Kommunerna tar över elevintagningen

Såväl S-ledaren Stefan Löfven som Sverigedemokraternas talesperson i utbildningsfrågor Carina Herrstedt föreslog på fredagen att friskolorna fråntas rätten att sköta antagningen. I stället bör kommunerna sköta antagningen till såväl kommunala skolor som friskolor.

Och utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker att det är en bra idé.

– Jag är helt öppen för det, jag tror att det kan vara en god idé. Och det bör nog då vara på kommunal nivå. Jag kommer nu sätta i gång departementets jurister på detta, säger han till TT.

Ökad öppenhet

– Det skulle ge ökad öppenhet och transparens, men det skulle inte lösa alla problem. Det Uppdrag granskning pekade på var delvis ett annat problem, när föräldrar ringer till en skola och frågar om det finns plats och får nej. Då gör man sig nog inte besväret att fylla i en ansökan, säger Björklund.

Även friskolorna själva tycker att det kan vara en bra idé.

– Men man ska komma ihåg att det i sig inte gör att man kommer åt det problem som visades i Uppdrag granskning. Där handlade det ju om bemötandet och dialogen innan man lämnar in en ansökan, säger Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund, till TT.

Helst frivilligt

Men frågan är om det innebär ett slags omyndigförklarande av friskolorna, om de inte får sköta antagningen.

– Det får man ju fråga dem som kommit med förslaget, men det är klart att det innehåller en viss grad av kritik. Vi har en läxa att göra, men det kan också innebära en avlastning för friskolorna, säger Nyberg.

Moderaternas utbildningspolitiske talesman Tomas Tobé anser också att det vore en bra lösning, men vill helst se en frivillig överenskommelse i stället för lagstiftning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>