Mystiskt sjöodjur spolades i land

Med sina horn och långa vita, slanka kropp ser den ut som ett bestialiskt odjur ur sagorna. Men det här firren är på riktigt – och den har kallats både sjömonster och muterad fisk.

”Stank riktigt illa”

Det var förra veckan som en invånare i den spanska byn Villaricos i Andalusien gjorde ett ovanligt fynd efter en simtur. Kvinnan hittade ett illa tilltygat kadaver som hade spolats upp på land. Och det doftade inte hallon.

– Vi har ingen aning om vad det här kan vara för något, men det stank riktigt illa eftersom kroppen var rutten, säger Maria Sanchéz, talesperson vid provinsens myndighet för samhällsskydd, enligt Daily Mail.

– En kvinna hittade en del av djuret och sedan hjälpte vi henne att hämta upp resten av kroppen, fortsatte hon.

Den fyra meter långa varelsen stank så illa att man på grund av säkerhetsskäl var tvungen att gräva ner den omedelbart.

”Liknar en drakfisk”

Sedan dess har spanska marinbiologer kliat sig ordentligt i huvudet. Man har lagt fram flera teorier om vad det kan vara för odjur som man har hittat: en haj eller kanske en sillkung. Men ännu är man inte säker.

Paco Toledano, biolog vid Spaniens marinskyddsprogram, var också förbryllad över fyndet.

– Det är svårt att veta vad vi har att göra med här. Kroppen är trasig och vi kan inte identifiera vad det är för något. Vi har definitivt aldrig sett något liknande, säger han enligt Daily Mail.

Maria Sanchéz spekulerade i att det mystiska djuret skulle kunna komma från trakterna kring Afrika.

– Den är formad som en orm och den liknar en drakfisk som påstås komma från Afrika. Den skulle kunna ha förts hit med strömmen, säger hon till spanska ABC de Sevilla, enligt Huffington post.

Knäckte nöten

En amerikansk forskare tror sig nu ha knäckt nöten.

Gary Griggs vid Institutet för marinforskning vid University of California Santa Cruz, tror inte att fyndet är så skumt.

– Det ser ut som en sillkung, säger han, och påpekar att sillkungar har misstagit för sjöodjur förr:

– Alla älskar historier om drakar och sjöodjur. Även om den här ser bisarr ut så tror jag inte att det är ett sjöodjur, säger Griggs till Huffington post.

Sillkungar ses sällan levande eftersom de lever på så djupt vatten. Men så sent som i juni i år fångade forskare en sillkung på film i Mexikanska golfen. Endast ett fåtal exemplar av den enorma sillen har dokumenterats tidigare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>