Vad tycks

SpättafiléerSparrisrisotto
2 schalottenlökar, finhackade
0,5 selleristjälk, fihackad
2 msk olivolja
2 dl arborioris
1 dl vitt vin
cirka 8 dl grönsaksbuljong
1 dl finriven parmesanost
1 msk smör
(eventuellt salt och svartpeppar; efter smak)1 paket fryst sparrisá 250 gram, tillagad efter anvisningarna på paketetHetta upp olivoljan i en rymlig kastrull. Svetta schalottenlök och selleri någon minut. Tillsätt riset, och låt det steka med ytterligare någon minut. Häll sedan över vinet, och låt det koka in nästan helt. Därefter är det dags att börja späda med buljong. Späd kontinuerligt, rör ofta om i kastrullen och håll en jämn, medel- till låg värme. Det tar virka 40 minuter innan risotton börjar bli klar. Med andra ord är det lagom att sätta in späddafiléerna i ugnen ungefär i halvtid.
Hur mjukkokta riskornen skall vara, det är en smaksak, likaså hur fast risotton skall vara. Jag antar att jag är en riktig barbar, för jag tycker faktiskt om när kornen är ganska mjuka, och risotton påminner lite om min älskade risgrynsgröt i konsistensen. Vid det laget är det dags att blanda ned parmesaonsten och smörklicken. Sparrisen delar du i cirka tre centimeter långa bitar; spara knopparna till serveringen. Rör ned sparrisstjälkarna helt lätt i risotton. Lägg upp den på tallrikar, arrangera spättarulladerna ovanpå och tryck dit några sparrisknoppar på strategiska ställen.
Häll upp ett glas av den gamla klassikern

600 gram spättafiléer
100 gram räkor, skalade
salt och vitpeppar
smör till ugnsformenOm du som jag använder fryst fisk och frysta räkor, så måste dessa givetvis först av allt skonsamt få tina. Krydda filéerna på köttsidorna, lägg på en sträng räkor längs huduvsidan och rulla därefterihop. Lägg dem i en smord, ugnsfast form. Tillaga i 150 grader i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>