln utanför. Det är ju så det är i små samhällen, säger Tomas Johansson.

Ingen misstänkt

Han kan inte tänka sig att dådet skulle grunda sig i något annat än den infekterade striden om byskolorna.

– Jag känner inte till att det skulle handla om något annat än bråket om skolan i kommunen.

En polisanmälan om misshandel och hemfridsbrott har upprättats. Men enligt förundersökningsledaren Joachim Lundberg finns det ännu ingen misstänkt.

– Vi har haft tekniker på plats och genomför ett stort antal förhör, säger han.

Fängslade svenskar söks av italiensk polis

Den 11 november ställs svenskarna Per-Åke Helgesson, 54, och Daniel Bakke, 36, inför rätta i Tunisien.

Svenskarna arbetar för det norska säkerhetsföretaget ABP World Group. I november i fjol befann de sig i Tunisien, enligt företaget för att skydda en norsk mamma inför en kommande rättegång i en vårdnadstvist om en nioårig flicka.

I stället greps de av tunisisk polis och anklagades för förberedelse till väpnad kidnappning. Per-Åke Helgesson misstänks dessutom för ett fall i oktober 2012 där han varit med när ett barn fördes ut ur landet.

Svenskarna har sedan dess suttit häktade. De uppges riskera upp till 12-20 års fängelse.

Arresterade på Sicilien

Fallet har väckt stort intresse i Tunisien.

Aftonbladet har tidigare berättat hur männen i tunisiska medier beskrivits som kriminella legosoldater med tillgång till vapen och med uppdrag att kidnappa barn. Svenskarna uppges ha planerat att föra ut barnet med en snabb motorbåt till Italien.

Nu har också italiensk polis blandats in i historien. Enligt nyhetsbyrån AFP har polisen i Palermo arresterat tre italienska män och en ukrainsk kvinna, som misstänks ha tillhandahållit en båt åt svenskarnas företag. De ukrainska kvinnan har tidigare tävlat i segling och vunnit en OS-medalj 1988.

AFP uppger att även en svensk och två norrmän vara efterlysta av italiensk polis. Men enligt uppgift till Aftonbladet handlar det om de båda svenskarna.

“Farlig situation”

Christian Franzetti är bror till Daniel Bakke och arbetar också för ABP World Group. Han har det senaste året kämpat för att hans bror och Per-Åke Helgesson ska släppas från det tunisiska fängelset.

Att svenskarna nu också är efterlysta i Italien kommer olägligt, inför den kommande rättegången.

– Det är en farlig situation, säger han.

Han är upprörd över den italienska polisens, som talar om att svenskarna är “kidnappare” beväpnade med ryska vapen.

– Jag vet inte vad uppgifterna kommer ifrån, det är väldigt många felaktigheter. De har inte gjort något olagligt.

Även norrmannen Martin Waage, som är vd för ABP World Group, är enligt VG efterlyst.

– Det har varit en hektisk dag, men detta är bara dumheter. Jag har kollat med Interpol och jag är inte internationellt efterlyst, säger han till tidningen.

Olivia, 2, fick gravsten över sig – bröt lårbenet

För två år sedan omkom en 8-årig flicka efter att ha vält en gravsten över sig. Efter dödsolyckan drogs en stor insats igång för att säkra kyrkogårdar över hela Sverige. Men på Lungsunds kyrkogård i Värmland nöjde man sig med varningsskyltar.

Det visste inte Thérese Fredriksson när hon besökte kyrkogården med sina två små barn i början av oktober.

– Samtidigt som jag och min mamma lägger ris på gravarna springer barnen omkring på gräset och leker.

Thérese: “Jag får panik”

Plötsligt hör Thérese Fredriksson ett skrik.

– När jag vänder mig om så ser jag Olivia ligga på marken med gravstenen över benen. Jag får panik, men lyckades ändå samla mig för att kunna lyfta bort stenen.

Familjen åker till Kristinehamns vårdcentral där läkaren undersöker Olivia och direkt ser att lårbenet är brutet.

– Vi är tvungna att åka med ambulans till akuten i Karlsson.

Efter röntgen konstaterar läkarna på akuten att lårbenet är helt av. På kvällen opereras Olivia. Först tio dagar senare får hon åka hem.

– Nu ligger hon hemma med benet i sträck. Vi ska tillbaka på återbesök den 7:e november för att se om vi kan ta ner ställningen.

Thérese Fredriksson pratade med kyrkoherden när Olivia låg på sjukhuset.

– Hon sa att kyrkogårdar inte är en säker plats för barn.

Såg inte varningsskyltarna

Det argumentet köper inte Thérese Fredriksson.

– Kyrkan vill ju att man ska ta med sig barnen. Och det kan inte vara så att man måste hålla fast barnen. Det är helt omöjligt att hålla fast två små barn samtidigt som man lägger ris på gravarna.

Såg du några varningskyltar?

– Nej. Jag gick runt och kände på några stenar som jag tyckte såg ostadiga ut, men man kan ju inte gå runt och känna på alla stenar. Jag trodde att de kollat alla stenar eftersom att det varit tal om det länge. Det är något man borde prioritera.

Trots allt säger Thérese Fredriksson att hon inte är arg på på någon.

– Jag är bara ledsen. Det här har varit jobbigt för Olivia och familjen. Jag vill absolut inte att det ska hända någon annan och därför vill jag få ut det här nu i tider då många besöker kyrkogårdar.

Översyn av säkerheten

Aftonbladet har sökt kyrkoherden Gunnel Blomgren för en kommentar. Till Nya Wermlandstidningen säger hon att man nu ska över säkerheten på kyrkogården.