Skyttens lapp kan avslöja motivet

Klockan 17:30 svensk tid klev Paul Ciancia, 23, från New Jersey in på terminal 3 på Los Angeles internationella flygplats, LAX. Vid en säkerhetskontroll tog han fram sitt halvautomatiska gevär ur väskan och började skjuta vilt omkring sig.

Ville döda säkerhetsanställda

Enligt ögonvittnen ska Ciancia ha frågat förbipasserande om de jobbade för den amerikanska transportsäkerhetsstyrelsen TSA. Sa de nej gick han vidare utan att skjuta, skriver CNN och hänvisar till en poliskälla.

Skottlossningen orsakade panik, kaos och tumult på terminalen.

En anställd säkerhetsvakt på TSA dog och sju andra personer skadades innan Ciancia sköts och greps av polisen.

I Paul Ciancias väska hittades en handskriven lapp på vilken det stod att han ville “döda säkerhetsanställda och grisar”, skriver nyhetsbyrån AP. Brevet ska ha slutat med bokstäverna NWO, vilket tros stå för “New World Order”, Den nya världsordningen, uppger ABC News. Begreppet används av konspirationsteoretiker som menar att ett hemligt sällskap planerar en världsregering. FBI utreder nu motivet till dådet. Utredare ska ha hittat information där den misstänkte flygplansskytten uttrycker hat mot det politiska etablissemanget och TSA, skriver CNN.

Skickade dramatiskt sms

Under fredagen hade Ciancia skickat ett sms till sin bror där det stod att han funderade att ta sitt eget liv. Ciancias pappa ringde då Los Angeles-polisen som skickade en patrull till sonens lägenhet. Det är okänt om patrullen var där innan eller efter flygplatsskjutningen.

Paul Ciancia har ingen historik hos polisen i hemstaden Pennsville, New Jersey. NBC4:s sociala medier-expert Mekahlo Medina säger att Ciancia heller inte lämnat några digitala spår efter sig på internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>