Kobrabiten kvar på sjukhus

Mannen, som är i 40-årsåldern, hann precis ringa larmcentralen och berätta vilken av alla hans ormar som bitit honom, innan han tuppade av. Kobraserum färdades i ilfart från Apoteket Scheele i Stockholm och mannen vårdas ett dygn senare fortfarande på sjukhus.

– Han är kvar på sjukhuset men patienten vill inte att vi uttalar oss, säger Helene Sandegren på Sahlgrenska sjukhusets pressjour.

Ormvan importör

Det var en svart kobra från Pakistan som bet mannen. Ormens nervgift slår ut synapserna så att musklerna förlamas och det tar bara några minuter innan man svimmar av, berättar Jan Westin.

– Nu har han en väldig ormvana den här mannen och är känd i herpetologkretsar så han visste hur han skulle agera. Men den här ormen är en underart till den vanliga kobran så jag vet inte hur potent det här serumet är, säger Jan Westin.

I mannens lägenhet finns de 30-40 giftormarna kvar, i terrarier och plastbackar som används för att transportera ormar. Mannen, som hade ett eget företag som importerade och exporterade ormar, hann lägga tillbaka den svarta kobran i sin förvaring innan han förlorade medvetandet.

”Ormar överallt”

– Vad jag förstår så var det ormar precis överallt, även i köket och det är inte så man ska hantera det. Det säger sig självt att om man har 40 ormar i en liten lägenhet så får man inte plats med stora terrarium, säger Jan Westin.

Polisen har skrivit en anmälan om bristande förvaring av ormar. De kvarvarande ormarnas öde bestäms de närmaste dagarna, men det är ingen lätt uppgift att omplacera ett stort antal ormar som var och en enkelt kan döda en människa.

– Det är det som är den stora frågan. De har mat till i morgon och experter har bedömt att de inte kan rymma från lägenheten. Länsstyrelsen är kontaktad och ska göra en insats, säger Peter Adlersson hos polisen i Göteborg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>